De KNVB heeft diverse mogelijkheden om de competities uit te spelen. De beleidsmaker hebben inmiddels voor de landelijke competities diverse opties in kaart gebracht. Deze opties zouden in principe ook voor de resterende standaardklassen moeten gelden.

De KNVB schetst grofweg die opties: het uitspelen van de reguliere competities, het spelen van een halve competitie of het afmaken van de eerste speelronde. Onderstaand zijn de opties helder uitgewerkt. Daarbij wordt in eerste instantie uitgegaan van een competitiestart in het derde weekend van januari (16/17).

OPTIE 1: UITSPELEN REGULIERE COMPETITIES

In de reguliere competitie zijn vier speelronden afgewerkt. Dat betekent dat er nog 22 speelronden plaats dienen te vinden. Vanaf het weekeinde van 23 en 24 januari zijn er tot eind juni nog 24 speelweekenden (waarvan ook nog enkele dubbel gepland kunnen worden) beschikbaar. De afgelaste wedstrijden zouden dan doordeweeks ingehaald moeten worden. Voor een nacompetitie is dan geen plaats.

OPTIE 2: HALVE COMPETITIE (TWEEDE SEIZOENSHELFT)

Als tweede optie heeft de KNVB de mogelijkheid om de tweede seizoenshelft af te werken. De clubs zouden de huidige resultaten dan niet meenemen en wordt er een halve competities gespeeld met 13 wedstrijden. Het spelen van nog 13 speelronden zou een nacompetitie mogelijk maken en ook het uitvallen van wedstrijden is gemakkelijker op te vangen.

OPTIE 3: HALVE POULES (HELE COMPETITIES)

In optie 3 heeft de KNVB een voorstel om de competities op te splitsen in poules van 7. Daardoor zou een hele competitie gespeeld kunnen worden van 12 wedstrijden. Omdat er minder druk op de weekenden staat is het mogelijk een nacompetitie of een kampioenspoule / degradatiepoule te spelen. Daarnaast zal de KNVB de poules indelen op regio waardoor er meer derby’s ontstaan en minder reisbewegingen.

FICTIEF VOORBEELD 2C

2C1: DoCoS, RCL, Te Werve, Berkel, DSO, Kagia, Soccer Boys

2C2: SVC’08, Vitesse Delft, Van Nispen, UVS, HVC’10, Westlandia, Wateringse Veld (reeds uit competitie)

FICIEF VOORBEELD 4A

4A1: Warmunda, SJC, FC Boshuizen, Bernardus, Roodenburg, Kickers’69, LSVV’70

4A2: Koudekerk, Hazerswoudse Boys, SJZ, MMO, Woubrugge, Meerburg, Football Factory

Mede met dank aan de collega’s van Voetbalrotterdam.nl