KNVB-Beker: FC Rijnvogels heeft de eerste ronde overleefd van het landelijke bekertoernooi. Na negentig minuten en ook een half uur verderop was er nog geen beslissing gevallen tegen JOS/Watergraafsmeer (1-1), maar vanaf de penaltystip toonden de Katwijkers kalmte en bij de vierde pingel van Jesse Driebergen was het pleit al beslecht (4-2). Door dit resultaat mag de ploeg van Thomas Duivenvoorden nu in de volgende ronde- weer thuis- uitkomen tegen UNA. Ook al een opponent die uitkomt in de derde divisie op zondag.

Het werd een enerverende middag op de Kooltuin. Van goed voetbal van de FC van voor de pauze tot bijna letterlijk vechtvoetbal na de rust. Het leverde twee rode kaarten op en de nodige spanningen tussen de spelers van beide ploegen. In de ogen van de Amsterdamse staf had dit te maken met de arbitrage, maar de bank van JOS mocht het zich vooral zelf aanrekenen dat het onvriendelijk werd na de rust. De scheidsrechter en de assistent voor de tribune konden weinig goeds doen en kregen nogal wat naar de oren geslingerd.

Afgelopen dinsdag oefenden de Katwijkers tegen Excelsior Maassluis en wonnen knap. In de basiself van dit treffen waren slechts vier spelers terug te vinden van de startende elf in de genoemde oefenpot. Na afloop verklaarde Duivenvoorden dat de kans aanzienlijk is dat deze bekerwedstrijd werd gespeeld door het team dat volgende week zal starten in competitieverband. Dat zou inhouden dat onder meer Jaap van Duijn en Max van Steen in de wachtkamer zullen moeten gaan plaatsnemen. Nieuwelingen Sven Verlaan, Maikey Parami, Axel Wendt en Kasper Michel zullen in dat geval ook op hun beurt moeten wachten.

FC Rijnvogels heeft een brede selectie en er valt veel te kiezen. Duivenvoorden heeft uiteraard al een plaatje in zijn hoofd waarin spelers moeten passen in het teamconcept. Vanzelfsprekend kan daar straks weer van worden afgeweken. Het seizoen duurt lang en in de hoofdklasse is het ondoenlijk om maar pakweg vijftien spelers te benutten. In die zin is er geen man over boord voor de huidige reserves, maar zullen zij vooral het ongelijk van de trainer moeten bewijzen. In deze wedstrijd bevielen nieuwkomers Derrin Wijdenbosch, Maarten Reyneveld, Willem Schonenberg, Julian Dobbe en doelman Yannic Augustinus prima.

Dat was zeker ook van kracht voor Virgil Tjin-Asjoe. De van Quick overgekomen buitenspeler was weliswaar niet de gehele wedstrijd opvallend, maar zijn vroege treffer was van grote schoonheid. Zijn omhaal in de achtste minuut betekende de 1-0. De voorsprong halverwege was ook ruimschoots verdiend te noemen. De thuisploeg deelde de lakens uit en het had ook zomaar 2-0 of zelfs 3-0 kunnen zijn. Romano van der Stoep en Roy van Leeuwen bleven evenwel droog staan.

In de tweede helft zakten de Vogels wat in en JOS/Watergraafsmeer ging meer en meer meedoen zonder dominant te worden. De 2-0 was evenwel nog wel bijna een feit, maar Jorik Hollewand schoof de bal net naast zijn eigen doel. Toch kwamen de hoofdstedelingen op gelijke hoogte. Een aanval leek te stranden, maar bij toeval kwam de bal bij Malcolm Esajas die met enig fortuin de 1-1 op het scorebord bracht.

Daarna werd het er niet vriendelijker op en menig gele kaart moest worden getrokken. Kobina Plange werd gebracht bij de bezoekers, maar binnen luttele tellen kreeg de speler een rode kaart vanwege natrappen. Duivenvoorden was van mening dat de straf zwaar was, maar dat nam niet weg dat de speler zichzelf daarna niet in toom kon houden en dat leverde nogal wat verbaal geweld op. Lang kon FC Rijnvogels niet genieten van de man-meer-situatie. Axel Wendt, een van de in totaal zes invallers (5 in de reguliere tijd, 1 in de extra tijd), kreeg zijn tweede gele kaart en moest inrukken.

Op de valreep leek JOS er met de winst vandoor te gaan. Hanne Hagary, voorheen onder meer uitkomend voor FC Lisse, kwam plotseling oog in oog te staan met Augustinus. De doelman kwam als winnaar uit de tweestrijd en zo duurde de middag langer. In de extra tijd gebeurde er niet heel veel meer en was het vooral tandvleeswerk. FC Rijnvogels toonde karakter en won dus en dat was op basis van het geheel terecht te noemen. Ondanks de ellende met corona in de eerste weken van augustus, en daardoor het moeten schrappen van oefenwedstrijden die er toe deden, heeft de Katwijkse formatie dus een eerste succesje binnen en dat bracht zichtbare vreugde teweeg op het sportpark aan de Eerste Mientlaan.

FC Rijnvogels-JOS/Watergraafsmeer 1-1 (1-0). 8. Tjin-Asjoe 1-0, 63. Esajas 1-1.

FC Rijnvogels: Augustinus, Van den Oever, Wijdenbosch (67. Michel), Schonenberg, Driebergen, Thong (34. Wendt), Van der Stoep (67. Bakker), Dobbe (90. Verlaan), Tjin-Asjoe (99.Parami), Reyneveld, Van Leeuwen (90. Van Duijn).

Beluister hier een interview van Remco Mentink met de Katwijkse doelpuntenmaker:

Foto’s: met dank aan Piet van Kampen