DoCoS weet nauwelijks wat het meemaakt. Voor de uitbraak van corona stond de Leidse ploeg laatste en was het de vraag of ook dit seizoen gespeeld kon worden in de tweede klasse. Op die vraag zal nooit een antwoord komen. De stand van zaken had voor de formatie van Dennis Olman geen consequenties en dus werd een nieuw seizoen aangevangen in 2C. Na vier (aangevreten) speeldagen leiden de withemden nu de dans.

De multifunctioneel inzetbare Mike Filippo is blij verrast door de koppositie. ,,Het is doodzonde dat het nu weer stil ligt, maar het gevoel is wel bepaald anders dan vorig seizoen, ja. Natuurlijk had ik graag de volgende wedstrijd gespeeld, maar we zullen geduld moeten hebben. Het is aan de andere kant niet ongunstig voor onze ziekenboeg. Daar bivakkeerden nog diverse spelers in en zij kunnen nu verder werken aan hun herstel en straks aansluiten. Daar gaan we ook niet minder van worden.”

Filippo wilde eigenlijk stoppen met prestatief voetbal na het vorige seizoen. ,,Ik was voornemens om te gaan kickboksen en op een lager pitje te gaan ballen in een vriendenteam. Door corona veranderde de hele situatie en ik besloot er alsnog een seizoen aan vast te plakken. Het was anders zo’n abrupt einde en dat wilde ik ook weer niet. Nu zie ik wel hoe de vlag erbij hangt aan het einde van dit seizoen. Op dit moment heb ik het enorm naar mijn zin en de sfeer in de groep is uitstekend te noemen. Dat werkt nu eenmaal zo als de resultaten beter zijn.”

Mike Filippo in actie tijdens de Leidse derby met UVS. Tomas Tavilla (7) op de foto namens de thuisploeg.

Filippo verbindt nog niet al teveel conclusies aan de tussenbalans, maar meent dat zijn ploeg niet weer een moeizaam seizoen behoeft te gaan spelen. ,,Van horen zeggen weet ik dat bepaalde clubs een jasje hebben uitgedaan. Het is nog niet zo dat wij elke wedstrijd geweldig hebben gespeeld, maar vooralsnog hebben we nog geen verliespartij hoeven aanvaarden. Tegen UVS speelde we tegen een ploeg die bovenin mee wil draaien en daar hebben we met 0-0 een goed resultaat behaald. Misschien zat er zelfs meer in. Zij haalden een bal van de doellijn en de bal had op de stip gekund na een overtreding op Michael (van Voorthuijzen, red.). Aan de andere kant hebben zij ook wel 1 of 2 honderd procent kansen gekregen. In fases waren we de bovenliggende partij. Ons gevoel was in elk geval na afloop een stuk beter en daar kunnen we dus op verder bouwen. Zeker wanneer we nog completer gaan worden.”

Binnen het team van Olman is meer ruimte voor begrip volgens de soms centrale verdediger, middenvelder of vleugelaanvaller. ,,We hebben meer voor elkaar over dan in het vorige seizoen. Er is geen sprake van groepjesvorming en we vormen een collectiviteit samen. In deze klasse is dat heel belangrijk. Het kan het verschil maken met tegenstanders. Wel moeten we, als er weer gespeeld mag worden, zien hoe wij omgaan met een nederlaag. Tot nu toe loopt het crescendo, maar ook verliezen hoort er bij. En die nederlaag zullen we echt wel een keer slikken.”

Zoals gezegd kan Filippo op meer posities spelen. ,,Dat kan een voordeel zijn, maar ik speel liever op 1 positie gedurende het seizoen. Bij voorkeur sta ik op het middenveld, want daar kom je het meest in balbezit en daar ligt mijn kracht. Maar wat moet dat moet en de trainer moet nu eenmaal wekelijks keuzes maken vanwege wat hij voor handen heeft. Wij hebben er in elk geval over gesproken en ik heb hem gezegd dat ik op mijn best ben wanneer ik een vaste stek heb. Aan de andere kant; de concurrentie ga ik met iedereen aan. Ik wil spelen, zo simpel is dat. Dat kan ik ook weer pijnvrij en dat voelt goed aan. Een tijd heb ik te kampen gehad met onderrugklachten en daar ben ik gelukkig vanaf.”