vrijdag, maart 29, 2024
HomeKagiaInterview KagiaRené Ras vertrekt straks bij Kagia, maar gaat eerst nog volop genieten

René Ras vertrekt straks bij Kagia, maar gaat eerst nog volop genieten

-

Recent werd bekend dat de wegen van tweedeklasser Kagia en de huidige trainer René Ras zullen gaan scheiden na dit seizoen. De club en oefenmeester zijn nog niet op elkaar uitgekeken, maar een deel van de spelersgroep meent dat het t.z.t. goed is om een opvolger voor de groep te hebben staan. Ras is nog niet klaar met zijn missie, maar heeft er wel vrede mee dat hij bezig is aan zijn laatste seizoen in Lisserbroek.

In de eerste minuten van het gesprek, tijdens de rust van Ajax tegen Atalanta, spreken we over AZ. Dat is de club in het betaalde voetbal die Ras het meest nauw aan het hart ligt. Dit al vanaf de jaren zeventig toen hij via een jeugdkamp terecht kwam bij de Alkmaarse club. Bij de club uit Noord-Holland was en is het momenteel onrustig door de affaire ‘Slot’. Wat dat betreft geen enkel vergelijk met de club van de Kikkerbeetstraat, want daar is het al jaren rustig en is de sfeer onophoudelijk goed. Ook ondanks het gegeven dat het er na dit seizoen op zit voor Ras bij de Kagianen.

Is jouw verwachtingspatroon uitgekomen ten opzichte van de werkzaamheden bij Kagia?

,,Absoluut. Weliswaar is er nog ruim een half jaar te gaan en hopen we dat de bal straks weer in beweging komt, maar tot nu toe is het voor mijn destijds een juiste keuze geweest. En dat zal vast zo blijven. Ik volgde Kagia al jaren en af en toe ging ik er ook kijken om zo doende op de hoogte te blijven van de verrichtingen daar. Toen ik werd aangenomen nadat bekend werd dat Anton Wijsman hier zou stoppen, stond er een leuke groep en dat is nog steeds zo. Zeker dit seizoen zag het er veel belovend uit met wat gerichte versterkingen. Het is vanaf het begin leuk werkbaar geweest hier. Ik heb ook het idee dat Kagia een stabiele tweedeklasser kan zijn. We waren verdienstelijk begonnen aan het seizoen. Natuurlijk moeten we het nog bewijzen als er straks doorgespeeld mag worden, maar ik heb er alle vertrouwen in dat ik hier met een goed gevoel kan vertrekken en dat Kagia ook volgend seizoen weer op dit niveau zal acteren.”

Heb je de groep zien ontwikkelen en naar jouw hand kunnen zetten?

,,In het eerste jaar heb ik getracht een spelsysteem neer te zetten waarin spelers het beste konden renderen. Dat lukte en er kwam stabiliteit. In de derde klasse maakten we een ongelooflijk seizoen mee en de promotie naar de tweede klasse kwam ons zeker toe. Vervolgens hebben we wel gemerkt dat er een megaverschil zit tussen de derde en tweede klasse. We hadden het moeilijk, ook al omdat de basis net iets te smal bleek te zijn. Het seizoen kon niet worden afgemaakt, maar er is wel gehandeld door de club om versterking binnen te halen waardoor we veel minder kwetsbaar zijn geworden. En de kern van de groep staat al jaren en dat zie je terug. Het deed vorig seizoen zeer dat Pascal Timmermans lange tijd afwezig was. Hij is mentaal erg sterk en van grote waarde voor het team. Ook hij is er sinds dit seizoen weer bij en dat scheelt ook flink. Er is dit seizoen zonder meer nieuw elan en dat konden we laten zien tegen UVS en SVC’08. Tegen de Leidse ploeg werd een treffer onterecht afgekeurd anders was het 2-0 geweest. Ook een strafschop kregen we niet. Toch was de 1-1 geen verkeerde uitslag. Tegen het eveneens sterke SVC’08 hadden we het heel lastig, maar vochten we ons naar een gelijkspel (4-4).”

Je hebt ook bij andere clubs gewerkt en kan dus vergelijken. Springt Kagia er bovenuit?

,,Bij andere clubs had ik het ook absoluut naar mijn zin, maar deze club staat absoluut hoog genoteerd bij mij. Het is een sociaal warme club, je bent hier ontegenzeggelijk onderdeel van het geheel en er is waardering en ik moet daarnaast zeggen dat alles super goed geregeld is. Iedereen binnen de club doet alles voor de club. Het is zeldzaam hecht allemaal en dat is fijn werken. Ik wist wel wat ik kon verwachten, maar toch heb ik mij nog wel eens in positieve zin verbaasd.”

Laten we er even vanuit gaan dat de competitie straks verder gaat. Wat zijn jouw verwachtingen?

,,Ik zou het billijk vinden wanneer er een halve competitie wordt gespeeld waarbij we verder gaan waar we waren gebleven. Dat is het meest eerlijk. We hebben die twee wedstrijden met geldigheid gespeeld dus waarom zouden wij de twee punten kwijt zijn die we pakten van ploegen die bovenin worden verwacht? Zoals gezegd ga ik er vanuit dat we het seizoen stabiel kunnen afmaken zodat Kagia volgend seizoen speelt op het niveau waar het thuis hoort. Ik moet zeggen dat de groep erg positief staat in de trainingen die we moeten afwerken met beperkte mogelijkheden. Spelers zorgen er daarnaast voor dat ze ook op andere manieren fit blijven. Hulde wat dat betreft.”

De beslissing is dus gevallen dat je straks niet meer werkzaam bent hier. Hoe is dat bij jou ingedaald?

,,Ik heb met de VTC om de tafel gezeten en dat was een positief gesprek. Ik heb aangegeven dat ik het goed naar mijn zin heb en dat mijn voorkeur was om door te gaan. De club stond daar niet onwelwillend tegenover, maar er is ook een spelersraad en de geluiden die daar vandaan komen, mag je niet negeren. Een aantal spelers wilde een andere trainer en dat vind ik een eerlijke zaak. Normaliter ben ik ook wel een trainer die van mening is dat de houdbaarheid zo’n drie jaar is en in dat opzicht gaat dat lukken. Prima wat mij betreft. Er is eerlijk gehandeld met respect voor elkaar en daarmee is voor mij de kous af. Gevoelsmatig hield ik er al wel een beetje rekening mee. Dus de klap was ook niet groot. Er moet voldoende draagvlak zijn, anders heeft het geen zin meer.”

Waarom zou jij jouw opvolger aan-of afraden om aan de slag te gaan bij Kagia?

,,Uit mijn eerdere antwoorden kan men opmaken dat het hier heerlijk werken is. Alles is top geregeld en er is gezonde ambitie. Kagia is simpelweg een leuke en warme vereniging met leuke spelers, een prima staf, geweldige supporters en een fijn bestuur en ik denk dan ook dat ook degene na mij het hier prima naar zijn zin gaat krijgen.”

Ben je al bezig met het vervolg voor jezelf?

,,Tuurlijk. Ik doe dit werk nog altijd graag en ik heb al een sollicitatie de deur uit gedaan. Twee andere clubs hebben mij al benaderd. Eentje uit de regio en een club wat verder weg. Dus er is al wel beweging. Het is nu even afwachten, maar het moet wel goedkomen zo schat ik in. Voor nu ben ik echter voornamelijk nog bezig met Kagia uiteraard. De club is gepromoveerd en als we dit seizoen afsluiten als een stabiele tweedeklasser dan zijn de doelstellingen behaald en zal ik hier glimlachend het complex verlaten. Ik ga nu nog een maand of zes heerlijk genieten. Zeker als we straks weer competitievoetbal mogen spelen.”

Note redactie: bovenstaande foto’s van Jan van der Lubbe zijn geschoten op de dag van de titel in de derde klasse, een onvergetelijke dag voor alle Kagianen!

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read