In het onderzoek naar hoe het gaat met Meerburg komen nu mensen aan het woord die mede-verantwoordelijk zijn voor het beleid. Deze keer zijn dat Bas van der Klaauw, coördinator bovenbouw, en Peter van der Heijden, wedstrijdsecretaris. Over het leven in tijden van corona én zonder de club, over het aanpassen aan de nieuwe realiteit en over hoe en wanneer Meerburg weer aan het voetballen komt. Zekerheden zijn er even niet, maar er wordt hard gewerkt om iedereen weer in de wedstrijd te krijgen.

Hoe heb je de laatste tijd ervaren?

Bas van der Klaauw (foto hieronder): ,,Een beetje bizar. De universiteit is dicht, dus ik zit opeens hele dagen thuis met twee puberjongens. Ik vind het eigenlijk wel leuk om te zien wat ze doen op school. Het thuiswerken gaat eigenlijk prima, ik heb genoeg taken die makkelijk vanuit huis kunnen, alleen het organiseren van tentamens voor grote groepen blijft een uitdaging. Ik probeer elke dag een rondje hard te lopen of te fietsen om een beetje buitenhuis te komen.”

Peter van der Heijden: ,,Het is een onwerkelijke wereld momenteel. Nog nooit zoiets meegemaakt. Op het moment dat er in China iets bekend gemaakt werd over een virus, waarvan iedereen dacht, dat gaat aan ons voorbij, tot nu. Kijk maar eens even wereldwijd met al meer als 150.000 dodelijke slachtoffers.  Dit gaat de geschiedenis in als ongekend.”

Wat mis je het meest?

Bas: ,,Ik blijk eigenlijk best wel goed te zijn in thuis zitten en zo lang ik elke dag wat kan sporten ben ik best tevreden. Ik mis sport het meest. Ik merk dat ik de gewoonte om elke ochtend de Volkskrant open te slaan op de sportpagina nog niet afgeleerd heb, maar er staat niets. Normaal zou ik nu de afgelopen zondagmiddagen vrij houden om de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix te kijken. En opeens is er ook geen Champions League en eredivisie meer om samen met Jip en Sven te kijken en te volgen. Zij volgen alle verschillende competities en onlangs zouden we eigenlijk naar Parijs gaan om daar een wedstrijd van PSG te zien. Verder mis ik de levendigheid die Meerburg geeft. Opeens worden er geen wedstrijden meer verzet, zijn er geen invallers nodig, maakt niemand zich zorgen of ze wel een scheidsrechter hebben en is niemand zijn ballenzak of hesjes kwijt.”

Peter: ,,Het meeste mis ik het innige contact met onze 2 kleinkinderen waar we 2 dagen in de week (en soms meer) fulltime oppas opa en oma voor mochten spelen. Door het advies van het RIVM komen we nauwelijks meer in contact met hen. Uiteraard facetimen en whatsappen we met de kinderen. Daarnaast mis ik het sociale leven buiten ons gezin, zoals de zaterdagmiddagen op de voetbalclub, het darten en biljarten met mijn vrienden.”

Wat houd je op dit moment op bezig en dan met name op voetbalgebied?

Bas: ,,FiFa op de Playstation is het voetbal dat bij ons in huis op dit moment het meest intens beleefd wordt. Wat er met de eredivisie, Champions League, etc. gebeurt kan mij eigenlijk niets schelen. Misschien kunnen ze die competities op de PlayStation uit spelen. Ik ben meer bezig bij Meerburg. We waren al een tijdje bezig met de voorbereiding voor komend seizoen en daar proberen we maar mee door te gaan. Dit is de periode waarin we inventariseren hoeveel nieuwe ballen, dopjes, hesjes en kleding er besteld moeten worden. En we zijn zoals normaal begonnen met nadenken over de teamindeling voor komend seizoen. Dat is wel weer lastiger omdat we niet bij de verschillende teams kunnen kijken, we niet weten of selectietrainingen mogelijk zijn en we ook niet zomaar even snel iemand kunnen aanspreken. We willen alles wel gewoon voor de zomervakantie rond hebben. Misschien kunnen we dan in de zomervakantie wel alvast wat met de nieuwe teams trainen of wat oefenwedstrijden spelen.”

Peter (foto hieronder): ,,Mijn dagelijkse taken voor de club, met name de rol van wedstrijdsecretaris, staan uiteraard op een zeer laag pitje. Wat ik wel doe is nauwgezet de berichtgevingen volgen rondom deze coronafase na ook die van de KNVB. Mooi voorbeeld was de memo van KNVB- directeur Jan Dirk van der  Zee, waarin hij aangaf dat er mogelijk toch nog wat extra promotiekansen komen voor A-categorie teams. Op voorspraak van voorzitter Cees heb ik een verzoek gedaan richting KNVB, dat wij graag met ons eerste elftal naar de derde klasse willen.  Verder zijn we voorzichtig de voorbereidingen voor het inschrijven voor komend seizoen begonnen. Joke (Lips) heeft al een forecast gedaan met hoeveel teams we dat willen doen.  Door de huidige situatie is het echter zeer de vraag of dit reëel is. Verder ben ik een document aan het opstellen met alle werkzaamheden die ik doe voor de club. Dit is bestemd voor mijn toekomstige opvolger(s), aangezien dit mijn laatste periode is als onder andere wedstrijdsecretaris. Na ruim 45 jaar vrijwilligerswerk bij vv Meerburg stop ik er mee.”

Hoe zie je seizoen 2020-2021 voor je?

Bas: ,,Ik hoop echt dat we in augustus weer gewoon mogen voetballen en trainen, maar ergens hou ik er ook wel rekening mee dat het wel eens later zou kunnen duren. De afgelopen jaren hebben we ontzettend ons best gedaan om het voor iedereen bij Meerburg zo leuk mogelijk te maken. Daarbij hoort de erkenning voor de selectieteams en de aandacht voor de breedteteams. Dat dat heeft gewerkt zien we in de groei van de jeugdafdeling en het relatief lage aantal opzeggingen van jeugdleden. Het zou heel jammer zijn als deze coronacrisis er voor zorgt dat een aantal jeugdleden stopt met voetballen of dat kinderen besluiten om toch maar even niet te gaan voetballen.”

Peter: ,,Seizoen 2020-21 zie ik nog niet echt voor me. Alles hangt af met de ontwikkeling van de huidige pandemie. De 1,5 meter samenleving waar premier Rutte onlangs over begon, kan het voetbal wel eens ernstig gaan opbreken. Met trainingen is dit allemaal wel enigszins te regelen, maar het spelen van wedstrijden voorzie ik dat geval geen oplossing…..

Het is dus maar de vraag of we gaan beginnen voordat er bijvoorbeeld een vaccin op de markt is waardoor het 100% veilig wordt om weer fysiek contact met elkaar te hebben op het veld.”

Wordt vervolgd!

Jurgen van der Drift / Gert Lammerink (van Meerburg website)