Vierde klasse A (zaterdag)- Elk seizoen wordt er, nu de clubs beide op zaterdag uitkomen, reikhalzend uitgekeken naar de derby tussen de Dorpers en de Rijndijkers. Dit seizoen ging het niet zomaar om twee ploegen uit Zoeterwoude, maar om twee ploegen die beide bovenin mee willen gaan draaien. Na een boeiende strijd, waarin de weersomstandigheden goed voetbal haast onmogelijk maakten, trok SJZ aan het langste eind. Meerburg kwam op voorsprong, maar de uitploeg won uiteindelijk met 2-4. De grote man aan de kant van SJZ was Niels van den Berg, die met drie goals een belangrijk aandeel had in de overwinning.

Waar de derby vorig jaar de drukbezochtste wedstrijd van het seizoen was, moesten de ploegen het deze zaterdag zonder toeschouwers doen. De sfeeracties van het publiek en het feest na afloop destijds zal bij menig Zoeterwoudenaar nog scherp op het netvlies staan. Helaas ontbraken deze festiviteiten in deze editie, maar de spanning onder de spelers was zeker aanwezig in de tweestrijd. Vorig jaar eindigde het onderonsje in een 1-1 gelijkspel, waardoor beide teams er dit jaar op gebrand waren om te winnen.

Meerburg begon sterk aan de wedstrijd. Aanvallers Richard Versteden en Sem Durve werden veelal in stelling gebracht, waardoor laatstgenoemde de eerste grote kans kreeg. Zijn poging werd echter gepareerd door SJZ-doelman Gijs Brinks. De volgende kans voor Durve was wel raak. Julian van Haaster zette Durve met een knappe steekpass voor de doelman, waarna de vlugge buitenspeler koel afrondde.

Terwijl Meerburg de rust trachtte te bereiken met een voorsprong kreeg SJZ vlak voor de pauze nog een grote kans. Van den Berg kon na een pass van Bryan Hilders alleen op doelman Patrick Bom af. De ex-Voorschotenaar bleef kalm en zorgde voor de gelijkmaker. Dit bleek een omslagpunt, vond ook SJZ-aanvaller Marc Griffioen: ,,De 1-1 vlak voor rust was lekker. Toen waren we eigenlijk over de drempel heen, zodat we in de tweede helft volle bak voor de winst konden gaan. Als je bij SJZ speelt, wil je deze wedstrijd gewoon winnen. Maar dat geldt voor Meerburg vast ook.”

SJZ begon sterk aan de tweede helft en zette dat direct om in een voorsprong. Een mooie voorzet van Griffioen werd binnengekopt door Van den Berg. Waar de thuisploeg appelleerde voor buitenspel, liet de goed leidende scheidsrechtster het spel gewoon doorgaan. Lang konden de bezoekers echter niet genieten van de voorsprong. Ramon Weijers kreeg de bal op het middenveld en zag doelman Brinks iets te ver voor zijn doel staan. De behendige middenvelder twijfelde geen moment en schoot vanuit de middencirkel wat resulteerde in een wereldgoal.

Toch nam SJZ het heft in handen. De ploeg van trainer Arie van Duijn was duidelijk weer op zoek naar de voorsprong. Eerst schoot Dave Plooij hard over, maar even later was het wel raak. Een corner van Griffioen werd hard tegen de touwen gewerkt door Hilders. Nu was Meerburg weer aan zet. Maar in alle ijver om de gelijkmaker te bewerkstelligen, maakte Durve een overtreding die hem zijn tweede geel kostte. De thuisploeg moest met tien man verder, maar dat weerhield trainer Huig-Jan Heeringa er niet van om achterin één op één te gaan spelen en Barry Verboon verder naar voren te posteren. Dit alles in de hoop de 3-3 te forceren.

Deze tactische omzetting zorgde echter voor meer ruimte voor de aanvallers van SJZ. Een kleine tien minuten voor tijd viel hierdoor ook de beslissing. Na goed voorbereidend werk van Peter Wansink kreeg Van de Berg een niet te missen kans. De doelgerichte aanvaller maakte geen fout en zette de eindstand op het scorebord.

Meerburg-aanvoerder Versteden baalde stevig van de nederlaag: ,,Het was natuurlijk een bijzondere wedstrijd, maar dan valt de uitslag toch wel erg tegen. Ik vond dat de wedstrijd gelijk op ging, maar uiteindelijk overheerst de teleurstelling. De rode kaart hielp ook niet mee, omdat we Sem Durve goed hadden kunnen gebruiken op het eind. Maar het was wel gewoon terecht. Dit is een van de wedstrijden in het jaar die je gewoon echt wil winnen. Deze uitslag voelt niet goed voor ons.”

Griffioen kon zich vinden in de woorden van zijn collega: ,,Het is zeker een bijzondere wedstrijd, zo’n derby. Maar al met al denk ik dat we verdiend hebben gewonnen vandaag. We straalden iets meer uit dat we echt wilden winnen. We hebben het op het eind gewoon goed uitgespeeld, mede doordat we een mannetje meer hadden. De competitie startte voor ons met vier zware wedstrijden, maar ik denk dat we die nu goed doorgekomen zijn. Uiteindelijk hopen we toch wel in de top vijf te eindigen.”

Meerburg – SJZ 2-4 (1-1) 31. Durve 1-0, 44. Van den Berg 1-1, 50. Van den Berg 1-2, 53. Weijers 2-2, 62. Hilders 2-3, 81. Van den Berg 2-4. Scheidsrechter: Plandsoen.

Opstelling Meerburg: Bom, Sierat, Hazenberg, Van Braak (76. Van de Ven), Verboon, Schade (34. Klumperman), Weijers, Van der Meer (59. Barthen), Durve, Versteden, Van Haaster.

Opstelling SJZ: Brinks, Van Hoorn, Hilders, Versteegen, Plooij, Hensing, De Goede, Van den Berg, Griffioen, Wansink, Rietkerken.

Foto’s: Jan van der Lubbe (later nog meer via Hennie Mueller)