vrijdag, maart 29, 2024
HomeColumnDe andere kant van de medaille………..(column)

De andere kant van de medaille………..(column)

-

Afgelopen week kregen de clubs uit het betaald -en amateurvoetbal de onheilstijding te horen dat er tijdens de wedstrijden geen publiek meer wordt toegestaan. Ik gruwel nu al bij het vooruitzicht van lege stadions en lege kantines op uitgestorven ogende amateurcomplexen waar alleen enige activiteit op de velden te bespeuren is waar een wedstrijd wordt gespeeld.

Een krappe drie maanden nadat wij weer ‘live’ getuige mochten zijn van de bevindingen van onze favoriete club, de derde helft in de kantine weer leidde tot een gezellige sfeer en het publiek in de stadions weer zorgde voor een echte voetbalsfeer zijn we na een krappe drie maanden weer terug bij af.

De steeds maar oplopende besmettingscijfers hebben tot deze maatregel, waar ieder persoonlijk van vinden mag wat hij wil, geleid in de hoop grip te krijgen op het virus wat ons land nu al ruim anderhalf jaar in haar greep houdt. Of dat lukt zullen we moeten afwachten maar deze maatregel lost onbedoeld gelijktijdig een aantal andere problemen op.

De KNVB heeft onlangs, geheel terecht, de noodklok geluid over het gedrag van toeschouwers voor, tijdens en na afloop van wedstrijden. In alle stilte werd er al gewerkt aan een noodplan om de excessen van de afgelopen weken tegen te gaan.

Sommige supportersgroepen en supportersvakken zijn al jaren beroemd; herstel berucht; vanwege hun vaak fanatieke, provocerende, agressieve of gewelddadig gedrag. Maar ook vanuit de meer ‘gematigde vakken’ neemt normafwijkend gedrag meer en meer toe. Dit seizoen liep het supportersgeweld, zowel verbaal als fysiek, inderdaad een aantal keer de spuigaten uit. Door de huidige maatregel van de overheid worden, in ieder geval tijdelijk, een aantal van deze problemen getackeld (om het maar in voetbaljargon te zeggen).

Zo is meteen het probleem van de ‘bierdouche’ opgelost. Spelers kunnen een inworp, corner of doeltrap nemen zonder het risico te lopen bekogeld te worden met al dan niet gevulde bierglazen. Het laatste beschouw ik overigens als drankmisbruik; je gooit geen bier weg maar drinkt het op, maar dat terzijde.

Het zelfde geldt ook tegen aanzien van andere voorwerpen zoals munten, aanstekers en onlangs nog een blikje frisdrank. Los van het letsel wat die aan spelers kunnen aanbrengen kan het je ook nog eens de wedstrijd kosten, getuige de enorme misser van Feyenoord-speler Dessers, die een enorme kans miste omdat de bal ‘opsprong’ van een op het veld liggende aansteker op het moment dat hij deze in het doel wilde trappen.

Of wat te denken van het vuurwerk dat op de tribunes wordt afgestoken. FC Twente supporters staken in de rust van de uitwedstrijd tegen PSV fakkels (Bengaals vuurwerk) af in hun vak. Onschuldig als dit in een open ruimte gebeurt, levensgevaarlijk in een volgepropt supportersvak waar veel toeschouwers brandbare kleding dragen.

Dat de supporters van FC Utrecht het nodig vonden om dit een week later bij Vitesse uit vuurwerk af te schieten op een vak met Vitesse supporters is natuurlijk helemaal te gek om los te lopen.vJe vraagt je overigens natuurlijk af hoe het in vredesnaam mogelijk is dat deze attributen een stadion binnengesmokkeld kunnen worden.

Dit seizoen zijn in het betaald voetbal inmiddels- tot afgelopen vrijdag- veertien wedstrijden tijdelijk of definitief gestaakt om diverse redenen. Niet alleen vanwege (kwetsende) spreekkoren maar ook wegens vernielingen met MVV – Roda JC als trieste hoogtepunt. Maar ook Go Ahead was na de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle verplicht een behoorlijk aantal zitplaatsen te herstellen.

Burgemeesters van verschillende gemeenten zullen de maatregelen waarschijnlijk ook niet al te erg vinden. De kans op supportersrellen, zoals onlangs bij NEC Nijmegen, is door de maatregel ernstig gereduceerd en ook de waanzinnig grote inzet van politie, die kennelijk nodig is om de boel rondom een voetbalwedstrijd ordelijk te laten verlopen, kan een paar weken teruggeschroefd worden. Net als in de zorg lopen ze bij de Hermandad ook op hun tenen dus een paar weken ‘rust’ zal daar zeer welkom zijn.

Persoonlijk kan ik als voetballiefhebber dit seizoen weer genieten van het spel van Feyenoord. Jammer dat de eigen supporters het de club zo moeilijk maken. In het lopende seizoen haalt de club nationaal en internationaal prachtige resultaten en verdient het daarmee ook de hard nodige euro’s. Jammer dat een gedeelte daarvan dan weer rechtstreeks terugvloeit naar de UEFA. Al ruim 275.000 euro bedraagt het bedrag aan boetes wat de club door het (wan)gedrag van supporters in Europees verband heeft opgelopen. Dat risico loopt de club dus ‘even’ niet.

De clubs in het amateurvoetbal zijn de grootste verliezers. Zij lopen entree- en kantine-inkomsten mis, terwijl supporters en verenigingsleden de sociale contacten en gezelligheid van de club mislopen. Daar zal de komende weken met grote zorg naar de inkomsten van de club gekeken worden net als bij de BVO’s die een schadepost hebben bij iedere wedstrijd zonder publiek.

Wellicht dat de komende drie weken voor de supporters een mooie periode is om eens na te denken hoe we het straks weer ‘echt gezellig’ kunnen hebben zodat de KNVB haar noodplan in de kast kan laten liggen.

Rene Sinke
Rene Sinke
Voormalig docent en onderwijsmanager aan de Politieacademie, actief scheidsrechter voor de KNVB, ruim 12, 5 jaar actief geweest in de top van het amateurvoetbal. -Voormalig docent arbitrage bij de KNVB, voormalig trainer en jeugdleider, voormalig voorzitter van zondag 2e klasse ESTO. Reageert kritisch en direct op ontwikkelingen binnen het (amateur) voetbal en benut daar columns voor die regelmatig te lezen zijn op LAV.

Must Read