De dag dat de bal weer rolt in het amateurvoetbal. Wanneer dat is, weet niemand. Wat ik wel weet, ik zal die dag toejuichen. Omdat mijn hart nu eenmaal daar ligt, het ons werk betreft en omdat ik na deze week weer meer klaar ben met het voetbal op een hoger niveau. Terwijl het in Den Haag niet bepaald van een leien dakje gaat, de vaart er bij het vaccineren nog steeds niet in komt in ons landje en het klimaat geleidelijk aan meer en meer naar de kloten wordt geholpen, was het deze week ook weer huilen met de pet op bij de zogeheten voetbalsterren.

Afgelopen zaterdagavond worstelde ik me door het duel Feyenoord tegen Emmen heen. Dat had niets te maken met de ploeg uit Drenthe, integendeel zelfs, maar vooral met de club waar ik ooit mijn hart aan gaf. Dat laatste zal ook altijd zo blijven, maar dat betekent tegelijkertijd dat ik nog heel veel zal moeten afzien in mijn leven. Het lot van alle Feyenoorders. De ellende bij de club lijkt grenzeloos en een eenvoudige zege op de hekkensluiter was een druppel op een gloeiend hete plaat geweest. Maar zelfs die zege bleef uit. Orkun Kökçü opende nog wel de score, maar de staartploeg kwam uiteindelijk niet onverdiend op gelijke hoogte. De middenvelder verscheen na afloop voor de camera. Hij vertelde dat hij blij was met de treffer. Nou ja, zijn treffer. Onderweg werd de inzet van richting veranderd en daardoor was de sluitpost van Emmen geklopt. Verder kreeg hij de vraag hoe hij vond dat hij gespeeld had. ,,Het ging wel aardig.” Wat? Zei hij dit echt? Het ‘grote talent’ had een moeizame avond achter de rug en kon zich geen moment onderscheiden. Noch zijn medespelers. Waarom zegt hij niet gewoon: ,,Ik heb onder mijn kunnen gespeeld en als team hebben we hopeloos gefaald.” Stop met het belazeren van al die supporters, van wie weer het nodige gevraagd wordt in deze barre tijden. Maak jezelf geloofwaardig en ga je eens schamen. Slecht spelen is 1, maar je kunt je wel het snot voor ogen lopen. Dat is al zo vaak niet gebeurd dit seizoen. Ontkennen heeft geen zin. Belazer jezelf niet langer!

Neem nog een collega van hem: Nicolai Jørgensen. De spits viel in als ’10’ en deed dat naar verwachting met een arbeidsethos om van te janken. Plompverloren rondzwalken, inspiratieloos, zonder de wil om er ook maar iets van te willen maken en meer van dat. Mag het nu eindelijk klaar zijn met deze jongen bij Feyenoord? Zo’n speler is het shirt van de club niet waard. Weg ermee en rap ook. Al met al hemeltergend en het maakt de situatie rondom de club enkel maar onrustiger.

Midweeks is Oranje gestart aan de kwalificatiereeks voor het WK in Qatar. Vooraf ‘analyseerden’ Van der Vaart en Van Hooijdonk over het treffen met Turkije. in koor: ,,Een aardige ploeg, hoor. Maar mag geen probleem zijn voor dit Oranje. Na de nederlaag daar van zoveel jaar terug zijn we zoveel sterker geworden. Nulletje of twee á drie. Twee vingers in de neus.”

Heren, met 3-0 winnen in het internationale voetbal doe je niet zomaar tegenwoordig. Tegenstanders met minder kwaliteiten bouwen een muur en succes ermee. Zelfs van de hele kleintjes mag tegenwoordig worden verwacht dat ze de zaakjes defensief gezien beter voor elkaar hebben. Dus waar is deze euforische gedachte op gebaseerd? En op zeker: Turkije is al helemaal geen kleine voetbalnatie.

Het antwoord kwam. Oranje was weer eens flets, okay niet alles zat mee, maar er viel niets af te dingen op de zege van de Turken. Gewoon een betere wedstrijdinstelling. Na afloop Georginio Wijnaldum: ,,Ik denk dat zij meer wilden”. Schiet mij maar lekker. De eerste wedstrijd van een kwalificatiereeks. Niet onaannemelijk tegen de grootste concurrent voor de plaatsen 1, 2 en 3. Godzijdank bracht Matthijs de Ligt rust in de tent. ,,Dit is een kwalificatiereeks en we hebben dus nog negen wedstrijden.” Joh, ik dacht dit do or die was. We zijn niet achterlijk he! Echt, wanneer je niets te zeggen hebben, blijf weg bij een camera. Al die eeuwige clichés zonder inhoud. Ik heb de zakken er van vol. Okay, er zullen er dan nog maar weinig voor de camera komen melden, maar dat is geen gemis. Zonde van de zendtijd.

Ben ik klaar? Ja, want ik moet me er niet meer druk om maken. Beter dan dit wordt het niet. Ik kan slechts hunkeren naar de herstart van het amateurvoetbal. Niet dat al die wedstrijden nu zo beklijven in de lagere klassen. Soms doet het pijn aan de ogen. Soms wordt het daardoor juist zo leuk omdat er zoveel mis gaat. Maar het is zoveel meer puur. Zeker ook de commentaren na afloop van de amateurliefhebbers. Alsjeblieft, het wordt de hoogste tijd om Corona eronder te krijgen. En dan alle deuren weer open naar de amateurvoetbalcomplexen. En bouw gerust de nodige aandacht af van het profvoetbal waar zoveel spelers rondlopen die denken dat ze veel beter zijn dan in werkelijkheid het geval is..

HK