vrijdag, maart 29, 2024
HomeColumnFoutje, bedankt………(column)

Foutje, bedankt………(column)

-

Het zal je maar gebeuren. Ben je op grond van je prestaties aangewezen om op het komende EK voetbal deel te mogen nemen en dan word je op het laatste moment van de lijst afgevoerd. Niet door de UEFA, maar door de man die je de afgelopen jaren naar beste kunnen hebt geassisteerd. Het overkwam Mario Diks, sinds lange tijd een van de vaste assistenten van Danny Makkelie.

Makkelie is samen met Bjorn Kuipers de enige vaderlandse scheidsrechter die sinds enkele jaren geassisteerd wordt door vaste assistenten en niet zonder succes. De afgelopen jaren heeft ‘Team Makkelie’ de top van Europa bereikt. Niet alleen belangrijke interlands tussen Europese toplanden maar ook groepswedstrijden, kwart- en halve finales in de Champions League en Europa League, ja zelfs de finale van laatstgenoemde competitie werd door hen tot een goed einde gebracht.

Het resulteerde zoals al geresumeerd in een uitnodiging voor ‘Team Makkelie’ voor de komende EK voetbal. Insiders speculeerden er zelfs al op dat ‘ Team Makkelie’ wel eens aangesteld zou kunnen worden voor de finale, tenzij het Nederlands Elftal zich voor de eindstrijd zou plaatsen.

Mario Diks zal zich in dat geval waarschijnlijk zitten te verbijten op de bank. Een enorme ‘misser’ in de wedstrijd Servië – Portugal werd hem fataal. In de slotfase had hij niet waargenomen dat een Servische verdediger de bal ongeveer 10 cm achter de lijn weghaalde. Normaal gesproken zou doellijntechnologie en/of een VAR ingegrepen hebben maar Diks had de pech dat deze om onbegrijpelijke redenen bij dit kwalificatieduel voor de WK ontbraken.

Afgelopen week werd bekend dat Makkelie afscheid nam van Diks. Deze ‘misser’ was kennelijk de druppel die de samenwerking/ emmer deed overlopen. Tijdens de winterstop was Diks al gedegradeerd van eerste tot tweede assistent, terwijl Hessel Steegstra de tegenovergestelde route bewandelde. Wat men daar nou mee beoogde te bereiken is mij volstrekt onduidelijk. Sinds de invoering van de ‘vierde’ man is de rol van eerste assistent net zo groot als die van de tweede assistent. Wissels, extra tijd, het managen van de (reserve)bank en vervanging van iemand van het arbitrale trio is toegewezen aan de vierde official.

Daar waar Bjorn Kuipers in de afgelopen jaren in alle gevallen, dus ook bij fouten of discutabele beslissingen, altijd achter zijn assistenten is blijven staan, rekende Makkelie Diks dus af op deze fout. Enig opportunisme is hem kennelijk niet vreemd want in een verklaring wees Makkelie er expliciet op dat de rest van het (internationale) seizoen en het komende EK bepalend waren voor kwalificatie voor het WK in Qatar. Zo kort voor het EK ging hij gemakshalve aan de jarenlange inzet en loyaliteit van Diks voorbij. Onder de noemer foutje….bedankt werd Diks vervangen door Jan de Vries.

Afgelopen week ging Makkelie zelf in de fout. Al dan niet (was niet duidelijk in beeld) op aangeven van zijn nieuwe assistent keurde hij in de wedstrijd Villareal – Dynamo Zagreb de openingsgoal van de thuisploeg af. Hij had wel het geluk wat Diks miste. Er was namelijk een VAR aangesteld die hem redde. Op diens advies, zonder zelf de beelden te bekijken, keurde Makkelie de goal alsnog goed, een grote fout voorkomend. Diks, die na jaren van trouwe dienst openlijk zijn teleurstelling over het gebrek aan steun en vertrouwen van Makkelie uitsprak, zal dit tafereel waarschijnlijk met gemende gevoelens hebben bekeken. Als hij überhaupt gekeken heeft.

Niet alleen scheidsrechters of een VAR maken fouten. Trainers rijden ook regelmatig ‘een scheve schaats’. Na afloop van, of eerder gezegd tijdens, de wedstrijd AS Roma – Ajax maakte Ten Hag zich weer eens druk over de arbitrage. Hij had, niet voor het eerst, weer een hele eigen visie op het optreden van de scheidsrechter en de rol van de VAR.

Ten Hag vond het belachelijk en onbegrijpelijk dat een doelpunt van Tadic werd afgekeurd. In zijn eerste reactie verkondigde hij zonder blikken of blozen dat, hoewel hij de situatie nog niet terug had gezien, het onbegrijpelijk was dat de goal werd afgekeurd. Een actie van Tagliafico werd door de scheidsrechter, die er boven op stond, niet als overtreding beoordeeld. Dan moet het spel ook gewoon doorgaan was hij van mening.

De interventie van de VAR die ingreep naar aanleiding van de actie van Tagliafico, overigens niet de meest zachtzinnige en meest gepolijste verdediger in Europa, was volgens hem belachelijk. Ten Hag had echter voor zijn beurt gesproken want bij het zien van de beelden bleek dat er wel degelijk sprake was van een domme overtreding. Scheidsrechter Anthony Taylor, toch ook niet de minste arbiter die er in Europa rondloopt, zag in dat hij de situatie verkeerd had ingeschat en herstelde zijn fout door zijn eerdere beslissing te herroepen.

Ondanks dat Dat Ten Hag fout zat met zijn premature oordeel komt hij er gewoon mee weg. De UEFA zal hem voor zijn uitlatingen niet straffen. Overigens heb ik hem nog niet horen toegeven dat Taylor een prima partij floot en dat hij fout zat met zijn commentaar.

Trainers en spelers in de vaderlandse competitie zijn tegenwoordig uitermate terughoudend met hun commentaar op de leiding, vooral omdat de tuchtcommissie streng optreedt wanneer je ‘iets verkeerds’ over de arbitrage zegt.

PSV trainer Roger Schmidt kan er na zijn aanvaringen met Bas Nijhuis over meepraten en Twente trainer Ron Jans hield angstvallig zijn mond over de arbitrage toen Vitesse in de laatste minuut van de wedstrijd FC Twente – Vitesse een belachelijke strafschop meekreeg. ‘Laat ik maar verstandig zijn en niets zeggen’ sprak hij wijselijk. Maar ook andere trainers zoals Advocaat, Fraser, Letsch en Buijs slikten eerder dit seizoen voor de camera hun kritiek op de leiding zichtbaar in toen daarnaar gevraagd werd.

Fortuna Sittard speler Roel Janssen maakte ‘de fout’ door zijn mening over scheidsrechter Joey Kooij niet onder stoelen of banken te steken. De rode kaart die hij in de wedstrijd tegen Emmen, na 50 minuten, van Kooij had ontvangen was in zijn ogen onterecht. Janssen was duidelijk ‘over de rooie’ toen hij, zichtbaar geëmotioneerd en ontdaan door het onrecht wat hem was aangedaan, voor de camera beweerde dat Kooij niet geschikt voor het betaald voetbal. ‘Hij fluit voor elk wissewasje, gedraagt zich autoritair en dreigt bij het minste of geringste met gele kaarten. Hij kan gewoon niet fluiten en is daarnaast ‘een arrogant mannetje’ was de conclusie van Janssen. Na de wedstrijd bleven Kooij, de VAR en scheidsrechtersbaas Dick van Egmond vierkant achter de, wat later bleek, foute beslissing staan.

De tuchtcommissie van de KNVB sprak Janssen echter afgelopen week vrij voor de rode kaart die hij had ontvangen en stelde de speler daarmee in het gelijk. Zijn overtreding werd terecht bestraft met een strafschop maar het betrof geen situatie waarbij hij de speler een directe scoringskans ontnam was de conclusie. Gerechtigheid zou je zeggen, maar dat is maar betrekkelijk. Door deze onterecht gegeven rode kaart moest Fortuna Sittard immers nagenoeg de gehele tweede helft met een man minder spelen. En dat niet alleen want voor het beledigen van scheidsrechter Kooij zal Janssen waarschijnlijk wel een schorsing krijgen.

Het nieuwe ‘Team Makkelie’ fluit ondertussen gewoon haar  (internationale) wedstrijden en jaagt de droom op een EK finale en WK kwalificatie na. Ten Hag zit de komende weken gewoon weer op de bank om, wanneer het hem uitkomt, iedereen duidelijk te maken zich waarschijnlijk weer onterecht benadeeld te voelen. Joey Kooij, de VAR en de scheidsrechterscommissie gaan door met het leiden en aanstellen van scheidsrechters.

Anthony Taylor fluit terecht wekelijk toppers in de Premier League, Champions League en Europa League terwijl Roel Janssen de komende week of weken vanaf de kant mag toekijken. Naar zijn wedstrijdpremie (inkomen) kan hij fluiten.

De grootste verliezer echter is Mario Diks die zijn EK in rook zag op gaan toen hij te horen kreeg:  Foutje …….. bedankt.

Rene Sinke
Rene Sinke
Voormalig docent en onderwijsmanager aan de Politieacademie, actief scheidsrechter voor de KNVB, ruim 12, 5 jaar actief geweest in de top van het amateurvoetbal. -Voormalig docent arbitrage bij de KNVB, voormalig trainer en jeugdleider, voormalig voorzitter van zondag 2e klasse ESTO. Reageert kritisch en direct op ontwikkelingen binnen het (amateur) voetbal en benut daar columns voor die regelmatig te lezen zijn op LAV.

Must Read