donderdag, april 25, 2024
HomeColumnZaterdag is de mooiste dag van de week …(column)

Zaterdag is de mooiste dag van de week …(column)

-

De wereld verandert, zo ook de voetbalwereld. Waar zijn de tijden gebleven dat we op zondag met z’n allen naar de velden togen, we in de kantine achter de toonbank stonden, de velden krijtten en om 14.30 langs de lijn stonden om het eerste team aan te moedigen?

Veertig jaar geleden speelden Lugdunum, UVS en Roodenburg tegen elkaar in dezelfde eerste klasse en stonden er meer dan 2000 man langs de lijn. Wat’s kebeurd en hoe verder?

Bij de vorming van de Tweede en Derde divisie was het logisch dat zondagverenigingen als KHFC, AFC en VVSB in deze klasse aansloten. Speelde je als zondagclub tegen een tegenstander die op zaterdag uitkwam, dan diende je ook op zaterdag te spelen. Als AFC en VVSB tegen elkaar moesten spelen, mocht je ook op zondag spelen.

SC Feyenoord wilde met hun amateurteam doorstoten naar de Tweede divisie en besloot van de zondag naar de zaterdag te verhuizen. Het werd een heel project, want de KNVB stemde toe in de overgang, met dien verstande dat SC Feyenoord in de vierde klasse zaterdag moest starten. Een aantal kampioenschappen volgden elkaar op, het stokte in de Hoofdklasse A.

Veel zondagclubs moesten ondertussen met lede ogen zien dat hun talentvolle voetballers naar zaterdagverenigingen vertrokken. Natuurlijk is het een uitdaging om te proberen op hoog niveau te spelen. Na de vrijdagmiddagborrel was er de rustige vrijdagavond, zaterdag lekker ballen en zaterdagavond kan iedereen uit z’n dak gaan; zondag is dan de rustdag, bankhangen en naar ESPN of Max kijken.

Veel clubs zetten de stap naar zaterdag: Onder meer UVS, DoCoS, Meerburg, SJZ, Warmunda, MMO en zelfs Teylingen kozen deze weg. Alle clubs moesten in de vierde klasse starten. De zondag is bijna leeggelopen. Als je nog in de derde klasse speelt, moet je om de week naar Den Haag afreizen om tegen clubs als ODB en DHL te spelen. Als je gewoon op zondag blijft spelen, kom je vanzelf in de tweede klasse terecht, maar dan moet je om de week naar Haarlem om tegen bijvoorbeeld Schoten en HBC te spelen. Niet zo aantrekkelijk allemaal.

Wat doet de KNVB? Die nodigt alle verenigingen uit om van de zondag naar de zaterdag over te stappen. Ze doen er nog een bonus bij. Het is volgend seizoen gelijk oversteken. Speel je op zondag in de eerste klasse ( ROAC ), dan mag je volgend seizoen ook in de eerste klasse zaterdag uitkomen. Veel clubs uit de Leidse regio zullen overstappen en er komen berichten uit Den Haag dat daar bijna alle clubs willen overstappen; quel chaos.

Hoe gaan we dat doen? Met 20 teams in een klasse of maakt de KNVB er gewoon een paar klassen bij? En hoe verhouden de teams zich tegenover elkaar? Foreholte staat in de middenmoot van de tweede klasse, kunnen zij mee in de tweede klasse zaterdag?

Zoals het er nu naar uitziet zullen SJC, Alphense Boys, FC Boshuizen, ROAC, Sporting Leiden en Voorschoten’97 nog op zondag blijven ballen. Tot en met de eerste klasse blijft de zondag aantrekkelijk, de rest is een aflopende zaak. Zondagverenigingen grijp je kans. Stap over naar de zaterdag, maar blijf op zondag tegen zondagverenigingen spelen. Doe dit niet alleen bij standaardteams, maar laat jeugd ook regelmatig op zondag tegen elkaar spelen. Ik zag ooit op zondag een wedstrijd van Teylingen onder 16 tegen VVSB onder 16. Uiteraard op het hoofdveld met heel veel toeschouwers en een volle kantine.

Nooit zal ik de wedstrijd vergeten die ik als 10-jarige zag op het RCH veld in Heemstede: UVS – DCG om het kampioenschap van Nederland; wat een voetbal, wat een mensen. Een gevoel van weemoed kwam over mij heen toen ik enige jaren geleden op zondag de wedstrijd Lisse – Den Hoorn bezocht. Speaker Jan-Kees Faas draaide de hit van Rob de Nijs: ‘ZONDAG’, zo mooi! FC Boshuizen, alsjeblieft, blijf op zondag spelen, want wat is er fijner om op zondag tussen allemaal Leienaars te staan en te genieten van een potje voetbal?

Must Read