donderdag, maart 28, 2024
HomeColumnZittenblijvers………….(column)

Zittenblijvers………….(column)

-

Van oudsher heeft de term ‘zittenblijver’ een negatieve klank. Vaak wordt hierbij terug gedacht aan onze schooltijd wanneer een klasgenoot aan het eind van het schooljaar, zoals ze dat met een mooi woord noemen, mocht doubleren. De betreffende leerling kreeg hierdoor, lang niet altijd terecht, het stempel opgedrukt dat hij/zij te dom of te lui was om te leren.

Binnen de voetballerij heeft de term ‘zittenblijver’ veelal een andere en veel positievere betekenis. Neem de bestuursleden die zich herkiesbaar stellen voor hun functie en van de algemene ledenvergadering toestemming krijgen om nog een bestuursperiode te mogen blijven zitten. Deze zittenblijvers worden niet alleen gewaardeerd, maar zij tonen ook nog eens lef. Zij durven namelijk verantwoordelijkheid te nemen om hun club draaiende te houden terwijl zij, notabene als vrijwilliger, zelfs hoofdelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden voor hun handelen, ook wanneer de vereniging daardoor schade heeft opgelopen. Zij krijgen het vertrouwen van de leden en worden zeker niet te dom of te lui bevonden om de belangen van de vereniging te behartigen. Respect voor hen is daarom eerder op zijn plaats.

In de maanden december tot maart wordt bij de clubs vooruitgekeken naar het nieuwe seizoen. Vooral het samenstellen van de spelersgroep en de staf staan daarbij nadrukkelijk centraal. Ook op de site van LAV wordt veelvuldig melding gemaakt van clubs die hun selectie aan het rondmaken zijn.

Ondanks dat een aantal spelers hun heil in het nieuwe seizoen elders zoekt, blijkt dat bij veel verenigingen het gros van de selectiespelers, hetzij uit clubliefde, hetzij tegen een vergoeding, hun club trouw blijven. Dit zorgt voor continuïteit binnen het team en dat het team bestaande spelsystemen kan verbeteren. De club kan zodoende voortbouwen op de weg die is ingeslagen en hoeft daardoor het komend seizoen niet met een geheel of grotendeels vernieuwde selectie van voren af aan te beginnen. De ‘zittenblijvers’ doen hun club dus bedoeld of onbedoeld een groot plezier.

Hetzelfde geldt voor de technische staf en ondersteunende staf. Bij het overgrote deel van de clubs blijft deze intact. Niet alleen veel betaalde medewerkers, zoals hoofdtrainers, assistent-trainers en verzorgers/fysiotherapeuten hebben de club aangegeven te blijven zitten ook vrijwilligers die een functie hebben bij de selectie (denk o.a. aan in hun rol teammanager en materiaalbeheerders) blijven op jun post.

Ondanks het (afgebroken) seizoen 19/20 en het onderbroken huidige seizoen, waarvan niemand kan voorspellen hoe dat verder gaat verlopen, hebben veel clubs het vertrouwen in hun huidige trainer uitgesproken en werden hun contracten verlengd.

Trainers hadden en hebben het niet makkelijk gehad het afgelopen seizoen. Ga er maar aan staan om je spelers na het afgebroken seizoen, waar promotie lonkte maar door de bekende redenen niet plaatsvond, te motiveren voor een start in dezelfde klasse waar je juist met kop en schouders bovenuit stak.

Als dat na een lange zomerstop uiteindelijk gelukt is werden ze na vier competitieronden weer met een competitiestop geconfronteerd. Uiteindelijk mogen ze alleen nog maar (aangepaste) trainingen verzorgen, terwijl niemand weet hoe dit seizoen wordt afgewikkeld (het einde lijkt helaas wel in zicht).

Gezond verstand viert echter gelukkig de boventoon en veel clubs en trainers zijn een contract- verlenging overeengekomen. Hier spreekt ook veel vertrouwen en waardering uit naar de zogenaamde ‘ zittenblijvers’.

Vorig seizoen werd besloten om geen degradatieregeling toe te passen. Dit tot geluk van een aantal clubs, zowel bij het betaald voetbal als bij de amateurs, die van degradatiekandidaat tot ‘zittenblijver’ werden bevorderd. Ook wanneer de (halve) competitie nog zou worden uitgespeeld zal er, zo heeft de KNVB besloten, geen degradatie plaatsvinden. Voor alle clubs die dit seizoen slecht uit de startblokken waren geschoten betekent dat dus dat zij minimaal nog een jaartje blijven zitten.

Verder een goed bericht voor clubs die komend jaar de overstap van de zondag naar de zaterdag maken (en dat zijn er weer aardig wat). Zij mogen gewoon in de 4e klasse starten omdat de vorming van een vijfde klasse is doorgeschoven.

En dan is er ook nog de groep sponsoren, donoren en de businessclubleden. Deze clubleden, sympathisanten en bedrijven helpen hun club met een financiële bijdrage door deze moeilijke tijden. Her en der ontvang ik geluiden dat het overgrote deel, ondanks de omstandigheden, hun club ook volgend jaar trouw blijven. Ook hier dus hulde voor de zittenblijvers.

Als (onbezoldigd) columnist van LAV was ik verheugd te lezen dat een aantal clubs, zoals TAVV, Oegstgeest en LSVV’70 al hebben aangegeven ook volgend jaar bij LAV aangesloten te willen blijven en dat de hoofdsponsor van de Sportiff LAV cup de intentie heeft om de site te blijven ondersteunen. Hopelijk volgen er de komende periode nog meer ‘zittenblijvers’.

Uit bovenstaande voorbeelden blijkt dat een ‘zittenblijver’ er wel degelijk toe doet en een positieve bijdrage levert aan de sport. Waar ik vroeger te horen kreeg dat ik goed mijn best moest doen om niet te blijven zitten hoop ik, in het belang van uw club, dat u wel blijft zitten.

Rene Sinke
Rene Sinke
Voormalig docent en onderwijsmanager aan de Politieacademie, actief scheidsrechter voor de KNVB, ruim 12, 5 jaar actief geweest in de top van het amateurvoetbal. -Voormalig docent arbitrage bij de KNVB, voormalig trainer en jeugdleider, voormalig voorzitter van zondag 2e klasse ESTO. Reageert kritisch en direct op ontwikkelingen binnen het (amateur) voetbal en benut daar columns voor die regelmatig te lezen zijn op LAV.

Must Read