Home Jeugdvoetbal Vierluik op tv over jeugd Alphense Boys

Vierluik op tv over jeugd Alphense Boys

Alphense Boys 13-1 (o.l.v. trainer Robin Stolwijk) is een jaar lang gevolgd door een cameraploeg van BNN/VARA (Frederick Mansell & Laurens Samsom (DimDocs) voor de 4-delige documentaire ‘’Voetbaldroom’’, die vanaf zondag 16 mei iedere zondagavond wordt uitgezonden op NPO 3 om 21.15 uur. Van dit o13 team gaan er uiteindelijk drie spelers volgend seizoen naar een profclub. Maar dat wisten we aan het begin van dit ‘’corona seizoen’’ natuurlijk nog niet. Dat hele proces is van het begin tot het einde gevolgd door BNN/VARA.

Door heel Nederland dromen veel jonge voetballertjes van een leven als profvoetballer. Slechts voor een klein deel van deze dromers is het realiseren van die wens binnen bereik. Door de jaren heen is gebleken dat de jeugdopleiding van Alphense Boys een realistische opstap is naar een professionele voetbalclub. Door de strenge selectieprocedure en door het hoge landelijke niveau waarop de jeugdteams voetballen, loopt er enorm veel talent rond op de club. Elk jaar gaan tientallen spelers op stage bij een profclub en elk jaar maken zo’n 15 à 20 spelers de overstap.

Omdat de voetbaldroom bij Alphense Boys binnen handbereik ligt, heeft BNN/VARA de 13-1 van Alphense Boys een jaar lang gevolgd. Naast dat er gefilmd werd tijdens een aantal trainingen en wedstrijden, was het voor de filmmakers vooral belangrijk om de ‘’voetbaldroom’’ te vangen in persoonlijke verhalen. Dit doen zij door een aantal spelers uit te lichten: wat is hun droom, waarom, wat zijn de consequenties en hoe geven zij deze vorm? Wat is de rol van de club, de familie, de school en de omgeving?

Overigens is niet Alphense Boys 13-1 alléén gevolgd. Ook andere clubs en personen van de KNVB, scouts van profclubs, profvoetballers, hoofd jeugdopleidingen komen aan bod. O.a. Pjotr v/d Marel (ex-jeugdtrainer Alphense Boys) in zijn rol als coördinator in de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam. Maar ook Wout Weghorst vertelt hoe zijn ‘’voetbaldroom’’ tot stand is gekomen.

Deel 2, 3 en 4 van deze serie volgen op zondagavond 23 mei 30 mei en 6 juni ook  om 21.15 uur