vrijdag, december 9, 2022
HomeOverigKNVB nieuwsVoetbalpiramide alweer op de schop

Voetbalpiramide alweer op de schop

-

De KNVB heeft plannen de voetbalpiramide wederom op de schop te gooien. De invoering van een vierde divisie en het spelen om de algehele amateurtitel moeten de spanning in de hoogste divisies verhogen.

De eerste vier of zes ploegen in de tweede divisie moeten in de toekomst gaan spelen om de Algehele Amateurtitel. Dit om de spanning in de competitie, waarbij de kampioen niet promoveert, te waarborgen. De huidige vier hoofdklassen (2 op zaterdag, 2 op zondag) worden in de nieuwe opzet de vierde divisie. Alle divisies worden ook ingedeeld met een mix van ploegen uit het zaterdag- en zondagvoetbal. Dat betekent dat het onderscheid tussen specifieke zaterdag- en zondagklassen zal verdwijnen.

De KNVB gaat naast invoeren van de vierde divisie ook kijken naar de competities op districtsniveau. Momenteel bestaat er in de voetbalpiramide een strikte scheiding tussen het zaterdag en zondagvoetbal. Dat zou de KNVB in de toekomst willen veranderen.

In de nieuwe piramide zijn dan acht eerste klassen (nu 11) en zal er zodoende versterkte degradatie plaatsvinden. De tweede klassen (16), derde klassen (32), vierde klassen (64) en de vijfde klassen (58) zouden dan eveneens met versterkte degradatie op peil moeten worden gebracht.

De KNVB daarover: De enige wijze om de versmalling van de piramide te realiseren, is het uitvoeren van versterkte degradatie. Voor de clubs in kwestie natuurlijk niet leuk, maar wel cruciaal om het fundament van de piramide voor langere periode te verstevigen.

Zoals gezegd wordt de aansluiting met de landelijke divisies verbeterd en kunnen we op deze manier de onderkant aanvullen om ook deze competities gelijkwaardig, spannend en met redelijke reisafstand vorm te geven. Er zijn twee manieren om de versterkte degradatie uit te voeren:

  • Optie 1: Alle versterkte degradatie in 1 jaar
  • Optie 2: Versterkte degradatie over twee jaar spreiden

Bron: KNVB

Redactie
Redactie
Leidenamateurvoetbal sinds 2010 de regionale voetbalsite redactie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read