vrijdag, april 19, 2024
HomeUit de oude doosOude clubheldenOude tijden herleven bij Leidsche Historie Voetbaltoernooi

Oude tijden herleven bij Leidsche Historie Voetbaltoernooi

-

Afgelopen zaterdag werd de eerste editie gespeeld van het Leidsche Historie Voetbaltoernooi. De door LeidenAmateurVoetbal georganiseerde reünie van voetbalclubs die niet meer bestaan in Leiden werd gespeeld bij gastheer Sporting Leiden. Aan het toernooi deden VV Leiden, VNA, VNL, De Sleutels, Oranje Groen, LDWS, Leidsche Boys 1 en 2 alsmede LFC (za) en LFC (zo) mee. VTL, GOL Sport, ZLC en Unitas Leiden werden ook benaderd, maar kregen geen team meer op de been. In twee poules en op kwartvelden werden de wedstrijden afgewerkt en het ging er ronduit sportief aan toe. Uiteindelijk wonnen de zondagtak van LFC en De Sleutels alle duels in de poule. De finale werd uiteindelijk een prooi voor de ex-bewoners van de Vliet.

De mannen van De Sleutels wonnen het toernooi. Ex-voorzitter Dick Barnhoorn was net als de spelers best een beetje trots…

Het weer zat bepaald niet tegen en dat maakte dat het een drukte van belang was op het terrein van de fusieclub. De gastheer en de organisatie hadden ervoor gekozen om niet teveel ruchtbaarheid te geven aan deze gebeurtenis vanwege de nog steeds geldende coronamaatregelen. Door de weersomstandigheden werden de verhalen van vroeger vooral buiten opgerakeld en dat leverde een buitengewoon ontspannen sfeer op.

In poule A eindigde LFC (zo) voor VNL. Leidsche Boys 1, Oranje Groen en VNA wonnen ieder eenmaal. In poule B was De Sleutels de sterkste voor VV Leiden, LFC (za), LDWS en het puntloze Leidsche Boys 2. In de 21 gespeelde wedstrijdjes van twintig minuten werd er maar liefst 124 keer gescoord.

Hoewel het sportieve element uiteraard niet geheel onbelangrijk was, genoot iedereen er vooral van om elkaar weer te zien. Weliswaar was dat in de voorbije anderhalf jaar sowieso geen sinecure, maar tal van spelers lieten de organisatie weten andere spelers al decennia lang niet meer te hebben gezien. Het intermenselijke contact werd dan ook aangegrepen om het (voetbal) verleden weer op te stoffen. In de kleedkamers werd ook weer de grootst mogelijke lol beleefd en het elkaar op vileine wijze op de hak nemen, werd eveneens niet geschuwd.

Uit handen van Remco Mentink (LAV) ontvangt Patrick van de Graaf de bokaal als eerste winnaar

Diverse spelers kwamen voor de camera van LAV. Allen kwamen ze tot dezelfde slotconclusie. ‘Dit moet de start gaan vormen van een traditie’ en ‘iedereen wil hierbij zijn en genieten.’

Tom Verschoor, met zijn 69 jaar één van de oudste spelers, van verliezend finalist LFC: ,,Dit is zo lekker om mee te maken. Een dag en avond vol met plezier met vele herinneringen. Ik doe mee totdat het lichaam het opgeeft.” Ronald Jansen namens Oranje Groen en zeker ook bekend van Roodenburg is ook kraakhelder over dit toernooi. ,,Geen narigheid, uitstekend georganiseerd en elke speler waardeert een dergelijk initiatief.”

De zondagtak van LFC moest in de finale buigen, maar het plezier was er niet minder om..

Henk Buyn won met De Sleutels en is ook ronduit uitgesproken. ,,In alles was dit top. Een zeer geslaagde dag en ik heb onvoorstelbaar veel gelachen. Ik ben heel blij dat dit van de grond gekomen is.” Daar is Paul Goulmy, uitkomend als doelman van VNL en voorzitter van de Leidse Sportfederatie, het zonder aarzeling mee eens. ,,Geweldig dat dit nu ook in Leiden georganiseerd wordt. In Den Haag doen ze dit ook al jaren. Dit moet een jaarlijks terugkerend festijn worden en volgens mij krijgt het team van LeidenAmateurVoetbal dat wel voor elkaar. Je kunt er jaren over praten, maar het gaat er ook om dat het daadwerkelijk georganiseerd wordt. Ik ben licht geblesseerd geraakt door mijn onverminderde enthousiasme, maar dat heb ik er wel voor over. Op zeker ben ik er volgend jaar weer bij en dat geldt volgens mij voor iedereen die mee speelde. Een onvergetelijke dag wat mij betreft.”

Het toernooi werd mogelijk gemaakt door de volgende sponsors: Van der Nat Glas-en Schilderwerken, Verhagen Leiden B.V., Van den Bosch Schilderwerken, Sportbedrijf Leiden, Plutosport Ter Aar, André Piket Schoonmaakdiensten en Glasbewassing, Planet Group Leiden, Seven Gifts en Metselbedrijf Zwaan uit Leiden.

https://www.vdnat.nl/

https://www.verhagenleiden.nl/

https://hvandenbosch-schilders.nl/

https://www.sportstadleiden.nl/

https://www.plutosport.nl/

https://www.andrepiket.nl/

https://www.planetgroup.nl

https://www.sevengifts.nl/

https://metselbedrijfzwaan.nl/

De winnaar en verliezer mengen en realiseren zich dat er eigenlijk louter winnaars waren

De scheidsrechters van dienst mogen uiteraard ook niet onvermeld blijven: Ronald Rosdorff, Dick Rozenboom, Nico van den Dop, Remco Mentink en Robert Minkhorst. De EHBO’er van dienst was Wim Boting, die zijn laatste optreden had als verzorger. Vanzelfsprekend had dit toernooi geen succes kunnen worden zonder alle vrijwilligers van Sporting Leiden, wat een toppers, en LAV.

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read