Zoals te verwachten en te begrijpen viel, heeft het kabinet besloten de lockdown te verlengen tot 9 februari. Naar verwachting wordt een week eerder, dus op 2 februari, aangegeven middels de volgende persconferentie wat er t.z.t. wel mogelijk zal zijn of juist niet. Een gevolg hiervan is onder meer dat het amateurvoetbal nog niet in beweging zal komen. Voor volwassenen betekent dit dat slechts trainen in tweetallen is toegestaan. Lang niet alle clubs maken van deze optie gebruik. De verwachting is dat de KNVB later deze week met een reactie zal komen op: hoe nu verder?

Een herstart van de competitie in februari of begin maart lijkt logischerwijs niet meer mogelijk. Clubs zullen een voorbereiding van minimaal vijf weken nodig hebben om voldoende wedstrijdfit te geraken. Sommige trainers spreken zelfs van zes of zeven weken.

De KNVB heeft naast het ongeldig verklaren van de competities nog wel twee opties. Het uitspelen van de eerste seizoenshelft (9-11 speelronden) of het spelen van een nieuwe competitie waarbij poules van 7 ploegen worden gevormd (12 speelronden).

Beide opties zouden bij een start half maart gespeeld kunnen worden, inclusief een nacompetitie. Start de competitie pas begin april, dan lijkt het uitspelen van de reeds aangevangen competitie inclusief nacompetitie de enige optie. Dus enkel met een heenronde. Het is nog onduidelijk wat er met eventuele promotie/degradatie zal gebeuren.

Weekenden vanaf medio maart tot 1 juli:

13/14 maart, 20/21 maart, 27/28 maart

3/4/5 april (Pasen), 10/11 april, 17/18 april, 24/25 april

1/2 mei, 8/9 mei, 15/16 mei (eventueel extra donderdag 13 mei, Hemelvaartsdag), 22/23 mei, 29/30 mei

5/6 juni, 12/13 juni, 19/20 juni, 26/27 juni

Voor wat betreft de voortgang van de Sportiff LAV Cup: diverse opties liggen nog open. Na de volgende persconferentie zal de organisatie de opties doornemen op de site en met betrokken clubs. Verder kunnen we nog niet op de zaken vooruit lopen.

De KNVB heeft op twitter gereageerd op het langer stilleggen van het amateurvoetbal.

De KNVB meldt: ‘Pijnlijk dat het amateurvoetbal langer stilligt maar ook begrijpelijk met de huidige druk op de zorg. We zijn met de overheid in gesprek over de belangen van onze sport. Zo hopen we dat met de eerste versoepelingen iedereen weer normaal mag trainen, veilig in de buitenlucht.’