Ik heb het over de trainer van het tweede elftal. Een trainer, die niet voor het voetlicht treedt, maar die oh zo belangrijk kan zijn voor een club. Een trainer, die de pers vaak niet volgt, want die komt bij een club voor het eerste elftal en hun hoofdtrainer. Een trainer, waar menig club moeite heeft om hem te vinden. Regelmatig plaatsen clubs een advertentie op zoek naar de duizendpoot, die de tweede trainer kan zijn.

Deze trainer moet het vaak doen met een mix van aankomend talent en spelers, die nog niet goed genoeg zijn voor een eerste elftal. Alleen al het formeren van zo’n team kan een uitdagende klus zijn. Verenigingen met een eigen jeugdafdeling zijn daarbij in het voordeel ten opzichte van clubs,  waar jan en alleman gehaald moet worden.
Jeugdspelers kennen de clubsfeer en wie lang bij een club gespeeld heeft, weet waar hij aan toe is. Rijpen in het tweede elftal is voor dergelijke spelers geen rampscenario. Ze hebben de tijd en mocht het eerste elftal niet lukken, dan blijft menigeen zijn club trouw. De clubsfeer en onderlinge vriendschappen zijn een reden om niet te gaan hoppen.
Als de trainer van het tweede elftal zorgt voor een goede sfeer en er zijn voldoende spelers voor het tweede elftal, dan beleef je de leukste jaren als speler en als trainer. Het kunnen zorgen voor binding is daarbij een belangrijke eigenschap voor de trainer.

Het seizoen kan echter ook anders lopen. De hoofdtrainer gaat op de selectietoer. Hij kiest de beste 16 en zonder een goede uitleg wordt het restant verwezen naar het tweede elftal. De hoofdtrainer heeft zijn keuze gemaakt en de tweede trainer krijgt een aantal teleurgestelde spelers terug. Wie gehaald is, voelt zich belazerd. De TD Gladde Praatjes had nog wel beloofd, dat ik een eerder kans zou krijgen? Ze lieten me een bindende wedstrijd spelen en nu mag ik ’s morgens opdraven in het tweede.
De tweede trainer wordt op die manier met het probleem opgezadeld. Een probleem, dat zich verergerd als de hoofdtrainer de moeite niet neemt om naar de thuiswedstrijden van het tweede te komen kijken. Teleurgestelde spelers zijn te herkennen?
Bezoek een website over amateurvoetbal en raadpleeg het transfernieuws. Bij de komende spelers staat steevast de club, waar de desbetreffende speler het laatst voor is uitgekomen. Vertrekt een speler, dan herken je de teleurgestelde speler doordat er meestal achter zijn naam komt te staan (onbekend).

De tweede trainer is naast een verbinder iemand, die  goed moet  kunnen laveren. Aan de ene kant moet hij de teleurgestelde speler weer aan het voetballen zien te krijgen, waardoor hij zijn plezier voor het spelletje terug krijgt. Aan de andere kant moet hij zorgen, dat er bij iedere wedstrijd tenminste 11 spelers aanwezig zijn. Dat vraagt organisatie talent. Welke spelers zijn er in de club, die mijn team kunnen aanvullen? Dat laatste lukt alleen als de oproepkrachten tijdig benaderd zijn.
Ontbreekt dit talent, komen er minder dan 11 uitgenodigde spelers opdagen, dan is de kans aanwezig, dat de rest het voor gezien houdt en moet het team uit de competitie gehaald worden.

Een aantal clubs kiest er voor dat de tweede trainer een lid van de club zelf is. Deze trainer is de bewaker van de clubcultuur en met name bij verenigingen met veel eigen jeugd, is deze clubman de schakel tussen spelers en club.
Rijnsburgse Boys contracteerde destijds Nick Oosterlee als hoofdtrainer en Nick wilde Arno Lancel ( beiden FC  Lisse ) meenemen als assistent. Deze 1 / 2 ging niet door, want in Rijnsburg was de 2de man iemand van de club. Iemand, die alles van haver tot gort kende van de uien.

Tweede trainers worden niet opgeleid door de KNVB. Wie een KNVB trainerscursus volgt, leert hoe je onder de beste omstandigheden en met de beste spelers leert trainen en coachen. Hoe je moet omgaan met teleurstellingen wordt je niet geleerd. Voetballen gaat om winnen en de tweede plaats is de meest ondankbare plaats als het gaat om sporten.

Verenigingen, die vanuit eigen geledingen geen trainer voor hun tweede team voorhanden hebben, gaan op de sollicitatie toer. Heb jij geen zin om het tweede te doen is een vaak gestelde vraag? Alles hebben wij geregeld, wij zullen je waar nodig bijstaan.

De meeste trainers houden dit geen jaren vol. Teveel onzekerheid. Ze pakken dan liever een eerste elftal of een jeugdteam. Voor iedere club met een bredere selectie is een trainer van het tweede een uiterst belangrijke functionaris. Deze coach heeft meer waardering nodig. Hij vangt de klappen op!! Hulde dus voor de tweede trainer, die ieder jaar zijn team door de competitie loodst.

Jan Lovink