vrijdag, april 19, 2024
HomeVoetbalnieuws-leidenGroot succes voor vrijwilliger van Valken'68: 'voetbalboek 2020' van de hand van...

Groot succes voor vrijwilliger van Valken’68: ‘voetbalboek 2020’ van de hand van Rick van Leeuwen

-

Valken’68 is er trots op, en dat is volkomen terecht en te begrijpen, dat Rick van Leeuwen een fraaie prijs heeft gewonnen. De vrijwilliger van de club uit Valkenburg is de schrijver van de biografie van Sjaak Polak (tegenwoordig trainer bij de vrouwen van ADO Den Haag) en daarmee won hij de prijs voor ‘beste voetbalboek’ van het jaar 2020. Reden genoeg voor een citaat van Staantribune en deze deelt onze redactie graag!

De biografie van Sjaak Polak, Even serieus – een stopzinnetje van de Haagse oud-voetballer – is verkozen tot Staantribune Voetbalboek van het Jaar 2020. Staantribune maakte dit gisteravond bekend tijdens een live-uitzending, uitgezonden via het YouTube-kanaal van Staantribune, in stadion de Adelaarshorst in Deventer. Schrijver Rick van Leeuwen was verheugd met de prijs:,,Superdankbaar. Heel bijzonder dat zoveel mensen op mijn boek hebben gestemd.”

Aan een tafel bezaaid met boeken praatte presentator Jeroen Heijink met Van Leeuwen, de twee andere genomineerde schrijvers, Hugo Verkley van het boek 50 jaar FC Utrecht en Robert Visscher van Cupkoorts – De bekerwinst van FC Groningen en Staantribune-hoofdredacteur Jim Holterhuës onder meer over het belang van het voetbalboek, dat de laatste decennia aan een sterke opmars bezig is.

UNDERDOG

Dat het boek over Sjaak Polak de meeste stemmen tijdens de publieksverkiezing kreeg, verbaasde schrijver Van Leeuwen. ,,Ik beschouwde ons boek als de underdog. Zeker met de achterban van Utrecht en Groningen leek het me heel pittig.” De oud-voetballer zelf volgde de uitreiking vanuit Den Haag via de livestream. Hij had nog werkzaamheden bij zijn club ADO Den Haag, waar Polak de vrouwen traint.

,,Ik ben zo ongelofelijk blij met dit”, zegt hij in een eerste reactie aan Omroep West. ,,Eigenlijk wil ik het nu gaan vieren en graag een drankje ergens gaan drinken. Maar alles is dicht, dus ik hoop dat er nog ergens stiekem een nachtclub open is.”

Polak: ,,Ik zit op een wolk”, vervolgt de Hagenaar trots aan de omroep. ,,Geen letter in het boek is gelogen. Wat daar staat, zo ben ik. Maar ik moet Rick alle credits geven. Hij heeft het zo goed opgeschreven. Ik weet niet wat me overkomt. Dit is ongelofelijk, ik vind het zo gaaf. Ik heb toch een stukje privé blootgegeven, maar zo trots op hoe er op wordt gereageerd. Zowel in recensies als deze prijs door het publiek.”

BEWAKERS

Staantribune-hoofdredacteur Jim Holterhuës: “Met deze prijs willen wij, als bewakers van de Nederlandse voetbalcultuur, het voetbalboek in het zonnetje zetten. Wij hopen dat voetballiefhebbers die normaal niet zo van lezen houden, worden gestimuleerd om eens vaker een boek te pakken en niet alleen die over bekende voetballers, trainers en clubs, maar ook over cultspelers en obscure clubs of boeken met supportersverhalen.”

VOORGAANDE WINNAARS

Staantribune organiseerde de verkiezing voor de vijfde keer. Hugo Verkley won de prestigieuze prijs drie jaar geleden al met zijn biografie over Royston Drenthe. Vorig jaar won Frank Heinen met Buiten de Lijnen (2019) en het jaar ervoor Elitepauper van Freek van Kraaikamp. Yoeri van den Busken, schrijver van De Kist (de biografie over oud- trainer Simon Kistemaker), won in 2017 de eerste Staantribune Cup met de Grote Oren.

TERUGKIJKEN

De hele uitzending is hier terug terug te kijken: https://staantribune.nl/

Met dank aan Staantribune.nl!

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read