dinsdag, april 23, 2024
HomeInterviews algemeenReacties op column 'En nu? van Paul van der Zwaan (deel 2)

Reacties op column ‘En nu? van Paul van der Zwaan (deel 2)

-

Onlangs schreef Leiderdorper Paul van der Zwaan, trainer van het Haagse Quick en vaste columnist bij LeidenAmateurVoetbal, een column over de eventuele voortzetting van de competitie en zijn mening daarover. Er kwamen op Facebook reacties op en dat is ook de bedoeling van een column. Onze redactie meende ook een reactie te moeten ophalen bij enkele trainers uit de regio, willekeurig gekozen. Deel 1 werd al geplaatst. Nu deel 2 met aan het woord Barry van Rijn (Warmunda) en Hein van Heek (RCL). Er wordt uitgegaan van alle nog openstaande scenario’s dus: er staat nu al een punt achter het seizoen, de eerste competitiehelft wordt nog uitgespeeld of de competitie wordt gesplitst in twee poules en uitgespeeld met een thuis-en uitwedstrijd.

Column niet gelezen? Dan hierbij nog eens de mogelijkheid:

Column: En wat nu?

Nu de reacties van de genoemde trainers. 

Barry van Rijn (trainer Warmunda, samen met Remco Breuer)

,,Het zijn lastige vraagstukken omdat we concreet te weinig weten. Iedereen is aan het gissen, maar de berichten zijn niet best. Ik zal mijn best doen mijn gevoel over te brengen. Wij hopen dat de eerste competitiehelft kan worden uitgespeeld. Maar dat is tegelijkertijd eigen belang omdat we goed gestart waren. De punten die we hebben vergaard zijn op eerlijke wijze binnen gehaald en als er wordt besloten om de competitie in twee poules op te splitsen start elke ploeg weer op nul. Lijkt me dus logisch dat wij een voorkeur hebben, maar ik kan mij voorstellen dat niet elke club er zo in staat.”

,,Warmunda is nooit gestopt met trainen. De groep werd opgesplitst voor een training op dinsdag en donderdag. De zaterdag was vrijwillig. Iedereen kon zo wel eenmaal trainen minimaal en er was grote animo voor. Die gasten wilden contact houden en dat was voor de staf hetzelfde. Verder gaat het om zelfdiscipline bij de spelers voor wat betreft de conditie op peil houden. Elke speler zit echter in een andere situatie werktechnisch gezien. Maar ik kan niet anders zeggen dan dat het enthousiasme altijd groot gebleven is. Spelers zijn en blijven gretig.”

,,Het is niet reëel om te stellen dat, mocht er weer wat kunnen, dat er vier tot zes weken nodig zijn om weer wedstrijdfit te zijn. Daarvoor is de periode van te weinig kunnen doen te lang geweest. Het risico om kwaaltjes te krijgen, is simpelweg groter. Ik ben van mening dat je er pas iets zinnigs over kan zeggen als bekend is of er nog een competitie uitrolt of niet. Dan moet je gaan zien hoe het zich ontwikkelt. Voorzichtigheid is in elk geval geboden, want geen enkele trainer zit te wachten op een karrevracht aan blessures. Om over de spelers nog maar te zwijgen.”

,,Vooralsnog wil ik het seizoen nog niet als verloren beschouwen. Dat vind ik wel erg vroeg. Mijn idee is dat je moet pakken wat je pakken kunt. Stel je voor dat er in augustus weer niets kan, dan wordt de verwijdering wel erg groot. Als opstarten in competitieverband mogelijk is, heeft dat de voorkeur. Maar anders moeten we er voor zorgen dat er oefenwedstrijden worden gespeeld en duels in de strijd om de LAV Cup. Het belangrijkste, dus nog los van de punten, vind ik dat de boel weer op gang kan worden getrokken. Het gevoel om weer contact te hebben binnen de club moet terugkeren.”

,,Los van de afloop van dit seizoen zijn we al wel bezig met volgend seizoen. Er staat een leuke groep en de lat ligt zonder meer hoger bij de club. Ook waren we gestart met een O23-team en daar zat ook ambitie in. Ook daar heerst een gevoel van ‘onafgemaakt’ en hopelijk kunnen er daar ook nog stappen worden gemaakt. Natuurlijk kijken we of er nog interessante spelers kunnen aansluiten bij de groep. In deze tijd is dat wel lastiger moet ik zeggen. Zeker is dat we er alles aan doen binnen de club om het interessanter te maken. Er wordt druk gewerkt aan het complex. De selectie heeft onder meer de bespreekkamer onder handen genomen. Iedereen is en blijft betrokken. In deze pittige tijden zijn we uiteraard ook blij met onze hoofdsponsor Albert Heijn.”

,,Over jullie rol? Die is voor Warmunda heel belangrijk, zo ook voor andere clubs. Jullie gaan ‘gewoon’ door in deze tijd en dat vind ik bewonderingswaardig. Clubs moeten jullie ook benutten. Alle hulp is welkom en een samenwerking is belangrijker dan ooit tevoren.”

Hein van Heek (RCL)

,,Of het verantwoord is om de competitie te vervolgen ligt uiteraard aan het moment waarop we weer kunnen gaan trainen in groepen en het moment waarop de KNVB de competitie zal starten. Indien daar minimaal vier weken tussen zit dan lijkt het mij verantwoord. Echter moeten er dan niet te veel wedstrijden doordeweeks gespeeld gaan worden. Dat wordt een te grote belasting op de spelers met een grote kans op blessures.”

“Eerlijk is het alleen wanneer de competitie geheel of half wordt afgemaakt. Geheel gaat niet meer lukken. Ook niet als de poules gehalveerd worden. In een poule van 7 zijn dat nog 12 wedstrijden (uit en thuis). Ik ben geen voorstander van veel wedstrijden per week dus heb je minimaal 3 maanden nodig om de competitie uit te spelen. Dan zou je eventueel ook nog 1 maand nodig hebben voor de nacompetitie. Dat gaat niet lukken.”

,,De huidige competitie uitspelen zou mijn voorkeur hebben. Er zijn 4 wedstrijden gespeeld. Nog 9 wedstrijden te gaan derhalve. Dit zou nog iets meer dan twee maanden in beslag nemen. Afhankelijk van wanneer de competitie een herstart maakt, zou je eventueel nog nacompetitie kunnen spelen. Ik vind dat deze optie het meest eerlijk is. Iedereen heeft zich voldoende voorbereid op de start van de competitie.”

,,In principe heeft een groep spelers minimaal 4-6 weken nodig om zich voor te bereiden op de 1e competitiewedstrijd. Na die 4 weken zijn ze nog niet helemaal wedstrijdfit maar ze kunnen dan wel een wedstrijd spelen. Het lijkt mij wel dat de KNVB een aanpassing moet doen wat betreft het aantal wissels. Die moet naar 5 (net zoals je vaak in de voorbereiding bij oefenwedstrijden ook doet). Bij RCL hebben we tot half december in 4-tallen kunnen trainen. Dit is een hele andere belasting/voetbalconditie dan het trainen in partijspelen. Na de nieuwe lockdown (max 2-tallen) zijn we gestopt. De spelers hebben nu vanaf begin oktober niet meer in groepen getraind. Ze staan dus al 3 maanden stil. Dat is meer dan tijdens de normale zomerstop.”

,,Mocht de lockdown nog langer duren dan zie ik meer in bekerwedstrijden voor de LAV Cup en oefenwedstrijden tegen regionale clubs. Minder reisbewegingen etc. Eventueel een regionale halve competitie spelen met 5-6 teams. Hier ligt eventueel een mooie rol voor LAV! Meehelpen in de organisatie en uiteraard verslag doen van het verloop van die competities. Dit zou voor de clubs ook een mooie opsteker kunnen zijn als toeschouwers weer worden toegelaten en de kantine weer open mag. De zaterdag- en zondagclubs door elkaar wat mij betreft. Dat zou direct een pilot kunnen zijn voor het ‘weekend’ voetbal.
We hopen als staf, spelersgroep en bestuur op groen licht om weer het veld op te mogen. Trainen in groepjes van 4 is prima om spelers bezig te houden maar wij allen verlangen weer naar het echte spel. Wanneer dat mogelijk zal zijn is uiterst onduidelijk.”

,,Tenslotte. Graag willen wij als staf aangeven dat de gezondheid van de gehele samenleving voorop staat. Ik verbaas mij nog steeds dat clubs om ons heen gewoon doortrainen terwijl heel Nederland steeds verder in lockdown gaat.”

 

Redactie
Redactie
Leidenamateurvoetbal sinds 2010 de regionale voetbalsite redactie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read