zaterdag, april 20, 2024
HomeInterviews algemeenReacties op column 'En nu? van Paul van der Zwaan (deel 1)

Reacties op column ‘En nu? van Paul van der Zwaan (deel 1)

-

Onlangs schreef Leiderdorper Paul van der Zwaan, trainer van het Haagse Quick en vaste columnist bij LeidenAmateurVoetbal, een column over de eventuele voortzetting van de competitie en zijn mening daarover. Er kwamen op Facebook reacties op en dat is ook de bedoeling van een column. Onze redactie meende ook een reactie te moeten ophalen bij enkele trainers uit de regio, willekeurig gekozen. We trappen nu af met de reacties van Dennis Olman (DoCoS), Dennis Tijssen van TAVV en Gidon Reinders Folmer van ROAC.  Er wordt uitgegaan van alle nog openstaande scenario’s dus: er staat nu al een punt achter het seizoen, de eerste competitiehelft wordt nog uitgespeeld of de competitie wordt gesplitst in twee poules en uitgespeeld met een thuis-en uitwedstrijd.

Column niet gelezen? Dan hierbij nog eens de mogelijkheid:

Column: En wat nu?

Nu de reacties van de genoemde trainers. Deel 2 volgt later vandaag!

Is het verantwoord en eerlijk om de competitie nog te vervolgen? Zo ja, hoe. Zo niet, waarom niet?

Olman: ,, Ikzelf denk dat het eigenlijk niet meer verantwoord is om de huidige competitie nog uit te spelen in welke vorm dan ook. Het heeft in mijn ogen ook niet veel met eerlijkheid te maken, maar wel met de fysieke en mentale gesteldheid van de spelers die dan na zo een lange voetballoze periode waarin ook niet de luxe aanwezig was om trainingspartijen te kunnen spelen deze wel klaargestoomd zouden moeten worden om weer onder druk te moeten presteren. Als we al in maart zouden mogen gaan trainen in (normale) vormen dan moet je minimaal nog eens 6 weken daarbij optellen om de groep enigszins wedstrijdfit te krijgen.

Tijssen: ,,Ik denk dat het een lastig verhaal gaat worden. Tijdens de eerste golf heeft het voetbal minder lang stil gelegen dan nu het geval is. In augustus konden we weer opstarten onder min of meer normale omstandigheden, maar twee maanden lag het al weer stil. Vervolgens moesten we ons beperken tot trainen met vier of twee man. Gelukkig was er veel animo voor bij TAVV en is de sfeer goed gebleven, maar ideaal is natuurlijk anders. Al die tijd tot nu is er niet getraind met weerstand en dat is uiteraard heel anders dan onder normale omstandigheden. Dit hele gebeuren doet veel met spelers.”

Reinders Folmer: ,,Om de competitie te laten hervatten, daar wordt het wel steeds korter dag voor. Hoe ga je dat regelen en hoe zet je dat weg? En kan je het überhaupt nog eerlijk wegzetten, ik vraag het mij ernstig af.

Hoeveel voorbereidingstijd denk je als trainer nodig te hebben als er nog gespeeld gaat worden om de selectie fit te krijgen?

Olman: ,,Zoals eerder geschetst denk ik dat we normaliter na een voetballoze zomerstop,  waarin de meeste spelers nog wel iets voor zichzelf deden om goed voorbereid te zijn op de nieuwe competitie, een voorbereiding kennen van minimaal 6 weken te kunnen houden, denk ik nu na een periode van wederom ruim drie maanden van stilstand toch wel aan een voorbereiding moeten denken van 10 weken om goed onderbouwd weer wedstrijdfit gemaakt kunnen worden. Zeker wel ook oefenwedstrijden inbegrepen na drie of vier weken.”

Tijssen: ,,Wanneer het zomerstop is dan heb je minimaal zes weken nodig daarna om weer op niveau te komen. Dat gaan we nu niet redden. Ik denk dat we minimaal uitkomen op acht weken. Mocht we weer wat meer mogen doen vanaf 9 februari, het volgende persconferentiemoment, dan zal dat geleidelijk aan zijn dus van twee naar vier spelers, daarna een wat grotere groep etc. maar dat neemt heel veel tijd in beslag. Het vaste ritme van dinsdag en donderdag trainen en zaterdag spelen is geheel weg bij de spelersgroep. Dat pak je zomaar niet even op. Bovenal denk ik niet dat we na 9/2 kunnen gaan versoepelen dus het wordt dan enkel maar later en later.”

Reinders Folmer: ,,De normale zes weken (zomerstop) is nu niet haalbaar. De boel staat daar al te lang voor stil.”

Ten aanzien van punt 2, waar ligt jouw grootste uitdaging met de groep? Is dit op fysiek, technisch/tactisch of mentaal gebied en graag een verklaring.

Olman: ,,Ik denk dat de grootste uitdaging komt te liggen op het fysieke en mentale vlak.
Hier zal ook ernstig rekening mee gehouden dienen te worden om te beseffen wat deze periode gedaan heeft met spelers op het mentale vlak en ook het geloof hebben dat er weer niet voor een korte periode gevoetbald zal kunnen worden.
Tevens zullen we hoe dan ook rekening moeten blijven houden met het (nieuwe) normaal in de omgangsnormen wat ook weer invloed heeft op de mentale weerbaarheid van de groep.

Tijssen: ,,Al die gebieden zijn belangrijk, maar wat te denken van het gegeven dat de hele situatie iets doet met elk individu. Als trainer krijg je meer met maatwerk te maken. Een speler die over dag op kantoor zit of louter thuis aan de tafel is een ander verhaal dan iemand die buiten schildert, pakjes rondbrengt of wat dan ook. Niemand heeft dit ooit nog meegemaakt en het zal zeker zijn gevolgen hebben voor spelers. Wel merk ik dat alle spelers enthousiast blijven. Ze zien een training als een uitje omdat er verder weinig tot niets kan en mag. Ze willen elkaar graag zien en het contact onderhouden. Daar ben ik blij mee. Maar uit deze nare situatie komen, gaat tijd vergen en dat moeten we met zijn allen niet onderschatten.”

Reinders Folmer: ,,Fysiek en mentaal is het denk ik de grootste uitdaging. Kun je weer langere tijd voetballen of komt er nog een 3de golf? En het fysieke mag je zeker niet onderschatten, helemaal omdat als je iets gaat uitspelen, je te maken gaat krijgen met doordeweekse wedstrijden, dus minder herstel.

Zou je nu voorkeur hebben voor eerste competitiehelft uitspelen met behoud vergaarde punten of competitie in poules opdelen(6 thuis, 6 uit)? 

Olman: ,,Mocht er toch besloten worden om de competitie uit te spelen dan zou mijn voorkeur uitgaan naar het uitspelen van de eerste competitiehelft met behoud van de vergaarde pinten natuurlijk😂 (DoCoS is koploper in 2C), maar dan wel met een redelijke voorbereidingsperiode.

Tijssen: ,,Als je als club bent gestart met twaalf uit vier dan zou ik me voor kunnen stellen dat je de eerste seizoenshelft wilt uitspelen. Dat zou ik ook hebben gezegd. Onze start was echter anders, maar ik denk dat het belangrijker is dat er een indeling zou worden gemaakt op basis van afstand. Daar leent de derde klasse A zich uitstekend voor. Dan kan er veelal worden gefietst. En hoe mooi zou het zijn als er weer publiek mag komen. Maar goed, ik denk dus niet dat dit nog te verwezenlijken gaat zijn. Overigens ben ik nog in de gelukkige omstandigheid dat ik 18 á 19 spelrs ter beschikking heb die ik kan opstellen in het eerste. Bij andere clubs kan de spoeling dunner zijn. Daarnaast kon er altijd worden getraind en dat is ook niet bij alle clubs het geval geweest. Sommige gemeentes hebben trainingen zelfs verboden.”

Reinders Folmer: ,,Persoonlijk denk ik dat het uitspelen van de competitie een hele bijzondere opdracht wordt voor de KNVB…..denk dat dit ook niet meer gaat gebeuren. Je kunt het bekertoernooi nog ergens in april/mei/juni af gaan maken.” Competitie van 12 wedstrijden, is dat sowieso eerlijk? Ik moet je zeggen dat ik daar geen antwoord op kan geven. Je kunt hier pas iets zinnigs over zeggen als je weet waar je aan toe bent. Waarom zou ik nu daar iets over vinden, als we nu al niet eens meer kunnen trainen in de avonden en alleen in het weekenden.”

Of zie je meer in geen competitie meer en spelen voor LAV Cup, oefenduels tegen clubs van min of meer zelfde niveau(of iets hoger en lager) plus iets in toernooivorm?

Olman: ,,Ja dit is natuurlijk een fantastische oplossing voor een veel langere en onderbouwde voorbereiding richting het nieuwe seizoen. Waarin je eigenlijk alles borgt in het verantwoord de spelers weer naar een lichamelijk en mentaal niveau te brengen en het verloren gegane weer kan inhalen voor hopenlijk weer mooie competities in het verdere sportleven.

Tijssen: ,,De hoop om nog competitie te kunnen spelen neemt steeds verder af en ik denk dat het spelen van oefenwedstrijden en LAV Cup duels een betere optie is. Dan kan je in april (op zijn vroegst) tot en met juni nog leuke potten spelen. Met dat scenario houden we zeker al rekening. De KNVB zal toch een keer een besluit moeten nemen en vanaf dat moment weet je welke kant het oprolt en kan je daar op inspelen. Het wordt sowieso een interessant project. Er moet als het ware weer worden geproefd. Spelers moeten weer gaan dealen met weerstand op trainingen en geleidelijk aan in wedstrijden.”

Reinders Folmer: ,,Wanneer in april/mei weer iets zou kunnen, zou ik pleiten voor 1ste en 2de klassers bij elkaar voegen die bij elkaar om de hoek zitten. Kantines kunnen dan hopelijk open om dingen te verkopen. Zo kan je de clubs ook weer wat gezonder maken, die behoefte is heel groot.”

Zie je een rol voor LAV(buiten eigen toernooi) ivm verslaggeving en binding als opmaat naar 21-22?

Olman: ,, De rol van LAV zou hierin alleen nog maar sterker kunnen worden. Zeker in de verslaglegging van bijvoorbeeld oefenwedstrijden of het eigen toernooi. Maar ook het op de hoogte houden van de voetballiefhebbers supporters en ook de belevingswereld van de spelers en trainers interessant te houden.  Ondanks dat er geen competitie is dan juist is dit belangrijk. Gelukkig doen jullie dat ook al vanaf het moment dat de bal kwam stil te leggen. Helemaal goed!”

Tijssen: ,,Zeker wel. Het toernooi om de LAV Cup kan mogelijk worden uitgespeeld en ik denk dat het prima zou zijn dat oefenwedstrijden door jullie worden bezocht en dat er weer verslag wordt gedaan. Die contacten zijn heel belangrijk en in onderling overleg met de clubs en jullie kan er absoluut iets leuks worden opgezet. Zou toch prachtig zijn als je wanneer het beter weer is en er mag weer het een ander kan spelen aan het eind van de middag en dat er weer mensen op de wedstrijden af kunnen komen? Dan weer eens thuis en dan weer eens uit spelen. Alle clubs hebben weer inkomsten nodig immers.”

Reinders Folmer: ,,Altijd goed als er weer aandacht wordt besteed aan het amateurvoetbal. Zeker kan LAV daar een rol in spelen. We zijn dat zo gewend geraakt.”

Zaterdag-en zondagclubs bij elkaar wanneer er geoefend gaat worden richting het nieuwe seizoen? 

Olman: ,,Prima, speel je ook eens tegen andere tegenstanders. Het gaat mij erom dat er weer wat kan en dat we zo een goede voorbereiding hebben richting het seizoen ’21-’22.”

Tijssen: ,,Allemaal okay voor mij. In deze situatie is er gen verschil tussen en zaterdag-en een zondagclub. Het is nu echter eerst zaak om het virus de kop in te drukken via de maatregelen en het vaccineren. Er zit simpelweg niets anders op. Ik ben en blijf in elk geval positief, want bij de pakken neerzitten heeft geen zin. Positivisme loopt evenwel niet altijd gelijk met realisme. Enkel doemscenario’s erbij halen heeft echter helemaal geen zin en gaat osn niet helpen. We zullen hier samen uit moeten komen en er straks weer wat van maken. Daar moeten we naar toe werken.”

Reinders Folmer: ,,Bij elkaar voegen is wat mij betreft prima. Wat ik nog kwijt wil: ik ben ook jeugdtrainer en vind het wel jammer dat de KNVB daar niet een soort fietscompetitie voor gemaakt heeft.”

Redactie
Redactie
Leidenamateurvoetbal sinds 2010 de regionale voetbalsite redactie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read