vrijdag, april 19, 2024
HomeVoetbalnieuws-leidenRoodenburg: In memoriam Wout Holverda

Roodenburg: In memoriam Wout Holverda

-

Op 63-jarige leeftijd is ons oud-lid Wout Holverda overleden. Wout woonde aan de Beatrixstraat, waar zijn vader een winkel had. Wout werd op jonge leeftijd aangemeld bij de club en speelde met o.a. John van de Wetering, Jan Kromwijk, Wim Ligtvoet en Richard Klein. Het was een talentvolle jeugdlichting, waarvan er later veel in het eerste elftal zijn beland.

De weg om het eerste elftal te halen , gaat niet over rozen. Overkomend vanuit de B- junioren acteerde Wout een groot aantal wedstrijden in de A2, terwijl zijn medespelers in de A1 terecht kwamen. Hij wist deze teleurstelling te overwinnen, kwam terug in de A1  en veroverde een basisplaats in ons eerste elftal. Na een teleurstelling terugkomen maakt spelers gretig.

In dat jaar was Pieter Versteegh zijn trainer en met hem had hij een bijzondere klik. Wout wilde beter worden en Pieter zorgde via individuele spitstraining, dat dit verwezenlijkt werd. Voor de reguliere training vond de keepertraining plaats met Frits van Berge Henegouwen en Sjaak Nievaart. Wout kwam eerder en oefende daar op twee specifieke onderdelen. De eerste beweging was een dribbel op het doel, een kapbeweging maken en direct schieten met het andere been. Op die manier kon hij na maanden oefenen op een detail, net zo goed met links als met rechts schieten. Het andere onderdeel was zijn sprongkracht. Wout was niet groot ( 1,70 meter) en toch won hij als centrumspits en linksbuiten veel kopduels voor het doel van de tegenpartij. De basis werd gelegd op de training. Op de training gaven de trainer en de keeper, die niet op het doel hoefde te staan, voorzetten, die Wout dan moest inkoppen.

Zijn extra arbeid bleef niet onbemerkt. Met Wout Holverda op links en John van de Wetering op rechts, was er veel dreiging vanaf de vleugels. Scouts van Sparta kregen hem in het vizier en hij ging na bemiddeling van Roodenburg elftalleider Jan van Wezel naar Sparta. In 1977 verkaste hij naar Spangen. Van 1978 tot 1984 kwam hij uit voor Sparta en speelde 150 wedstrijden voor de Kasteelclub.

Zijn grootste sportieve successen waren de wedstrijden voor de UEFA cup tegen het Ierse Coloraine, het Oost Duitse Carl Zeiss Jena en het Russische Spartak Moskou.
Later stond hij onder contract bij Fortuna Sittard en FC Haarlem.
Wout werd in 1984 eenmaal geselecteerd voor het Nederlands elftal. In dit elftal speelden o.a. Wim Kieft en René van der Gijp. Het was een wedstrijd tegen Denemarken , maar bondscoach Cees Rijvers liet hem niet debuteren.

Na zijn actieve voetballoopbaan speelde hij nog jaren mee met Oud Sparta, was Ambassadeur van LeidenAmateurVoetbal en was vooral als jeugdtrainer actief in Leiden en omgeving. Net als vele anderen hangt er een foto van Wout in de Wall of Fame.

In 2013 werd bij Wout de ziekte van Alzheimer geconstateerd en moest hij worden opgenomen in het verpleeghuis. Sparta vergat hem niet, want supporters haalden hem op, waardoor hij thuiswedstrijden kon blijven bezoeken.
Op de reünie i.v.m. het 95-jarig bestaan was Wout nog present, net zoals zijn trainer Pieter Versteegh.

Met het overlijden van Wout verliest de club en Leiden een speler, waar met respect over gesproken zal worden. Wij wensen de familie heel veel sterkte toe met het verlies van hun Wout.

Bestuur Roodenburg

Must Read