Door het welbekende virus kwam er een kink in de kabel v.w.b. het organiseren van het ‘Leidsch Voetbalhistorie Toernooi’. Wel gaf onze redactie al eerder aan dat het gaat om uitstel en niet om afstel. De organisatie heeft gesproken met Sporting Leiden, de gastheer voor dit toernooi, en er is een nieuwe datum gevonden en wel zaterdag 28 augustus. Nu eerst even opfrissen, zie de tekst hieronder.

‘Leidsch Voetbalhistorie Toernooi’

Intro

In de voorbije decennia is de Leidse voetbalwereld flink ingekrompen. Oftewel, diverse Leidse clubs zijn verdwenen of een fusieclub geworden. Hier zijn diverse redenen voor aan te voeren, maar onder aan de streep blijft het jammer dat clubs met al hun vrijwilligers niet meer bestaan. Enkele fusies hebben gelukkig een voortbestaan opgeleverd, maar tamelijk recent moesten we afscheid nemen van Leidsche Boys.

Leidenamateurvoetbal.nl

Zoals ongetwijfeld bekend bij de volgers van het Leidse (regio) voetbal heeft het team van LeidenAmateurVoetbal (LAV) getracht om het Leidse voetbal weer meer op de kaart te krijgen. Dit initiatief werd ruim tien jaar geleden gestart en volgend seizoen bestaat onze club dus alweer elf jaar! In de loop der jaren kregen de website en onze social media kanalen meer en meer waardering en dat maakt ons werk ontzettend leuk en uitdagend om uit te voeren. Passie is wat ons drijft.

Streven

In de wandelgangen hoorden we regelmatig dat het leuk zou zijn om een reünie te organiseren van clubs die niet meer bestaan. Dat idee is leuk, maar het organiseren daarvan is een ander aspect, zo bleek. Mede door het afscheid van Leidsche Boys heeft onze redactie de knoop doorgehakt: wij gaan op voor een werelddag onder de benaming ‘Leidsch Voetbalhistorie Toernooi’, dit in navolging van een toernooi die in de regio Den Haag al jaren wordt georganiseerd voor de ‘overleden’ clubs aldaar. Dat moet in Leiden toch ook van de grond komen en een traditie kunnen worden?

Dick Barnhoorn

Eerder heeft de redactie van LAV Dick Barnhoorn, wie kent hem niet in de Leidse voetbalwereld, bereid gevonden om een voortrekkersrol te gaan vervullen. Daar zijn we heel blij mee, want zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en gezien de reacties in de wandelgangen lijkt de opzet aan te slaan.

Voor oorspronkelijk, niet meer bestaande Leidse clubs

Het toernooi wordt in het eerste jaar gehouden voor niet meer bestaande Leidse clubs (dus in beginsel niet voor fusieclubs). Mogelijkerwijs kan de organisatie dit initiatief verder uitbreiden de komende jaren, maar de gedachte is om het toernooi eerst stevig neer te zetten met elf clubs die niet meer bestaan. Derhalve is een uitnodiging uitgegaan naar vertegenwoordigers van in willekeurige orde: LFC, Leidsche Boys, VV Leiden, VNA, VTL, VNL, De Sleutels, Oranje Groen, Unitas Leiden, LDWS en ZLC. Zonder uitzondering is daar eerder zeer positief op gereageerd. De contactpersonen van de genoemde clubs worden ook nu weer benaderd met hopelijk dezelfde uitkomst.

Opzet

Het 45+ toernooi, dus die geboren zijn in 1976 of daarvoor, zou plaatsvinden op zaterdag 5 september 2020 maar dat feest ging dus niet door. We gaan nu voor zaterdag 28 augustus. We hebben Sporting Leiden bereid gevonden om het toernooi te faciliteren. Niet toevallig, want zoals bekend is dit een fusieclub uit eerder vergane clubs en meer recentelijk VV Leiden en FC Rijnland. Het gaat om een 6 tegen 6 toernooi (vijf spelers en 1 keeper). Het toernooi zal plaatsvinden op de namiddag (exacte tijdstip volgt nog). Na afloop van het toernooi zal er een feestavond met live muziek losbarsten waarbij herinneringen ophalen uiteraard centraal staat.

Wens

De organisatie spreekt de wens uit dat alle betrokken contactpersonen straks nog eens anderen zullen enthousiasmeren onder het mom ‘spreekt het voort’. Zo gaat het leven en kunnen we er met zijn allen iets fantastisch van maken met als streven om er een traditie van te maken! Tevens het uitdrukkelijke verzoek om anderen- nog niet bekend met LAV- te verwijzen naar ons werk waarbij de nog wel levende Leidse (regio) clubs volop aandacht krijgen. Mogelijk ontstaan daar weer mooie contacten uit en wellicht ook uitbreiding van onze sponsoren en businessclubpartners. Met meer partners aan boord kan het team van LAV het werk immers continueren en verder professionaliseren.

Nog dit

Aan de contactpersonen per club vragen wij om een team samen te stellen van pakweg 9 tot 12 spelers (minder niet raadzaam, meer niet strafbaar). Het gaat om korte wedstrijdjes, maar veel oude toppers zullen niet meer zo lenig zijn als vroeger. Per club vragen wij een spelerslijst op met voor-en achternaam en de geboortedatum. Het zal immers voor de ene club wat lastiger zijn dan voor een andere club om spelers op te trommelen. We kunnen dan t.z.t. kijken of we qua indeling kunnen sturen op leeftijd.

De organisatie van het Leidsch Voetbalhistorie toernooi:

Dick Barnhoorn, Sem Nazloomian en Hennie Kanbier