woensdag, april 24, 2024
HomeZaterdag3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseJoop von Oven: ,,Fantastische mensen om mij heen hebben mij gemotiveerd gehouden”

Joop von Oven: ,,Fantastische mensen om mij heen hebben mij gemotiveerd gehouden”

-

Het is dinsdag 12 januari en we zijn op de koffie bij de voorzitter van FC Boshuizen. Met Joop von Oven wordt gesproken over de voortgang van de bouwwerkzaamheden op de Boshuizerkade en de toekomst van de club. Moeder de vrouw komt bij het begin van de praatsessie een reusachtige mok koffie en thee brengen en zo kunnen we voorlopig vooruit. De ruim bemeten en fraaie kerstboom moet nog worden opgeruimd, maar voor het moment geeft het extra sfeer en daar is niets mis mee in deze letterlijk en figuurlijk donkere dagen.

Het heeft lang geduurd voordat de verhuizing van FC Boshuizen kon starten, maar de laatste weken is het opeens heel snel gegaan. Het hoofdveld van de geel-blauwen is niet meer ondertussen. De bouw van de topsporthal kan zoetjes aan beginnen en daardoor moet de Leidse voetbalclub dus worden verplaatst. Het clubgebouw blijft gewoon staan, maar de wedstrijden van de hoofdmacht zullen straks gespeeld moeten gaan worden op het voorheen hoofdveld van GOL Sport. Dat betekent dus dat de tribune en de lichtmasten onder meer verplaatst moesten worden. Ook daar zit inmiddels flink de gang in.

,,Nadat de uitspraak in het door de gemeente tegen Boshuizen aangespannen kort geding in ons voordeel uitviel, is er beweging in gekomen. Het was de bedoeling te vertrekken op 1 juli, maar het is 1 december geworden. FC Boshuizen was bereid te verhuizen, maar we wilden er zeker niet op achteruit gaan. Dat lijkt mij logisch aangezien we contractueel in elk geval tot 2027 konden blijven zitten op onze bestaande locatie. Het verplaatsen van de tribune is een heikel punt geweest. Natuurlijk brengt dat voor de gemeente flinke kosten met zich mee. Die zouden echter heel wat hoger uitvallen bij het plaatsen van een nieuwe tribune. Het kon niet zo zijn dat daarmee de tegemoetkoming naar de club afgerond zou zijn. We wilden uiteraard daar ook ’s avonds kunnen spelen en dus was er op het nieuwe hoofdveld een goede wedstrijdverlichting nodig. En dan spreek ik niet over kerstverlichting, maar licht waarmee we daadwerkelijk goed uit de voeten zouden kunnen. Er komt nu LED verlichting en daar zijn we content mee. Het tekenen van de papieren heeft nog wel een maand geduurd, dat was in november, maar nu kunnen de partijen door. Elke letter moet natuurlijk juist zijn en het kan niet zo zijn dat zaken anders geïnterpreteerd kunnen worden. We hebben ook kunnen bedingen dat de gemeente in de komende vijf jaar ons financieel aandeel in het clubhuis overneemt. Het geld wat ons toekomt, kunnen we nu gaan benutten om de club verder op te bouwen.”

Vervolgend: ,,FC Boshuizen is de enige club in Leiden Zuidwest en de club wil meer dan ooit tevoren een belangrijke rol gaan spelen voor de wijken rondom het complex. We vervullen een sociaal maatschappelijke rol en het is nu al te merken dat de club gegroeid is. We zijn bezig de jeugdtak op te bouwen en hebben ook weer een standaardteam op zaterdag en een O23 team als vervanger van het tweede zondagteam. We denken prestatief, maar er is ook volop ruimte voor recreatievoetbal. Iedereen is welkom op de club en zo willen we groeien naar minimaal 350 leden. Daar is dus cash voor nodig. De sponsorcommissie moet aan de bak. Onze schuldenlast is te overzien dus elke gesponsorde euro wordt gestoken in de ontwikkeling van de club.

Von Oven geeft daarbij aan dat er enkel geld wordt uitgegeven als dat noodzakelijk is. ,,Ja, want als kleine club ben je nu eenmaal kwetsbaarder en dus moeten we op de kleintjes letten. Zo zijn we in staat te groeien om straks sterker op de Leidse voetbalkaart te staan. Er is duidelijk perspectief en zo kunnen de gemeente en wij als club tevreden zijn en werken aan een vruchtbare voetbaltoekomst aan de Kade.

Voor de preses is het moment dat er licht aan het eind van de tunnel is gekomen uitermate welkom geweest. ,,Ik ben 74 en door al dat touwtrekken kreeg ik zo zoetjes aan ook fysieke klachten. Het ging mij niet in de koude kleren zitten, maar dat alles kan ik nu achter mij laten. Wel heb ik altijd vertrouwen gehouden in de goede afloop anders was ik al lang gestopt om mij in te zetten.”

Het is de bedoeling dat het eerste elftal op zondag en hun tegenstander zich straks gaan omkleden in het GOL Sport gebouw. Van daaruit zijn ze zo op het nieuwe hoofdveld. Voor het overige blijft alles zoals het is omdat de bovenverdieping van het ex-GOL Sport clubgebouw wordt ingezet voor kinderopvang en andere activiteiten voor buurtbewoners. Von Oven geeft wel aan dat er nog wel andere zaken opgelost dienen te worden. ,,De twee kunstgrasvelden zijn na 9 jaar bijna afgeschreven en moeten dus vervangen worden. Er zal toezicht moeten komen op het vrije gebruik vanuit de wijk. Het nieuwe hoofdveld is daarnaast fors aangetast door het werkverkeer. Het was eerder al  omgeploegd door hordes hongerige kraaien. Daar kunnen we nu onmogelijk op spelen. De gemeente heeft daarin dus nog wel het nodige te doen, maar we gaan er vanuit dat hier passende oplossingen worden gevonden. Daar is ook al over gesproken en het probleem is onderkend. Als we nu zouden moeten spelen, kunnen we niet anders dan uitwijken naar een andere club.”

Ondanks de corona en de dagelijkse stroom aan negatieve berichten hieromtrent gelooft de voorzitter erin dat er toch nog gevoetbald gaat worden. ,,Ja, daar ga ik vanuit. Ik gok op de maand maart. Dan zou de competitie nog uitgespeeld kunnen worden. Of via het uitspelen van de eerste competitieronde of via het opsplitsen in poules. De nacompetitie en het bekervoetbal vervallen dus er is meer ruimte om het seizoen te verlengen.”

Nog even terug naar de tribune. Die is al verplaatst en nadert zijn voltooiing. ,,Dat is rap gegaan en een en ander is bijna af. We zijn er eigenlijk iets op vooruit gegaan want de delen die niet meer in goede staat waren, zijn vervangen. Daarnaast staat de tribune nu zo dat er een zonnetje op valt en dat was in de oude situatie niet het geval. Dus ik wil de mensen uitnodigen straks lekker plaats te nemen op de tribune bij ons. De lichtmasten zijn daarnaast ook al verplaatst en worden nu verder in gereedheid gebracht. Het voelt goed dat de vrede met de gemeente getekend is. We kijken nu niet meer achterom en hebben elkaar juist nodig. Een prima ontwikkeling.”

Het is niet zo dat het bestuur en andere betrokkenen nu achterover kunnen gaan leunen. Von Oven is zich daar meer dan bewust van. ,,Door corona zijn we natuurlijk ook inkomsten misgelopen en we moeten vol aan de bak om mensen aan ons te binden. Jeugdspelers uit de wijk, mensen die vrijwilligerswerk willen verrichten, senioren die hier ook welkom zijn en natuurlijk moeten we blijvend op zoek naar sponsoren. De achterban moet groter worden. De club moet door gaan groeien nu en daar zullen we ons allemaal hard voor moeten maken. Het is op zich triest genoeg dat we de enige club zijn in dit gedeelte van Leiden, maar we kunnen nu wel een belangrijke rol gaan vervullen. We hebben serieus met andere clubs gesproken over een fusie, maar het kwam er zonder uitzondering op neer dat wij dan hadden moeten aansluiten bij een andere club. In dat geval zou er geen enkele club meer zijn geweest in Zuid-West.”

Von Oven pleit ervoor dat de velden straks optimaal bezet gaan worden. ,,We zoeken de samenwerking met het Leonardo College, volgend schooljaar onze buurman. Een school met een sterke sportafdeling die uitgebreid gebruik gaat maken van “onze” velden. Samen met de wijksportcoaches en sociale partners moet het hier gaan wemelen van de beweeg en blijf fit activiteiten.

Dat zijn dus optimistische geluiden van de in Voorschoten woonachtige Von Oven. ,,Zeker geen luchtfietserij wat mij betreft. Ik zie dit als een soort hergeboorte van FC Boshuizen. Zeg maar gerust ‘Nieuw Boshuizen’. Met gekwalificeerde mensen kunnen we de jeugd hier de ruimte gaan bieden zichzelf te ontwikkelen. Oudgedienden van de club hadden er geruime tijd geen fiducie in, maar zij zijn nu ook om. Ze zijn blij dat het toch zover is gekomen dat de club hier nu verder kan. Je moet altijd vertrouwen hebben en houden dan kan je een boel verwezenlijken. Ik heb ook het geluk dat ik fantastische mensen om mij heen had. Zij hebben mij ook gemotiveerd gehouden. Er is nu weer ruimte voor optimisme en geluiden uit Leiden in de trend van ‘we kunnen beter van FC Boshuizen af zijn’ kunnen we nu achter ons laten. Er is wel degelijk toekomst en we blijven strijdbaar.”

Redactie
Redactie
Leidenamateurvoetbal sinds 2010 de regionale voetbalsite redactie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read