donderdag, maart 28, 2024
HomeDerde klasseDoCoSKrakerrr van de week: DoCoS – RCL

Krakerrr van de week: DoCoS – RCL

-

In de tweede klasse C boekte DoCoS afgelopen weekend de eerste competitiezege door Te Werve met 2-1 te kloppen. Streekgenoot RCL is nog niet zo ver. De roodwitten gingen voor de tweede keer op rij onderuit, nu thuis tegen Vitesse Delft (2-3). Aanstaande zaterdag ontmoeten de streekgenoten elkaar op De Morsch. Marvin Lo-Ning-Hing (DoCoS) en Sjors Schouten (RCL) blikken vooruit.

Rijpen

De 22-jarige Lo-Ning-Hing keerde afgelopen zomer terug bij de club waarvoor hij al eerder als jeugdspeler uitkwam. ,,Ik heb in de c’tjes en b’tjes bij DoCoS gespeeld en ben daarna overgegaan naar Katwijk. Daar speelde ik twee jaar in de A1 en acteerde ik ook in de Onder 23. Ik heb bij Katwijk zeker grote stappen gemaakt, trainde in de voorbereiding ook mee met het eerste elftal en kreeg in vriendschappelijke wedstrijden af en toe minuten in dat team. Maar het valt bij zo’n club niet mee om vanuit het tweede elftal in het vlaggenschip te komen. Het gat tussen het eerste en tweede is best groot. Vandaar dat ik voor een andere weg heb gekozen. Ik wil nu ervaring gaan opdoen bij DoCoS en hoop als ik 25 of 26 ben alsnog rijp te zijn om het hogerop te proberen”, vertelt de Leidenaar.

Linkerspits

Lo-Ning-Hing, die in het dagelijks leven werkzaam is bij De Bijenkorf in Den Haag en aan de Haagse Hogeschool de studie business data management volgt, is als voetballer veelal op links te vinden: ,,Ik ben nu meestal linkerspits, maar ik heb in het verleden ook in de achterhoede en op het middenveld gespeeld. Steeds op links, alhoewel ik op rechts best wel uit de voeten kan, hoor. Ik heb een aardige actie in huis, ben heel snel en creatief. Verder beschik ik over een goede trap en behoud ik wel het overzicht, vooral als ik in de middenlinie speel.”

Mentaliteit

DoCoS kon in de voorbereiding nog geen potten breken, maar de formatie van coach Dennis Olman zit volgens Lo-Ning-Hing nu op het juiste spoor: ,,We zijn langzamerhand wel steeds een tikkeltje beter gaan spelen. Vaak begonnen we wel aardig, maar als we dan – meestal onnodig –  een goal om de oren kregen was het over en uit. Bij een wedstrijdje tussendoor tegen het tweede elftal van Quick Boys hebben we onlangs gelukkig mentaliteit getoond en dat was ook afgelopen zaterdag tegen Te Werve weer het geval. We zijn dus op de goede weg. En dat moet ook, want ik streef er in elk geval naar om met DoCoS voor de titel te gaan. Daar voetbal je toch voor. Je begint het seizoen niet om tweede of derde te worden of om ergens in het midden te eindigen. Die instelling heb ik wel meegenomen van Katwijk. Maar volgens mij heeft de club overigens ook de ambitie om hogerop te komen.”

Proeven

,,De eerste wedstrijden van het seizoen zijn nog niet zo belangrijk”, vervolgt Lo-Ning-Hing. ,,Je moet ervoor zorgen dat je er aan het einde van het seizoen goed voor staat. Al wil je natuurlijk altijd wel winnen. Van onze komende tegenstander RCL weet ik eigenlijk niet veel. Ik heb nog nooit tegen hun eerste gespeeld. Ik ben bezig om als het ware elke tegenstander te proeven. Aan een voorspelling voor komende zaterdag waag ik me dan ook niet. Dat brengt trouwens ongeluk.”

Negentien

Voor opponent Schouten en de zijnen was er na een veelbelovende voorbereiding in de competitie nog weinig reden tot juichen. Toch viel er voor de jongeling deze week nog wel iets te vieren. Op 4 oktober werd hij negentien: ,,Dat heb ik deels thuis gevierd, maar uiteraard ben ik met vrienden nog wel even Leiden in gegaan. Gezellig.”

Werker

De Leiderdorper, van jongs af aan uitkomend voor RCL, maakte op 21 april 2019 zijn debuut in het standaardteam en weet dat nog goed: ,,We verloren met 6-1 bij Te Werve. Normaal gesproken wil je zo’n wedstrijd gauw vergeten, maar omdat het voor mij de eerste keer was in RCL 1 onthoud je ‘m natuurlijk. In het seizoen dat erop volgde, belandde ik in het tweede elftal, maar dat heeft door corona slechts kort geduurd. En nu zit ik dus, net als een aantal andere jonge gasten, bij het eerste. In het veld ben ik een harde werker. Ik geef nooit op en ben fysiek best sterk. Ik ben begonnen op het middenveld en speel nu in de achterhoede als linksback. Dat was wel even vreemd, want ik had nog nooit op die plek gestaan. Het gaat in het algemeen best goed. Wel heb ik moeten wennen  aan het hogere tempo. Gelukkig krijg ik het vertrouwen van Hein van Heek. Hij is heel relaxed: serieus tijdens de trainingen en daarbuiten heel gezellig. En hij heeft natuurlijk veel ervaring, is ook tactisch sterk. En dat geldt eveneens voor Serge van Os, zijn assistent.”

Studie

Net als Lo-Ning-Hing studeert Schouten aan de Haagse Hogeschool: ,,Nu de beperkingen voorbij zijn is er weer sprake van fysiek les, dus dat betekent voor mij weer regelmatig met de trein naar Den Haag. Maar daar zit je zo. Ik volg er de opleiding Ondernemerschap en retail management en zit nu in het tweede jaar.”

Concurrentie

De ontmoeting van komende zaterdag kan voor Schoutens nog puntloze team een keerpunt worden: ,,Tot nu toe loopt het nog niet zo. Er is een paar keer sprake geweest van miscommunicatie. We zullen elkaar dus beter moeten coachen en ook de ruimtes kleiner zien te houden. Daar komt bij dat we door blessures veel rouleerden, maar het ziet er naar uit dat er nu diverse spelers aan het terugkomen zijn. De concurrentie neemt dus toe, waardoor iedereen zal moeten strijden voor zijn plekkie. Hoe dan ook, we zullen met elkaar de komende tijd er een stapje bij moeten zetten. Want wat zou het leuk zijn als we erin zouden slagen te promoveren. Dat zou sowieso goed zijn voor de club. Maar daar moeten we dan wel heel hard voor werken, veel strijdlust tonen. Dat zal ook tegen DoCoS vereist zijn. Wel leuk om tegen ze te spelen. Die wedstrijden tegen ploegen uit de buurt trekken toch altijd meer publiek. Voor ons zaak om nu na twee verliespartijen toch echt de punten te gaan pakken.”

Foto’s: met dank aan Peter Teunissen (foto’s archief) en Eric van der Wijngaard (foto’s actueel).

Voorpagina archieffoto duel DoCoS-RCL

Nick Verwoerd
Nick Verwoerd
Alphense trots, ex-docent, ervaren rot ook van Leidsch Dagblad, voorbeschouwingen en interviews, nickv@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read