HomeUVSInterviews UVSWinst en zorgen voor UVS

Winst en zorgen voor UVS

-

Tweede klasse C (zaterdag)- UVS won bij Van Nispen, een zuinige 0-2. Maar uitbundig gevierd werd de derde overwinning op rij niet. Er was eerder sprake van lichte ontreddering in de Leidse gelederen. De overwinning werd overschaduwd door de blessure van Enrico Geus. Kermend van de pijn werd de levensgenieter uit Stompwijk in de 68e minuut van het veld gedragen. Mart Spierdijk, door een enkelblessure veroordeeld tot de tribune, bracht hem daarna naar het LUMC. Hardop werd gevreesd voor een enkelbreuk.

En dat zadelde UVS op slag op met een wrang spitsenprobleem. Geus is de goaltjesdief bij UVS, de speler met een neusje voor het doel. Tegen Van Nispen maakte hij zaterdag zijn vierde goal in de competitie in evenzovele wedstrijden. Tot nu toe nam hij de helft van de totale productie voor zijn rekening. ,,Dat heet een forse aderlating’’, mompelde Henk Brandt, de assistent van trainer Kevin Krishan.

Tot overmaat van ramp bivakkeert Thom de Vries, normaliter de stand-in van Geus, ook in de lappenmand. De 29-jarige spits, zo vertelde een supporter, is zo vaak geblesseerd aan de hamstrings dat hij overweegt te stoppen met voetbal. En dat betekent alarmfase I bij UVS. Want wie moet dan de doelpunten maken bij UVS dat er om bekend staat regelmatig een veelvoud aan kansen te creëren en een veelvoud aan kansen te missen.

Jimmy Brugman, 22, was bij Ter Leede al een leuke voetballer, trok die lijn door bij UVS maar de neus van Geus voor het doel bezat hij niet tegen Van Nispen. Hij had zijn ploeg al in een vroeg stadium naar een geruststellende voorsprong kunnen koppen, maar verzuimde twee keer in vrije positie op een meter van de doellijn in te knikken. ,,En als het zo lang 0-1 blijft’’, keek aanvoerder Sven Verlaan terug, ,,speel je toch niet met een gerust hart. Er hoeft maar één bal verkeerd te vallen en het staat 1-1. Gelukkig bleef dat ons bespaard.’’

Van Nispen – UVS, de nummer elf tegen de nummer vier, was een smartlap. Een tranentrekker. ,,Onze slechtste wedstrijd in dit seizoen’’, bromde Brandt. ,,Onze jongens kunnen lekker voetballen maar tegen Van Nispen was daar niets van te zien. Onherkenbaar. Een totale offday. Slecht, bar slecht. Het enige pluspunt is dat we gewonnen hebben en dat we wederom de nul vastgehouden hebben. Maar over de hele wedstrijd scoorden we een dikke onvoldoende.’’

Voor de wedstrijd was de stemming op het sportpark in De Zilk veelbelovend. Gerard Joling zong uit volle borst: ‘we gaan los met zijn allen’, en de supporters, zo’n 300 man, neurieden vrolijk mee. Maar de tekst van Joling liep niet parallel met de werkelijkheid. UVS zat vast in de eerste helft. Was veel te traag in de opbouw, bewoog nauwelijks en hanteerde het systeem waarmee Frank de Boer wereldberoemd werd: tikkie terug, tikkie breed.

Daarmee speelden de Leidenaren Van Nispen in de kaart. Het elftal van de thuisclub is al jaren een vriendenploeg van dertigplussers, die één keer in de week trainen in partijvorm. ,,Zo’n ploeg moet je kapot spelen’’, wist Brandt. ,,Straf tempo, hoge druk en blijven gaan. Dan liggen ze het laatste half uur op apegapen en rol je ze op.’’

Dat lukte UVS alleen in de eerste tien minuten en resulteerde in de intikker (0-1) van Geus na een knappe actie van Raul Dubbeldeman. Daarna leunden de Leidenaren achterover en lieten ze zich het spel van Van Nispen opdringen. ,,Het enige positieve van de eerste helft was de voorsprong’’, vond Sven Verlaan. ,,We hebben in de rust een pittig gesprek gevoerd in de kleedkamer. Het kon én moest beter.’’

Een ontstemde Krishan paste drie wissels toe. Tomas Tavilla, Dubbeldeman en William van Vliet maakten plaats voor Boy Tetteroo, Abdelkarim Maatoug en Lars Verlaan. De ploeg stak meer energie in de wedstrijd, zette hoge druk en dwong vijf corners in de eerste tien minuten af. Maar Brugman verzuimde de voorsprong te verdubbelen. Halverwege de tweede helft nam Jesse Hulters de plaats in van Ruben Leugering en daarmee stonden er drie 19-jarigen in het veld. ,,Die jongens hebben die kansen afgedwongen’’, aldus de trainer. Adima completeerde daarna de elf door de plaats van de onfortuinlijke Geus in te nemen.

Diezelfde Adima tekende zes minuten voor het einde voor de opluchting (0-2) door alert te reageren in de rebound na een vlammend schot van Axel Pison. ,,Een stroeve, stroperige overwinning’’, meldde Krishan. ,,Slecht gespeeld, toch verdiend gewonnen. Dat zijn belangrijke punten.’’

Van Nispen – UVS 0-2. 9. Geus 0-1, 84. Adima 0-2.

Basisopstelling Van Nispen: Hensbergen, Kok, De Ridder, Warmenhoven, Davina, Hoogkamer, Manuputty, Polman, Degger, Van der Plas, Koemans.

Opstelling UVS: Van Wanrooij, Sloos, Pison, Van Vliet (46. Lars Verlaan), Sven Verlaan, Roy van Zuydewijn, Leugering (62. Hulters), Brugman, Dubbeldeman (46. Maatoug), Geus (68. Adima), Tavilla (46. Tetteroo).