donderdag, april 25, 2024
HomeZaterdagDerde klasseLukas Tijl van tiende elftal naar hoofdmacht

Lukas Tijl van tiende elftal naar hoofdmacht

-

In de twee seizoenen waarin het virus roet in het eten gooide voor de competities stond de hoofdmacht van fusieclub FC Oegstgeest er niet florissant voor. Twee seizoenen terug bungelden de Voscuyl bewoners onderaan met slechts negen punten. Slechts eenmaal was er gewonnen in zeventien duels. Het had geen consequenties. In het seizoen ’20-’21 kwam de FC maar drie keer in actie. De opgehaalde oogst: een schamel puntje. Ook dat deed er niet toe. Nu is alles anders voor de derdeklasser. Momenteel wordt de tweede plaats ingenomen achter Oudewater. Bij winst komende zaterdag op CVC Reeuwijk wordt de koppositie zelfs gedeeld. Gerbrand Adriaenszoon Bredero gaf het ooit al eens aan. ’t Kan verkeren.

Tot nu toe heeft Lukas Tijl een belangrijk aandeel in het succes. Met zijn snelheid en diepgang is hij verdedigers tot last en de flankspeler heeft er al vijf in liggen. Niet lang geleden speelde de in Utrecht biologie studerende 20-jarige nog in het tiende elftal van de club. ,,Ik wilde een jaartje rust voor mezelf creëren zonder al teveel verplichtingen. De combinatie reizen, ik woon nog bij mijn ouders in Oegstgeest, studeren en voetballen was best pittig. Met vrienden speelde ik op een laag niveau waar niet zoveel hoefde. Door hoofdtrainer Thymen Kruider, die ik eerder als trainer in de A-jeugd mee had gemaakt, ben ik weer overgehaald om bij de selectie te komen. Daarin speelde ik altijd in jeugdteams en ik moet zeggen dat het mij weer uitstekend bevalt.”

Het gaat crescendo en dat helpt natuurlijk voor de speler die j.l. zaterdag vlak voor tijd de winnende op zijn naam bracht tegen FC VVC. ,,Het was onze slechtste wedstrijd en ik zat er ook niet lekker in. Gelukkig kon ik tegen het einde alsnog het verschil maken. Iedereen werd bijkans gek op het sportpark. Dat deed wel wat met mij moet ik eerlijk zeggen. Het was belangrijk om te winnen ook al speelden we meer tegen onszelf. Het besef leeft na de zes gespeelde wedstrijden dat we bovenin mee kunnen doen. We versloegen onder meer TAVV ruim en dat was vooraf toch een zogeheten titelkandidaat. Oudewater hebben we nog niet gehad, maar we hebben veel aan vertrouwen gewonnen en er staat een hecht team. Ook buiten het veld doen we veel samen en we mogen graag lang in het clubgebouw blijven hangen na afloop.”

Tegen CVC Reeuwijk, dat duel werd eerder kort na rust gestaakt vanwege een blessure van de scheidsrechter, staat FC Oegstgeest wel achter (0-1). ,,Die pot speelden we aan het begin van het seizoen en toen waren we misschien nog wat bleu. Wel leek het erop dat we sterker werden na de rust en ik geloof erin dat we de score nog onze kant op kunnen duwen. Helaas moet ik zelf wel passen omdat ik een weekend weg ben met studiegenoten, maar ik geloof in mijn team en dat het goed komt.”

Bij een eventuele (eerste) nederlaag staat de ploeg van Kruider alsnog gedeeld tweede. ,,Dan wordt het lastig om nog periodekampioen te worden, maar het seizoen is dan nog lang zat om een prijs te pakken. De drive is er in elk geval.”

Met Kruider is Tijl heel blij. ,,Hij communiceert duidelijk en hij gaat prima om met deze groep. Hij heeft mij het vertrouwen gegeven en zonder zijn benadering naar mij toe had ik überhaupt niet op dit niveau gespeeld. Ik heb met hem, Gert van der Luit en Carlos Pinas goede afspraken gemaakt. Als het qua studie even niet uitkomt, mag ik een training overslaan en compenseer ik dat op andere manieren.”

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read