dinsdag, oktober 3, 2023
HomeFotoreportageHeerlijke hoofdschotel bij burenstrijd (plus podcast & fotoreportage)

Heerlijke hoofdschotel bij burenstrijd (plus podcast & fotoreportage)

-

Vierde klasse A (zaterdag)- Alle voetbalwedstrijden in deze regio waren al afgelopen of de slotfase was aangebroken. Op dat moment maakten Teylingen en Warmunda zich klaar om de Teylingen-derby te spelen. Het bleek het hoofdgerecht te zijn van het zaterdag amateurvoetbal. Even na 17 uur werd er afgetrapt en de echte voetballiefhebber kon zich daarna ruimschoots vermaken met alles wat er gebeurde. Nee, het duel was niet altijd even goed. En ja, beide ploegen kunnen beter. Maar zijn de derby’s zoals tussen Quick Boys en Katwijk en Spakenburg enerzijds en IJsselmeervogels anderzijds altijd even sprankelend? Precies! De eindconclusie mocht luiden dat de derby hoogst vermakelijk was en dat er reclame was gemaakt voor de vierde klasse.

 

De thuisclub had er alles aan gedaan om er een feest van te maken en daarbij kreeg het de hulp van de buurtjes van Warmunda. Veel volgers van blauw en wit hadden de gang gemaakt naar sportpark De Roodemolen en dat maakte dat de sfeer groots was. Het duel werd vooraf gegaan door knetterend vuurwerk in de kleuren van de beide verenigingen. De jongelingen mochten mee het veld op en werkelijk aan alles was gedacht om er een feest van te maken. Ook de veiligheidsmaatregelen waren getroffen (lees: controle aan de poort in verband met je weet wel) en dus stond niets een heerlijke voetbalmiddag/avond meer in de weg.

Terwijl de dampen van het vuurwerk nog hun weg volgden boven het sportpark was het al 1-0 voor de thuisclub. Die bliksemstart werd ingeleid door Martin van Eeuwijk, die zich nadrukkelijk liet gelden in dit gevecht. De bal kwam uiteindelijk voor de voeten van middenvelder Rik Prange die verwoestend uithaalde. De bal verdween in de winkelhaak en daarmee was de toon nadrukkelijk gezet.

Warmunda moest deze klap even verwerken en kwam zes minute later zelfs goed weg toen Dennis van de Nouland een achterwaartse kopbal uit een vrije trap van Mark van der Vlugt maar net naast zag gaan. Het gaf aan dat de openingsfase voor de thuisploeg was, maar al snelde mengde Warmunda zich ook in de tweestrijd. Sam Witkamp stuurde Kevin van Bentem weg, die op zijn beurt Robert Steemers vond. De aanvaller, op bekend terrein want jaren spelend voor Ter Leede, probeerde het knap maar de inzet verdween over het doel van Wessel Zonjee.

De 2-0 had kort daarop ook zomaar kunnen vallen. Mike van der Zon zag doelman Rens van der Zwet echter als winnaar uit de bus komen. Inmiddels was het licht al ontstoken, terwijl de najaarszon nog niet vertrokken was. Het gaf het totaal een nog fraaier aanzien en de spanning was voelbaar bij zoveel de talrijk opgekomen supporters van Teylingen als die van Warmunda.

Binnen het kwartier dook Steemers nog eens op voor Zonjee, maar de kopbal leverde geen gelijkmaker op. Een fraaie vrije trap van Sohrab Safi had wellicht een beter lot verdiend, maar Zonjee is niet van het kaliber ‘graaien en mistasten’ en zo resteerde er enkel een hoekschop voor de Overbos-bewoners.

Geleidelijk aan werd het duel wel grimmiger. De leidsman kwam ogen en oren tekort en werd regelmatig getest. Het leverde nogal wat irritaties en opstootjes op. Enerzijds horen die bij een derby, maar het maakte ook dat er grenzen werden opgezocht en overschreden. Het was dan ook niet verwonderlijk dat er de nodige gele kaarten tevoorschijn kwamen uit het borstzakje van de leidsman.

Met nog ruim tien minuten te gaan voorkwam Tim Seegers een grote kans voor Van der Zon door op tijd een blocktackle in te zetten. Het voorafje bij deze kans was van hoog niveau van Van Eeuwijk, die nog regelmatig liet zien een absolute klasbak te zijn. Niet ver voor de pauze vond de linkspoot net geen medespeler anders was een gelijke stand bij rust aannemelijk geweest. Tussen het geruzie door op het veld was er zo nu en dan ook wel respect waarneembaar. Zo gaven onder meer Prange en Steemers het goede voorbeeld met een aai over de bol over en weer.

Na de rust vielen er nog steeds spelers bij bosjes om. Soms na een forse overtreding, maar dikwijls lieten enkele spelers ook zien rijp voor de theaterschool te zijn. Het spel werd wel minder en minder, vooral omdat de bal met regelmaat werd ingeleverd bij de verkeerde kleur. De spanning vergoedde nog steeds veel en de aanhang, jong en oud, liet zich nog steeds gelden. Warmunda drong meer en meer aan en Teylingen kwam nauwelijks nog aan voetballen toe. Grote kansen bleven evenwel geruime tijd uit en de klok werkte in het voordeel van de Sassenheimers.

Halverwege de tweede helft slalomde Van Eeuwijk zich nog maar eens tussen vier man door en enkel een overtreding kon hem stoppen. De vrije trap leverde niets op voor de roodzwarten. Ronduit grappig was het om te zien dat de zaalvoetballer pur sang zelf ook een keer gedold werd. Het leverde Matthew van Ulden applaus op en een gulle lach van de speler die ook eens een koekje van eigen deeg kreeg. Een prachtig moment, zoals er in deze wedstrijd meer dan voldoende waren.

Al met al werd de slotfase nog hectischer dan vooral de eerste helft was geweest. Warmunda wilde hoe dan ook de gelijkmaker forceren en Teylingen wankelde. Na een lange blessurebehandeling voor Van Bentem, die geweldige duels uitvocht met Daan Heemskerk, kreeg Warmunda een vrije trap. Witkamp had een lange trap in de benen en die werd op waarde geschat door Nik van Riessen. Zonjee was nu wel geklopt en het leverde feestelijke taferelen op in de doelmond van Teylingen. Even daarna en kort voor tijd had wederom een kopbal nog een derde doelpunt kunnen opleveren en winst voor Warmunda, maar het bleef bij de score in evenwicht. Op basis van de eerste helft verdiende Teylingen meer, maar na de rust was Warmunda de ploeg met het meest initiatief. De 1-1 was dan ook een juiste weergave van de onderlinge verhoudingen.

Natuurlijk had een ieder recht op zijn mening na afloop en respectievelijke teleurstelling of een juist opperst beste stemming. Feit was dat deze derby aan alle verwachtingen had voldaan en dat Teylingen en Warmunda, al dan niet los van de eindstand, zeer tevreden mochten zijn over deze eerste ontmoeting tussen de clubs op zaterdag.

Rob Jonkman, trainer van Teylingen: ,,Ik heb een schitterende goal van ons gezien en we hadden de 2-0 en 3-0 kunnen maken. Na de rust zijn we echter niet meer aan voetballen toegekomen en dat had zeker te maken met Warmunda. Zij kwamen door het vechtvoetbal in hun kracht te staan en de 1-1 was op dat moment wel terecht. Het had zelfs nog erger kunnen aflopen. Al met al vind ik deze derby wel anders dan Teylingen tegen Foreholte. Mijns inziens was er een opgefokte sfeer binnen de lijnen en dat was te voorkomen geweest. Meer zeg ik er maar niet over. Ik geloof wel dat iedereen dit onmogelijk saai heeft kunnen vinden. Dus (ook) als neutraal toeschouwer zat je hier zeker goed, ja.”

Beluister hier een podcast met de maker van de 1-1 namens Warmunda:

Fotoreportage met dank aan Jack Wolters

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read