zaterdag, april 20, 2024
HomeLSVV'70Interviews LSVV'70Het mysterie over de Leidse puzzel en LSVV'70

Het mysterie over de Leidse puzzel en LSVV’70

-

In het laatste Lopende Vuurtje, van vorige week, was de volgende tekst onder meer opgenomen: De stad Leiden timmert danig aan de weg. De rode loper voor toeristen wordt uitgelegd, maar ook de inwoners zelf worden verwend. ‘Leidse café’ is de titel van een puzzel van duizend stukjes die nu in diverse zaken in de etalage ligt. Afgebeeld zijn allerlei zaken die Leiden zo vermaard maken: Rembrandt, de Hooglandse kerk, haring en wittebrood en ………LSVV’70. Jazeker, om voor ons onduidelijke redenen prijkt het logo van de studentenclub tegen de muur van het afgebeelde café interieur. Als enige Leidse sportclub. Er is inmiddels een onderzoek gestart hoe LSVV’70 erin is geslaagd zich zo op de voorgrond te plaatsen. Wordt vervolgd natuurlijk.

Dat vervolg is hieronder te lezen en verklaart veel. Onze redactie meende dit separaat even te behandelen, aldus:

Vraag

Geacht Bestuur,
Het is ons bekend dat LSVV’70 niets liever doet dan zich te profileren als een unieke club; olijke Tweets, het niet al te serieus nemen van het fenomeen voetbal en wat dies meer zij. Het verwonderde ons dan ook niet al te zeer dat het logo van LSVV’70 als enige Leidse voetbalclub prijkt op de muur van de puzzel Leids Café die onlangs werd uitgebracht. In de rubriek Lopend Vuurtje, waarnaar jullie ongetwijfeld wekelijks met smart uitkijken, zal er aandacht aan worden besteed. Een vraag die ons des nachts doet woelen in ons bed: hoe is de club erin geslaagd een plaats te verwerven op de afbeelding? Omkoping? Een vriendendienst? Een plaats op VIP tribune? Raadsels! Wellicht kan hier bestuur hier klaarheid in brengen.

Met vriendelijke groet, Ruud Fraij, redactie Lopend Vuurtje.

Antwoord

Beste Ruud,

Leuk dat je mailt, daar zit inderdaad een heel verhaal achter! Het afgelopen jaar is voor iedereen zwaar geweest, zeker voor sportclubs, en het feit dat ons logo op de puzzel Leids Café is vereeuwigd mag zeker worden gezien als een lichtpuntje in donkere tijden.
In een vorig leven organiseerde LSVV’70 jaarlijks allerlei evenementen, waaronder het welbekende Leidsch Studentenkampioenschap en voor onze eigen leden een LSVV Pubquiz, geleid door wandelende voetbalencyclopedie Freek Jansen, tevens assistent-trainer/speler van ons illustere vlaggenschip. Een beeld dat nostalgie en weemoed opwekt: een kroeg tot de rand gevuld met voetbalfanaten die het achteroverslaan van pilsjes nog lang niet verleerd zijn (er zelfs wekelijks op trainen in de derde helft) en die luid discussiëren over of Rydell Poepon in 2012 van ADO naar De Graafschap ging, of juist andersom.
De LSVV Pubquiz voltrok zich gewoonlijk aan het einde van de eerste seizoenshelft, zo halverwege december. In december 2020 (nota bene het jaar waarin LSVV’70 de 50ste verjaardag vierde) was daar uiteraard geen mogelijkheid toe, en moesten het bestuur en de leden creatief zijn in het vinden van vervangend vermaak. Zo kwam van een zekere W. Jelles het idee een puzzelwedstrijd te organiseren: iedereen moest een puzzel van 1000 stukjes in zo kort mogelijke tijd voltooien, en videobewijs van het gehele proces naar de wedstrijdleiding sturen; het lid dat de puzzel als snelste af had, ontving een prijs.

Ondanks het enthousiasme van de heer Jelles meldden zich maar weinig mensen aan, en nog minder leden brachten de puzzel daadwerkelijk tot een eind. Sterker nog, uiteindelijk was er maar één lid dat een video instuurde naar de wedstrijdleiding: u raadt het al, W. Jelles, met een tijd van 12 uur en 43 minuten – een twijfelachtige eerste plaats.
Gezien de flexibiliteit en faciliterende rol van het bestuur werd op aanvraag van de heer Jelles besloten de puzzelwedstrijd jaarlijks te blijven organiseren. Om eenzelfde teleurstelling voor de PuzzelCie te voorkomen, besloot het bestuur te zoeken naar een mogelijkheid de wedstrijd aantrekkelijker te maken voor de LSVV-leden. Daarom werd de samenwerking gezocht met verscheidene bekende puzzelmakers in Leiden, en wat bleek: er werd deze zomer al hard gewerkt aan een Leids Café-puzzel, en er miste nog een sportieve knipoog op één van de 1000 stukjes. De afspraak werd gemaakt om komende december alle enthousiaste leden een Leids Café-puzzel op te sturen, in de hoop dat het maken van de puzzel een feest van herkenning zal zijn en de strijd om de eerste plek een tikje spannender te maken. Uiteraard krijgen de makers van de puzzel een deel van de opbrengst van het toernooi: normaal deelt LSVV’70 de winst van evenementen met Unicef, maar COVID-19 heeft ons geleerd dat het belangrijk is om prioriteiten te stellen.

We hopen hiermee een antwoord te hebben gegeven op jullie vraag.

Met vriendelijke groet, Bestuur LSVV ’70

Victor Cnossen – voorzitter, Yanaika Tankink – secretaris, Fanny Oudendijk – penningmeester, Matthijs Kok – wedstrijdsecretaris, Ariane de Jong – PR/activiteiten
Floris Luitjes – vliegende keep

Redactie
Redactie
Leidenamateurvoetbal sinds 2010 de regionale voetbalsite redactie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read