donderdag, maart 28, 2024
HomeVijfde klasseFootball FactoryPhaedon den Broeder : ,,Football Factory geen zekerheidje voor degradatie"

Phaedon den Broeder : ,,Football Factory geen zekerheidje voor degradatie”

-

De zaterdag vierde klasse A is volgens kenners van het regionale amateurvoetbal sinds jaar en dag met afstand de mooiste afdeling van de Leidse regio. Het voetbal in deze klasse is misschien niet altijd even gepolijst, maar er wordt op dit niveau altijd op hartstochtelijke wijze gestreden voor elke meter (kunst)gras en voor de voetballers zelf is clubtrouw geen vaag begrip uit een ver verleden.

Daarnaast is bijna elke wedstrijd een derby, is het aan de kop van de ranglijst traditioneel dringen geblazen en wordt de titelstrijd vaak pas op de laatste competitiedag beslist. Tot dit seizoen was degradatie uit de vierde klasse, door sommigen ook wel liefkozend de kelderklasse genoemd, niet mogelijk. De meeste verenigingen speelden na de winterstop vooral voor de eer van de club, maar daar is sinds deze voetbaljaargang verandering in gekomen.

De clubs die op één van de onderste drie plaatsen op de ranglijst eindigen komen volgend seizoen uit in de nieuw te formeren vijfde klasse. Wanneer er aan trainers en spelers uit de vierde klasse wordt gevraagd welke club daar bij zit, dan noteren de meesten Football Factory als eerste op dat lijstje. Dat Football Factory als gedoodverfde degradatiekandidaat wordt beschouwd is op zich niet zo vreemd, gelet op het feit dat de Leidse universiteitsploeg de laatste seizoenen steevast als hekkensluiter eindigde. Ook dit seizoen zijn de resultaten van de rood-zwarten (tot nu toe) nog niet veel beter, maar de Factorians zelf hebben zich nog lang niet neergelegd bij de voorspelde neergang.

Football Factory beschikt over een ploeg met een internationaal karakter en verdediger Phaedon den Broeder is daar beslist een exponent van. De 27-jarige verdediger, zoon van een Nederlandse vader en Griekse moeder, is opgegroeid in Luxemburg, volgt de studie European Studies in Den Haag, loopt één dag per week stage in Brussel en voetbalt in Leiden.

Den Broeder, bezig aan zijn derde seizoen bij de Leidenaren, snapt dat de buitenwacht zijn ploeg als zekere degradant tipt, maar dat is volgens de verdediger beslist een tikje voorbarig. Den Broeder: ,,We zijn dit seizoen tot nu wat ongelukkig geweest en hebben veel wedstrijden met één goal verschil verloren, bij Woubrugge verloren we zelfs pas diep in blessuretijd. De wedstrijden die we wel met wat ruimere cijfers verloren, waren tegen Teylingen en Warmunda en die behoren tot de sterkere ploegen in onze klasse. Ik denk dat er een paar ploegen zijn die er in deze klasse bovenuit steken, maar 8 á 9 teams zijn erg aan elkaar gewaagd. De laatste wedstrijd voor de winterstop wonnen we van Roodenburg en die zege smaakte naar meer.”

Vervolgend: ,,We staan maar een paar puntjes verwijderd van de 10e plek (deze plaats is voldoende voor handhaving, SN) en wij moeten nog 13 wedstrijden spelen. We zijn dit seizoen zeker sterker dan de laatste jaren en dat komt vooral  door de komst van ervaren jongens als Pieter Maat, Gökhan Yazici en Tolga Karpuz. Ik zie dat we steeds meer een team aan het worden zijn en ik verwacht dat de geblesseerde spelers er na de winterstop ook weer bij  zullen zijn. In mijn ogen zijn wij daarom nog lang geen zekerheidje voor degradatie, jullie gaan na de winterstop nog zeker van Football Factory horen”, blikt Den Broeder optimistisch vooruit.

Football Factory in cijfers:

Ranglijst: 9-5-10-23 (13e)

Thuis: 4-0-3-12 (13e)

Uit: 5-5-7-11 (9e)

Grootste en enige zege: Roodenburg (0-2)

Grootste nederlaag: Warmunda (5-0)

Must Read