donderdag, mei 19, 2022
HomeColumnDe procesbegeleider (column)

De procesbegeleider (column)

-

Steeds sneller, steeds makkelijker ook, is de scheidsrechter Kop van Jut. Beschimpt, belaagd en betast. Wie respecteert de scheidsrechter nog? En hoe leuk is het dan om er een te zijn – of te worden? Journalist Robbert Minkhorst neemt de proef op de som.

Een scheidsrechter komt in vele gedaanten en dan heb ik het niet zozeer over wat hij aantrekt voor een wedstrijd, al kun je hele esthetische discussies voeren over zwart, de rare kleur blauw en het fluorescerend roze of geel waar de kledingsponsor van de KNVB ons mee opzadelt. Hoe dan ook, het cliché ‘de man in het zwart’ is in elk geval steeds minder van toepassing.

Mij gaat het om onze rol ín een wedstrijd, die ik wil bespiegelen. Dat kan wat mij betreft niet vaak genoeg, al is dat in mijn geval ook een instellingsfout van mijn brein. Ik doe aan lerend leven, van bijna alles maak ik een grote zelfevaluatie. Vermoeiend, ja. Je kunt jezelf ook te vaak op de sofa leggen. En toch: in een nieuw jaar volgen nieuwe ambities en nieuwe voornemens. Al helemaal als we na de volgende coronabreak weer aan de slag mogen.

Het is mijn absolute doel om een Leidse derby te fluiten. Daar heb ik goede beoordelingen voor nodig van mijn begeleiders, maar het schiet natuurlijk niet op als de competitie voortdurend stil ligt vanwege dat verrotte virus. Evenmin als er zelden een rapporteur beschikbaar is – er is een tekort. En de spaarzame keren dat een begeleider mij kan beoordelen, moet hij wel enthousiast zijn.

Theoretisch komt die Leidse derby steeds dichterbij. Het voetbal in de stad glijdt af dus die clubs zullen uiteindelijk wel vanzelf op mijn niveau uit komen. Stilstand is vooruitgang, in mijn geval. De herinvoering van de zaterdagse vijfde klasse kan ook nog voordelig uitpakken. De herkansing voor de spelregeltoets dit voorjaar – die zwaar meetelt voor je klassement – eveneens.

De werkelijkheid is weerbarstiger. In de eerste plaats vanwege een irreëel verwachtingspatroon van mezelf, indachtig mijn motto dat het leven een lat is waar je nu nog niet bij kunt. In de tweede plaats omdat het laatste beoordelingsrapport mij met mijn neus hard op de feiten drukte.

De beloftencompetitie beschouw ik als het voorportaal van het walhalla: de competitie van de eerste elftallen. Warmunda O23 – Zuid West Den Haag O23, mijn laatste wedstrijd voor de volgende lockdown, was een mooie testcase. Zou ik daar fluitend doorheen fietsen, dan zou mijn kostje gekocht zijn. De conclusies van de rapporteur waren een confrontatie met mijzelf en dat was niet voor het eerst. Het hele gebeuren die middag leek wel een grote ‘ja, maar’. Wie mij een beetje kent…

Ik bedenk me van alles. Als dit gebeurt, dan… Als het zo gaat, moet… Of moet het toch niet?

Het ‘ja, maar’ in mijn hoofd speelt zich ook op het veld af. Ik praat te veel en te weinig. Ik ben een van de rekkelijken, van de redelijkheid en gun iedereen wat ruimte. Een autoriteit word je niet door autoritair te zijn. Jaloers ben ik op Björn Kuipers die ogenschijnlijk achteloos spelers vrijheden gunt en wedstrijden volledig in de hand houdt. Ik zie een parallel met mijn flegmatieke kant, waarmee ook meteen het gevaar van slordigheden op de loer ligt. En in het voetbalbrein is tegenwoordig standaard het ‘ja, maar’ geprogrammeerd. Bij Kuipers is het natuurlijk soms ook maar schone schijn.

Het is dus weten wanneer je kordaat en streng moet zijn. In de politiek ging het onlangs over de rol van de voorzitter van de Tweede Kamer, die discussies laat ontsporen omdat Kamerleden dreigen met tribunalen of omdat ze elkaar anderszins fileren. De voorzitter was te veel procesbegeleider en te weinig scheidsrechter, oordeelde een Kamerlid. Je kunt wel foei blijven zeggen, maar op een gegeven moment moet je gele en rode kaarten gaan uitdelen.

Ben ik te veel een procesbegeleider? Scheidsrechter worden is ook een stukje soulsearching, schreef ik al eens. Nu ik scheidsrechter ben, is er ook de vraag wie je wilt zijn. Een allemansvriend, een pietlut of een potentaat? Ik denk dat ik nog op zoek ben naar een tussenvorm. Misschien kan ik er wel een goede procesbegeleider bij gebruiken.

Reageren?

r.minkhorst@mediahuis.nl

Twitter: @IJC_mink

#ikbenscheidsrechter

 

Must Read