HomeColumnRespect, gezelligheid en verbroedering (column)

Respect, gezelligheid en verbroedering (column)

-

Dat de wereld her en der in brand staat, kan niemand zijn ontgaan. Het ziet er allerminst naar uit dat de wapens morgen worden neergelegd. Niet eens tijdelijk. Veel ander leed schuift ook elke dag voorbij en je moet wel heel sterk in de schoenen staan om bij zoveel leed en narigheid de schouders op te halen. Nu is dit niet het medium om de wereldproblematiek te bespreken. Wij houden ons bij voorkeur met grote regelmaat bezig met het amateurvoetbal en trachten dat op een positieve manier te benaderen.

Om nu te zeggen dat het amateurvoetbal rimpelloos aan ons voorbij gaat, nee dat kan niet worden gesteld. Dat is al langere tijd het geval en het is ook een utopie om te denken dat er nooit iets zou kunnen gebeuren in-en rondom de voetbalvelden. Helaas is de maatschappij wel verhard en heeft corona geen goede invloed gehad. Daar hoef je geen hooggeleerde voor te zijn.

De laatste tijd is het echter wel flink raak. In de stadions wordt meer en meer vuurwerk afgestoken en neemt de agressie weer fors toe. Bierdouches zijn meer regel dan uitzondering en maken dat het veld tegenwoordig dikwijls bezaaid ligt met plastic glazen en een laatste drup gerstenat. Ronduit zonde, maar bovenal zo onzinnig.

In een Franse stad liep het onlangs volledig uit de hand. Veel werd uit het nieuws gehouden en misschien was dat maar beter. Er werd in elk geval wel gesproken over ‘oorlogsgebied’ en wanneer je dat tot je laat doordringen dan schieten de tranen in de ogen. Zeker ook wanneer we ons realiseren wat er elders gaande is.

Bij een amateurwedstrijd in Haarlem op het hoogste amateurniveau liep het onlangs ook al uit de hand. Het bestuur van een regionale club sprak er terecht schande van en kondigde maatregelen aan. Maar weg was de leuke voetbalmiddag in elk geval.

Onlangs kwam er nieuws naar buiten over een uit de hand gelopen wedstrijd bij een jeugdwedstrijd. Een jeugdwedstrijd? Ja, een wedstrijd met spelers van Onder de 15. U leest het goed.

TAVV snapt het..

 

Omroep West schrijf erover: De voetbalwedstrijd tussen club JO15-1 en club JO15-1 gaat komende zaterdag mogelijk niet door, omdat spelers met de dood zouden zijn bedreigd. ‘Wij verwachten geen veilige spelomgeving, dus we hebben aangegeven dat we de wedstrijd van zaterdag niet willen spelen’, laat de voorzitter van een der clubs weten.
In de voetbalcompetitie waar de jeugdspelers van ongeveer 15 jaar oud elkaar treffen, ging het begin april mis. De wedstrijd tussen club en club moest worden gestaakt. Er werden meerdere rode en gele kaarten gegeven. ‘Daarna zijn er bedreigingen geweest tussen een speler van de tegenstander (club, red.) en minimaal één speler van onze club’, vertelt dezelfde preses.
De voorzitter van deze club is niet te spreken over dit soort voorvallen.  ‘Ik vind dat dit niet kan binnen een sportomgeving. Dit is een vervelende en ongepaste ontwikkeling. We moeten op een sportieve en gezonde manier een spelletje spelen. En alles daaromheen hoort daar niet thuis. Wij willen een plezierige en veilige spelomgeving, zowel uit als thuis. Daar sta je als club ook voor.’
Dat vindt de voorzitter van de andere club ook, maar hij benadrukt wel dat nog niet duidelijk is wat er is gebeurd en wie daar eventueel voor verantwoordelijk is of zijn. ‘Maar als het zo is, vind ik het vreselijk’, vertelt hij. ‘Alle vormen van dreigementen zijn vreselijk, daar staan we als club ook niet voor. Daarom zou het prettig zijn als ik weet bij wie we moeten zijn. Om de dader te vinden, moet ik toch rugnummers hebben.’
De bedreigingen zouden zijn geuit na de eerder gespeelde wedstrijd tussen club JO15-1 en club JO15-1, op zaterdag 2 april. ‘Het wordt gerelateerd aan die wedstrijd’, zegt de voorzitter. ‘Daar zijn rode en gele kaarten gevallen. Maar waarvoor en voor wie, dat weet ik nu niet.’ Als daar doodsbedreigingen uit voortvloeien, is dat voor onze club zeker reden ‘om mee verder te gaan’. En zo loopt de tekst nog even voort.
Afgelopen zaterdag werd het treffen tussen twee clubs in de hoofdklasse A ontsierd door relschoppers. Het had er alle schijn van dat de raddraaiers niet verbonden zijn aan de desbetreffende clubs. Na een kwartier met volop gedoe kon er verder worden gebald. Ook na afloop moest er politie aan te passen komen om een en ander weer tot rust te laten komen. Politie was ook al opgetrommeld in de tweede klasse C. De scheidsrechter voelde zich bedreigd. Hij zou verkeerde beslissingen hebben genomen. Dat er dan emotie bij komt kijken, tja dat hoort bij sport. Je wilt toch winnen uiteindelijk. Maar niet tegen elke prijs, kom op zeg. De buitenwacht wist bijkans niet eens dat er politie bestond in het dorp. Treurig, treurig.
En zo kunnen we nog wel even verder gaan. Maar dat doen we niet. Genoeg leed, geldverkwisting, belachelijk gedrag voor nu.
Gelukkig kan het ook anders en dat gebeurt ook op grote schaal. Duizenden wedstrijden per weekend verlopen ordentelijk en na afloop blijft het vaak ronduit gezellig. Iedereen blij. Gewonnen? Mooi, drie punten erbij. Verloren? Pech, volgende week beter.
Ook in het afgelopen weekend en vermeldenswaardig: na afloop van de burentwist tussen Warmunda en Teylingen bleef het nog lang beregezellig. Geen winnaar op het veld. Daarbuiten louter winnaars. De spelers dolden met elkaar en vermaakten zich kostelijk. Zo hoort het. FC Oegstgeest speelde ook al gelijk. Het bleef 0-0 in Oudewater. Knap van de Voscuyl bewoners, een tegenvaller voor de koploper. Maar door. In dit geval was het ook nog geruime tijd gezellig en de selectie van de bezoekers ging ook nog even het dorp in. Best leuk zo’n café in een andere plaats.
En dan in Leiden. Wel een winnaar: Lugdunum was de baas over Sporting Leiden. Even zuur voor de thuisploeg en een bijzonder nuttige zege voor de kikkers. Beide ploegen hadden laten zien te willen winnen, maar dat lukt nu eenmaal niet voor minimaal een van de twee. Het laatste fluitsignaal had geklonken, even uitblazen, lekker onder de douche en verder nog een verdomd leuke middag en avond met elkaar beleven. Kriskras door elkaar. Met respect, humor en volop gezelligheid. Zo kan het ook in de sleutelstad.
Wij van LeidenAmateurVoetbal richten ons niet graag op vervelende en ontoelaatbare randverschijnselen. Soms ontkomen wij er niet aan, maar we willen ons vooral bezighouden met het spelletje en alle positieve zaken daaromheen. Er is al genoeg ellende. Natuurlijk kunnen wij een oproep doen. Gaat het helpen? Nee, vast niet. Daan maar geen oproep? Toch wel.

Probeer te winnen, heb respect voor de tegenstander, de arbitrage en gedraag je binnen de lijnen. En ook buiten de lijnen. Verbroedering helpt ons verder. Zo blijft het voor iedereen leuk of wordt het enkel nog maar leuker. Het is en blijft een spelletje, niet waar?

 

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read