donderdag, mei 19, 2022
HomeColumnKoorts...(column)

Koorts…(column)

-

Afgelopen week kreeg ik koorts. De schrik sloeg mijn vrouw om het hart toen ik het haar vertelde. Zij vroeg zich af hoe dat nou toch mogelijk was; ik had immers mijn booster gehaald en mij aan alle voorgeschreven maatregelen gehouden. Ik had toch ook geen contact gehad met iemand die besmet was. Ik kon haar meteen geruststellen. Bij het volgen van de Afrika Cup had de voetbalkoorts bij mij toegeslagen.

Net als veel andere voetballiefhebbers kijk ik reikhalzend uit naar het moment dat de competities in het amateurvoetbal weer hervat worden en ik weer op de tribune kan zitten bij wedstrijden van mijn favoriete eredivisieclub. Tot die tijd moet ik mij tevreden stellen met de uitzendingen van Studio Voetbal, Ziggo Sport en ESPN.

Gelukkig zendt ESPN alle wedstrijden om de Afrika Cup uit zodat ik mij niet hoef te vervelen. Dit toernooi krijgt naar mijn mening niet altijd de credits die het verdient. Er wordt nogal smalend gesproken over dit toernooi; het niveau stelt niets voor, de vliegende tackles zijn niet te tellen en de arbitrage is abominabel zijn veelgehoorde commentaren.

Het toernooi heeft zowel in Afrika als in ander werelddelen veel impact. De competities in Afrika zijn stilgelegd, zelfs in de landen die zich niet voor het toernooi hebben geplaatst. Elders in de wereld zijn teams gekortwiekt omdat zij spelers af moeten staan aan de diverse nationale teams. Bij alle deelnemende landen komt het merendeel van de spelers uit voor clubs uit andere continenten.

In de landen die op het toernooi uitkomen ligt het sociale leven stil wanneer het nationale team haar wedstrijden speelt. Zowel op televisie als op papier zijn prachtige beelden te zien van supporters die zich verzameld hebben voor een televisie om gezamenlijk de prestaties van hun land te volgen. Miljoenen Afrikanen volgen hun land op de voet.

Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik tot dusver alle wedstrijden heb kunnen zien. De opmerking dat het niveau bedroevend is kan ik niet plaatsen. Spelers als Mane, Kone, Keita, Mo Salah en Mendy laten wekelijks in de Premier League zien dat ze een aardig balletje kunnen raken. En ook spelers als Onana, Haller en Sangare hebben hun sporen in onze eigen Eredivisie toch ook al verdiend. En dan heb ik het nog niet gehad over de talloze spelers die in de Franse en Spaanse competitie uitkomen. Toegegeven het tempo in de wedstrijden ligt over het algemeen beduidend lager dan bijvoorbeeld in de Premier League maar met een gemiddelde temperatuur van rond de 26 graden kan je ook niet verwachten dat spelers een tempo ontwikkelen wat vergelijkbaar is met de Loo-snelheid van de gemiddelde Afrikaanse marathon loper.

De spelers zijn sterk en groot. Ze spelen spijkerhard en duels worden op het scherpst van de snede uitgevochten. Bij het veroveren van de bal gaat er inderdaad wel eens een voetje of een been mee en van een vliegende tackle zijn ze in Afrika ook niet vies. Dat was in de openingswedstrijd na dertig seconden al duidelijk. Voor deze overtreding zou in Nederland zonder pardon ‘rood’ gegeven worden; hier werd slechts ‘geel’ tevoorschijn getoverd. De arbitrage op de Afrika Cup doet niet kinderachtig over deze tackles waardoor ik denk dat iemand als Bas Nijhuis zich op dit gebied in dit gezelschap als een kind in de snoepwinkel zou voelen.

Daarentegen zijn de spelers ook acrobatisch en halen zij zowel verdedigend als aanvallend soms de meest fantastische acrobatische toeren uit, variërend van omhalen tot achterwaartse kopballen enz. Ik heb de afgelopen week bovendien meerdere prachtige goals gezien waarbij de goal van voormalig Boshuizen-speler Garry Mendes Rodrigues er zeker een van was.

Heb is niet alleen krachtvoetbal wat er gespeeld wordt. Iedere wedstrijd staat bol van de technische hoogstandjes maar ook kolderieke fouten en zelfs blunders zijn te bewonderen. Het maakt het kijken naar de wedstrijden meer dan waard.

En ook bij een blik op de tribune is het genieten geblazen. Nederland staat bekend om de uitbundige wijze waarop de supporters zich op de tribune uitdossen maar Afrikanen kunnen er ook wat van. Prachtige tenues in de meest waanzinnige kleurencombinaties komen zo je huiskamer binnen. Bovendien is het op de tribune negentig minuten lang feest. Met behulp van trommels, rammelaars en de van stal gehaalde fuvuzela wordt er onafgebroken gezongen en gedanst.

Het enige onderdeel wat in mijn ogen onvoldoende scoort is de arbitrage. Het toernooi is doorspekt met twijfelachtige en soms zelfs onbegrijpelijke beslissingen. Wat dat betreft mogen we over de Europese arbiters echt nooit meer klagen over de kwaliteit van de arbitrage.

Vooral vliegende tackles blijven veelal onbestraft terwijl lichte overtredingen weer wel bestraft worden, zelfs als dat een strafschop tot gevolg heeft. Er wordt niet of nauwelijks opgetreden tegen tijdrekken. Blessurebehandelingen duren een eeuwigheid en er wordt nauwelijks extra tijd toegekend. Hoogtepunt, of was het dieptepunt, was de arbiter die een wedstrijd vijf minuten te vroeg affloot, na veel aandringen de laatste vijf minuten liet uitspelen om het dan te presteren om geen seconde extra tijd bij te tellen maar voor de tweede keer te vroeg af te fluiten.

Maar al met al valt er zoveel te genieten dat het bij mij steeds meer begint te kriebelen. Ik kan het iedereen aanbevelen om de komende weken het toernooi te gaan volgen. Bij mij stijgt bij elke wedstrijd de voetbalkoorts weer een beetje.

Nu er voor zorgen dat ik de komende tijd niet tegen een gewone koortsaanval oploopt zodat er geen belemmering meer bestaat om, zodra de overheid daar groen licht voor geeft, een rentree op het veld of op de tribune te maken. Het kan me niet snel genoeg gebeuren.

Rene Sinke
Rene Sinke
Voormalig docent en onderwijsmanager aan de Politieacademie, actief scheidsrechter voor de KNVB, ruim 12, 5 jaar actief geweest in de top van het amateurvoetbal. -Voormalig docent arbitrage bij de KNVB, voormalig trainer en jeugdleider, voormalig voorzitter van zondag 2e klasse ESTO. Reageert kritisch en direct op ontwikkelingen binnen het (amateur) voetbal en benut daar columns voor die regelmatig te lezen zijn op LAV.

Must Read