dinsdag, april 16, 2024
HomeColumnNul uit drie, wegwezen! (column)

Nul uit drie, wegwezen! (column)

-

Over een week of vier starten de competities onder de divisies bij de amateurs. Elke club wil goed van het startblok denderen, maar het is simpelweg onmogelijk dat alle clubs hun eerste wedstrijd gaan winnen. Maar moeten onze regionale trainers medio oktober al vrezen dat zij op de keien staan omdat er ‘al’ drie keer verloren is? Natuurlijk, het betaalde voetbal steekt niet hetzelfde in elkaar en daar zijn de belangen groter en liggen anders. Toch brak mijn klomp toen ik zojuist het nieuws mee kreeg. Nu word je daar al geruime tijd niet zo vrolijk van maar een bericht meldde dat Sjors Ultee er al ut ligt na drie wedstrijden. De club, Fortuna, ‘ziet niet voldoende vooruitgang’. De recente nederlaag tegen Cambuur kwam aan, maar de Friezen scoorden vier goals van grote afstand. Wanneer komt dat voor? En hield het bestuur van de club uit Sittard eerder rekening met twee ruime overwinningen op Ajax en FC Twente?

Drie wedstrijden, nul punten. Het kan beter, maar ik word kotsmisselijk van paniekvoetbal. Of zullen we René Hake, Thomas Letsch, Adrie Poldervaart, Sven Swinnen, Darije Kalezic en Dirk Kuijt er ook meteen maar uit mieteren? Hun ploegen staan immers ook op nul punten en het is al 22 augustus..

De eerlijk gebiedt mij te zeggen dat ik blij ben dat de bal weer rolt, maar dat heeft dan vooral te maken met de voorliefde voor een zekere club en de nieuwsgierigheid naar hoe de clubs eruit zien en hoe hun eerste wedstrijden verlopen. Voor het overige heb ik mij vooral geërgerd aan alle bedragen die voorbij kwamen in de zomer. Het zijn getallen waarmee hele bevolkingsgroepen en dieren zouden kunnen worden geholpen aan een betere toekomst. Het wordt gekker, absurder en per dag meer hemeltergend. Corona alweer vergeten? De rek is er nu alweer bijna uit om alles te blijven volgen. Gelukkig is het amateurvoetbal ook weer gestart. Niet dat alles daar koek en ei is en dat sommige zaken het daglicht ook niet kunnen verdragen. Maar de puurheid is groot, de eerste contacten met clubmensen nu alweer warm en ik heb al kunnen genieten van vrijwilligers. Laat de competities maar beginnen zodat we clubs als MMO, FC Oegstgeest, EMM’21, Kickers’69 en noem ze allemaal maar op kunnen gaan volgen.

Maar heren trainers, wel punten pakken he! Voor je goed en wel begonnen bent, kan het klaar zijn. Ennuh Sjors, LAV hoopt dat je snel een mooie nieuwe uitdaging zal vinden en dat je ‘iets meer tijd zal krijgen’…

 

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read