vrijdag, maart 29, 2024
HomeOverigKNVB nieuwsTegemoetkoming energiekosten toepasbaar voor deel sportverenigingen

Tegemoetkoming energiekosten toepasbaar voor deel sportverenigingen

-

Onlangs maakte het kabinet een nieuwe energiecompensatieregeling bekend. De regeling, bedoeld voor het energie-intensieve MKB, is ook voor een deel van de sport toepasbaar. Een positieve ontwikkeling, maar de KNVB blijft zich met betrokkenen hard maken voor een regeling waarmee alle clubs geholpen worden.

De KNVB pleit samen met betrokkenen uit de sector al enige tijd voor compensatie van verenigingen. De eerste vormen van een regeling zijn nu bekend. De regeling voor energie-intensieve mkb-bedrijven, de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK), voorziet clubs die aan een minimale verbruiksvoorwaarde doen in compensatie van een deel van de energiekosten.

Regeling Tegemoetkoming Energiekosten

  • Het ministerie van EZK heeft de volgende criteria voor de regeling aangekondigd:
  • De onderneming (mkb) staat ingeschreven in het handelsregister, dit kan ook een sportclub zijn;
  • Een bedrijf verbruikt tenminste 5.000 m3 gas of 50.000 KWh elektriciteit;
  • Minimaal 12,5% van de omzet bestaat uit energiekosten.
  • De tegemoetkoming betreft 50% van de kosten boven een drempelprijs (€ 1,1/ m3 gas, € 0,35/KWh elektriciteit)
  • De tegemoetkoming bedraagt maximaal € 160.000.

Deze regeling geldt met terugwerkende kracht vanaf november 2022. Uitbetaling vindt op zijn vroegst plaats in het tweede kwartaal van 2023. Het kabinet zoekt in de tussentijd naar overbruggingsmaatregelen. Lees in deze brief meer over de regeling.

Aanvullende maatregelen sportsector

Het is een positieve ontwikkeling dat er een regeling aankomt waarmee en deel van de clubs geholpen zijn. Maar dit is niet voldoende. Sommige voetbalverenigingen verbruiken minder dan volgens de voorwaarden van de TEK is vereist en meer dan vastgesteld bij het prijsplafond voor kleinverbruikers. De KNVB maakt zich samen met andere partners uit de sportsector hard voor een oplossing voor de totale sportsector.

Het MulierInstituut is door het ministerie van VWS gevraagd de effecten van de TEK voor de sport te monitoren. Het ministerie benadrukt in een brief dat zij aan de hand van de monitoring willen bezien of aanvullende maatregelen nodig zijn.

Bron: voetbalrotterdam.nl

Redactie
Redactie
Leidenamateurvoetbal sinds 2010 de regionale voetbalsite redactie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read