donderdag, april 25, 2024
HomeZaterdag3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseFC Rijnvogels na winst alleenheerser (plus podcasts)

FC Rijnvogels na winst alleenheerser (plus podcasts)

-

Hoofdklasse A (zaterdag)- Gedaan is het zeker nog niet en dat weet iedereen op De Kooltuin. Voorafgaand aan het duel tegen Capelle stonden beide ploegen op gelijke hoogte, maar tijdens deze wedstrijd grepen de Katwijkers de macht. Het werd slechts 0-1 en daarmee werd de thuisploeg zonder meer gespaard. Dat nam niet weg dat de stemming uitermate uitgelaten was bij rood en wit en dat het geloof in het kampioenschap toenam. Zoals vrijwel altijd bleef Thomas Duivenvoorden nuchter en realistisch. ,,We hebben nog zeven punten nodig. Dan zijn we er pas. Maar deze zege is wel erg lekker.”

Het was druk op sportpark ’t Slot. Logisch ook want de spanning stond er flink op. De ploeg van Ralph Kalkman was lange tijd de nummer 1 en leek soeverein af te steven op de hoofdprijs. Het sterke spel werd echter ingeruild voor een voetbaltechnisch heel ander niveau. De uitslagen waren niet meer overtuigend en er werd zelfs gemorst tegen het-met alle respect- nietige Rijsoord. Tegen de Vogels kwam Capelle er eigenlijk amper aan te pas en het was eigenlijk onbegrijpelijk dat het lang spannend bleef.

De beginfase was moeizaam van twee kanten. Kennelijk moest de nervositeit overwonnen worden en FC Rijnvogels was de eerste ploeg die daar in slaagde. Capelle verbeterde amper gedurende de wedstrijd en het was veelzeggend dat de gastheren eigenlijk slechts 1 kans kregen over de gehele wedstrijd. Arie van der Niet moest een paar keer plukken en af en toe moest een Katwijkse verdediger ingrijpen, maar dat was het dan ook wel. Enkel een kopbal belandde tegen sluitingstijd op de bovenkant van de lat. Een gelijkspel had de verhoudingen van geen kant weergegeven. En dus konden de bezoekers feesten na afloop en lijkt het erop dat er nu nog enkel met ARC dient te worden afgerekend. De FC heeft voor dit moment in elk geval de beste papieren.

Pas na negentien minuten kon de eerste kans worden genoteerd. Reno van Heiningen slalomde zich richting de aanvalslinie waarna de bal werd overgenomen door Dennis Bakker. Zijn inzet ging niet ver naast. Vijf minuten later leek Bakker de 0-1 wel op zijn naam te schrijven, maar doelman Marc van Splunter redde bekwaam. Virgil Tjin Asjoe probeerde het een keer uit de tweede lijn en de gasten bleven de druk erop houden. Capelle deed niet veel anders dan het spel vertragen en soms liet het irritant gedrag zien om zo de onmacht te tonen.

Roy van Leeuwen snelde er een keer vandoor op links, maar de snelle aanvaller kreeg de bal net niet bij Tom Bijen. Even later liet dezelfde speler de linksback staan en leek de 0-1 in de maak. De doelman kwam evenwel weer als winnaar uit de strijd. Kort daarna had Bakker hetzelfde probleem, maar in de rebound mocht Van Leeuwen het nog eens proberen. Dit keer stond de binnenkant van de paal Katwijks succes in de weg.

 

Zo begonnen de ploegen na de rust nog steeds in evenwicht en dat was ook volgens het thuispubliek ’te zot voor woorden’. Capelle bakte er simpelweg weinig van, maar was nog wel in leven. En bleef dat ook nog enige tijd. Weer bemoeide Bakker zich met een gevaarlijke aanval, maar zijn pass op Van Leeuwen was slordig en zo werd een grote kans verspeeld. Het was jammer voor de tweestrijd dat het duel vaak stil lag vanwege blessures en/of overtredingen. Al met al bleef er weinig zuivere speeltijd over, maar het was dan toch voldoende voor de ploeg van Duivenvoorden om de winst te pakken.

Na een afgeslagen hoekschop prikte, niet toevallig, Bakker binnen. Het massaal meegekomen uitpubliek vierde feest en het leek er voor de Katwijkers enkel maar gezelliger op te worden. Niets bleek minder waar. Opeens kwam er een grote groep raddraaiers op de Katwijkse aanhang af en de sfeer werd agressief. Spelers trachtten de gemoederen tot bedaren te brengen, maar dat lukte pas na een stief kwartier. Volgens volgers van Capelle ging het niet om de eigen aanhang (daar leken zij gelijk in te hebben), maar waren er ongenodigden op het complex om de sfeer geweld aan te doen.

Na dit vervelende en storende intermezzo ging de bal weer rollen. Spannend bleef het tot zeker kwart voor vijf, maar op de inzet op de lat na bleek de thuisploeg niet bij machte het de Vogels nog echt lastig te maken. De ondertussen opgetrommelde politie maakte er na afloop werk van om meer geweld tegen te gaan. De supporters van FC Rijnvogels werden met bussen afgevoerd en het kan niet anders dan dat de terugreis in elk geval wel met plezier beleefd kon worden. Op de Kooltuin bleef het daarna nog geruime tijd gezellig, zeker toen ook de spelersbus terugkeerde. De spelers werden als helden ontvangen. Hopelijk voor de roodwitten is dat niet de laatste keer dit seizoen.

Capelle- FC Rijnvogels 0-1 (0-0). 73. Bakker 0-1. Scheidsrechter: Besselen.

Opstelling FC Rijnvogels: Van der Niet, Van den Oever, Michel, Van Heiningen, Driebergen, De Best, Bakker, Dobbe, Tjin-Asjoe (90.+6 Schonenberg), Bijen (90.+1 Ossevoort), Van Leeuwen (84. Does).

Foto’s: Piet van Kampen.

Hierbij een podcast met de trainer van FC Rijnvogels en met Leonard de Beste (via Remco Mentink)

 

 

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read