donderdag, april 25, 2024
HomeZaterdag3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseFC Rijnvogels terug op kop na zevende zege op rij (plus podcast)

FC Rijnvogels terug op kop na zevende zege op rij (plus podcast)

-

Hoofdklasse A (zaterdag)- De plek die voor de winterstop lange tijd kon worden vastgehouden en vervolgens teloor ging is weer heroverd. Na een fraaie reeks van maar liefst zeven overwinningen op rij is de equipe van trainer Thomas Duivenvoorden weer lijstaanvoerder, zij het gedeeld mat Capelle. Doch het doelsaldo is verreweg in het voordeel van de Kooltuinboys.

Op het door groen omzoomde sportpark van Germania, waar Achilles ’29 haar thuiswedstrijden speelt, werd een van de vijf finales door de Vogels afgewerkt. Op papier natuurlijk de minst moeilijke maar je dient hem altijd maar zien te winnen ook al is het tegen nummer voorlaatst. Door de 1-4 zege van de Katwijkse bezoekers sloot het degradatiespook de Groesbekers definitief in de ongewenste armen. Contrasten zijn groot op zo’n middag waarop de bezoekers nog immer (blijf en wees voorzichtig) in de gloria leven met mooie perspectieven, onderging de thuisclub gelaten haar lot wat al wekenlang in de lucht hing.

De Vogels traden op de hobbelige mat aan zonder Jesse Driebergen, Reno van Heiningen en de voorlopig voor lange tijd uitgeschakelde topscorer Maarten Reyneveld. Het was even wennen aan de hobbels zoals enkele Katwijkers daarin het begin ruzie mee hadden. Als snel werd duidelijk dat na een aftastende openingsfase de roodzwarten (toekomstig clubtenue) de regie over het duel zouden nemen.

In het eerste bedrijf werd thuisclub nauwelijks over de middenlijn gedoogd door een degelijk spelend FC Rijnvogels. Vroeg storen was de remedie. Nadat eerst een scrimmage voor het Groesbeekse hok geen treffer opleverde was het na ruim twintig minuten wel raak. Roy van Leeuwen pikte de bal op na een rommelige situatie en scoorde nummero uno. Voor doelman Yorrit Kanters het eerste vervelende moment.

Nauwelijks van de schrik bekomen mocht hij het leer alweer uit de touwen vissen. Na een voorzet van Tom Bijen was het Virgil Tjin Asjoe die als winnaar uit de kluwen voor het doel van Kanters tevoorschijn kwam. Na de 0-2 gingen de bezoekers nog makkelijker, maar vooral ook gecontroleerd verder. De opponent was op dat moment in principe al knock-out. Zeker toen de 0-3 door Virgil Tjin Asjoe werd binnengekopt. Een atletische sprong boven zijn tegenstander uit en een gemikte kopbal in de verre bovenhoek. Een knappe treffer. Het duel zat hiermee op slot.

Kort na de rust werd er aan het slot gerammeld toen Leonard de Beste met een sliding een doorgebroken speler de bal afsnoepte. ‘De man en de bal’ gaf de overigens goede leidsman De Vries als verklaring achteraf. Aanvoerder Esmat Shanwary nam de taak op zich en bijna had doelman Arie van der Niet het leer uit de hoek getikt. Goed, 1-3 dus. De geest kwam even uit de witzwarte fles en de gastheren vertoonden zich meer dan voorheen op de Katwijkse helft. Echte kansen kwamen er niet en men zocht het in schoten die hoofdzakelijk in het groene lover verdwenen.

Uit het handvol kansen dat de Katwijkers zich nog schiepen wist alleen invaller Daan Luyten het net nog te vinden (1-4) en zijn maatje uit het tweede, Leroy den Haan, kon in een een- tegen- een situatie Kanters niet te laten capituleren. Een zakelijke overwinning met de fijne bijsmaak dat concurrent Capelle bij Scherpenzeel (1-1) punten morste zodat de Vogels op basis van het doelsaldo nu weer koploper zijn. De wedstrijd van de waarheid speelt zich aanstaande zaterdag in het hol van de leeuw bij Capelle af. De spanning stijgt nu de eindstreep in de verte opdoemt.

Scoreverloop: 23. Van Leeuwen 0-1. 25. Tjin Asjoe 0-2. 36. Tjin Asjoe 0-3. 47. Shanwary 1-3 pen.). 76. Luyten 1-4.

FC Rijnvogels: Van der Nier, Van den Oever (76. Melissen), Schonenberg, Michel, Ossevoort, De Beste, Bijen, Dobbe, Van Leeuwen, Bakker (46. Luyten), Tjin Asjoe (76. Den Haan).

Beluister hier een podcast van mediapartner RTV Katwijk met trainer Duivenvoorden:

 

Piet van Kampen
Piet van Kampen
Verslaggeving, fotografie, interviews, FC Rijnvogels, sinds 2012 vast gezicht in redactieteam. Hem is nooit iets teveel, piet@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read