dinsdag, april 23, 2024
HomeZaterdag3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseVreugde en mogelijk verdriet voor FC Rijnvogels

Vreugde en mogelijk verdriet voor FC Rijnvogels

-

Hoofdklasse A- FC Rijnvogels zal zich dit Paasweekend lang blijven heugen. Werd afgelopen zaterdag FC ‘s-Gravenzande met 2-1 verslagen, gisteren ging Poortugaal terug de bus in met een nederlaag. Na een vermakelijk duel wonnen de Katwijkers met 5-3. Gezien de andere uitslagen een meer dan succesvol weekend, maar toch was er ook reden tot zorg op de Kooltuin.

Poortugaal had de roodwitten eerder met 2-1 verslagen en er was dus iets recht te zetten voor Thomas Duivenvoorden & Co. Amper begonnen aan de tweestrijd was er evenwel al paniek in de tent. Maarten Reyneveld lag op de grond en je hoefde geen helderziende te zijn om te constateren dat er iets wezenlijks fout zat. De topscorer ging een paar minuten daarna met de brancard van het veld en in de komende dagen moet helder worden hoe groot de schade aan de knie is. De vrees zit er in elk geval in. Elke speler is in de finale maanden hard nodig, maar de spits van de Vogels is wel een hele belangrijke pion voor de hoogvlieger.

Of het er mee te maken heeft valt niet te bewijzen, maar feit was wel dat het even later 0-1 werd. Doelman Arie van der Niet hield een aanval van de gasten onbedoeld in leven en daardoor kon Bjorn Wagenaar Niels Versteege bedienen voor de voorsprong. Duivenvoorden rook onraad en gaf zijn ploeg vanaf de kant aan om vooral ‘duels te spelen’ en het de bezoekers niet te makkelijk te maken. Ook nu ontbrak bewijs of zijn manschappen de boodschap door hadden gekregen. In elk geval was het niet veel later 1-1 door Roy van Leeuwen. De aanvaller benutte zijn snelheid met een overtuigende actie en rondde met enige moeite af.

FC Rijnvogels nam de regie in handen en diverse aanvallen werden opgezet. Poortugaal wankelde en werd vervolgens omver geblazen in een uitstekende fase van de thuisploeg. Na een prima combinatie met Virgil Tjin Asjoe drong Julian Dobbe door en hij was de aangever van de 2-1 van Tom Bijen, die alweer zijn elfde doelpunt op zijn naam kreeg. Zes minuten later stond Dobbe wederom aan de basis van een doelpunt, waarbij dit keer Tjin Asjoe Dyron Bijl kansloos liet. Weer kort daarna werd het zelfs 4-1. Jesse Driebergen kreeg de ruimte en haalde maar eens uit vanuit de tweede lijn. De doelman kon andermaal de gang naar het net maken. Saillant detail was dat zijn vriendin op nagenoeg hetzelfde moment scoorde voor de vrouwen van Ajax in de bekerfinale tegen PSV.

De gastheren bleven heersen tot aan de rust, maar de marge werd alsnog verkleind. Van der Niet toucheerde Gerwin Lake en na enige aarzeling van de leidsman ging de bal op de stip en werd het zo op slag van rust 4-2 door Sven Breukhoven. Na een fraaie lichaamsbeweging prikte Tjin Asjoe nog bijna de 5-2 binnen.

Na de aftrap voor de tweede helft ging het weer richting het doel van Poortugaal en leek er nog steeds weinig aan de hand voor FC Rijnvogels. Geleidelijk aan werd evenwel duidelijk dat de ploeg moeite kreeg om dezelfde energie te kunnen opbrengen. Gezien het loodzware programma van de laatste tijd geen onverklaarbare kwestie.

De ploeg van Peter Klomp begon er in te geloven en had de pech dat de paal succes voor Versteege in de weg stond. Toch kwam de 4-3 op het scorebord na een hoekschop. Lake gaf het laatste zetje en opeens was er weer sprake van een wedstrijd. Duivenvoorden meldde zich nadrukkelijk en meende dat de linies te groot werden en dat was ook zeker zichtbaar. De 4-4 leek in de maak omdat Lake en Claudio Santos Silva continue op de loer lagen. Lake werd halverwege de tweede helft aangespeeld en zijn schuiver had zomaar de gelijke stand teweeg kunnen brengen. Zijn feestje ging echter niet door.

Een feestje aan de andere kant wel. Driebergen pompte een vrije trap de zestien in en daar werd de bal keurig voor de voeten van Reno van Heiningen geplaatst. De verdediger werkte binnen en de marge was zo weer twee in het voordeel van de ploeg die ook het meeste recht had op de zege. Daarna bleef het duel nog wel boeien, maar inmiddels waren aan beide kanten de tanken zo goed als leeg.

FC Rijnvogels pakte zo de vierde overwinning in negen dagen en doet weer volop mee in de titelrace doordat Capelle slechts één puntje ophaalde dit weekend en ARC er ook drie moest inleveren. Nu maar hopen dat de uitslag voor de spits niet al te beroerd uitvalt. Mocht dat wel het geval zijn dan zou de prijs wel eens heel hoog kunnen zijn, hoewel de manschappen van Duivenvoorden eerder ook al wel bewezen aardig wat klappen (lees: geblesseerden) te kunnen opvangen.

FC Rijnvogels-Poortugaal 5-3 (4-2). 11. Versteege 0-1, 17. Van Leeuwen 1-1, 27. Bijen 2-1, 33. Tjin Asjoe 3-1, 36. Driebergen 4-1, 45.+3 Breukhoven 4-2, 66. Lake 4-3, 73. Van Heiningen 5-3. Scheidsrechter: Elissen.

Basisopstelling FC Rijnvogels: Van der Niet, Michel, Schonenberg, Van Heiningen, Driebergen, De Beste, Dobbe, Bijen, Tjin Asjoe, Reyneveld, Van Leeuwen.

Basisopstelling Poortugaal: Bijl, Spekman, Breukhoven, Fernand, Varela Ribeiro, Zichem, Wagenaar, Versteege, Lake, Van Twist, Santos Silva.

Foto’s: met dank aan Piet van Kampen.

Beluister hier nog twee podcasts:

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read