woensdag, april 24, 2024
HomeDerde klasseDoCoSKrakerrr van de Week: RCL- DoCoS

Krakerrr van de Week: RCL- DoCoS

-

Elke week maakt onze redactie keuzes voor de Krakerrr van de Week. Eigenlijk een ondoenlijke aangelegenheid want er staan wekelijks niet te versmaden ‘pannetjes op het vuur’. Toch meenden wij deze week voor RCL-DoCoS te moeten kiezen. De Leiderdorpers staan gedeeld eerste en de Leidenaren zijn erg wisselvallig gestart. Maar een derby is en blijft een derby.

RCL is in de tweede klasse D aan een goede reeks bezig. Uit de laatste vier duels behaalden de Leiderdorpers tien punten. Dat bracht hen op gelijke hoogte met koploper Alphia. DoCoS, aanstaande zaterdag te gast op De Bloemerd, verloor de laatste twee wedstrijden en bevindt zich nu in de gevarenzone. Voor beide teams staat er dus veel op het spel.

Bij de thuisploeg is de 28-jarige Tommy Sinteur al vele seizoenen een vaste waarde, al maakte hij tussentijds wel een enkel uitstapje: ,,Ik ben geboren en getogen in Leiderdorp en heb vanaf de jeugd tot aan m’n 24e steeds bij RCL gespeeld. Maar om heel eerlijk te zijn: ik heb altijd wel de ambitie gehad om het hogerop te proberen en zodoende ben ik toen bij FC Boshuizen beland. Daar heb ik een onwijs leuke tijd gehad, maar door corona was er veel onzeker en waren het twee vreemde, niet afgemaakte seizoenen. Het leek me toen beter om maar weer naast de deur te gaan voetballen en zo kwam ik terug bij m’n oude club, tussen mijn vrienden. Dat wil trouwens niet zeggen dat ik nooit meer voor een andere vereniging zou willen uitkomen, hoor. Als de mogelijkheid zich voordoet om bij een hoger spelende club te gaan voetballen, zal ik die kans zeker pakken.”

,,Bij mijn terugkeer zat het echter niet mee. In de eerste competitiewedstrijd scheurde ik mijn enkelbanden af en toen ik na te zijn hersteld in het tweede elftal mijn rentree maakte scheurde een kuitspier af. We hadden als team sowieso voor de winterstop veel te maken met blessures. Toen we daarna min of meer compleet waren behaalden we veel punten en misten we op een haar na de nacompetitie. We zijn nu een jaartje rijper en hebben zeker de potentie om bij de bovenste drie te eindigen. Wat daarbij wel van belang is dat we een beetje blessurevrij blijven, want we hebben niet zo’n brede selectie. Voor dit moment moeten we ons vooral op het binnenhalen van de eerste periodetitel richten. Onze concurrent Alphia heeft volgens mij voornamelijk tegen laaggenoteerde ploegen gespeeld en ik heb goede hoop dat zij punten gaan verspelen. Eigenlijk reken ik er op dat wij de eerste periode gaan winnen. Voorwaarde is dan wel dat wij allemaal ons niveau halen. Als dat bij een paar van onze spelers niet het geval is zijn we al snel een middenmoter”, vertelt Sinteur.

In het dagelijks leven is de Leiderdorper online marketeer in de fitness branche: ,,Dat houdt onder meer in dat ik advertenties maak en campagnes opzet voor sportscholen en daarnaast hun websites bijhoud. Het is creatief werk in de sportbranche. Dat vind ik erg leuk.”

Als voetballer kan Sinteur bij het keurkorps van coach Hein van Heek zijn creativiteit op een andere manier kwijt: ,,Ik ben een hele frivole, beetje luie buitenspeler. Ik houd van aanvallen en heb de bal graag in de voeten. Vroeger stond ik op tien en scoorde ik nog wel regelmatig. Dat is nu minder. Dit seizoen heb ik nog maar één doelpunt gemaakt. Als flankspeler kom je niet zo vaak in scoringspositie. Nu moet ik het vooral van mijn assists hebben.”

In de jacht op de eerste periodetitel lijkt een zege op DoCoS noodzaak. ,,Ik kan me de thuiswedstrijd van vorig jaar nog goed herinneren. We werden toen heel snel weg gecounterd. We hebben dus nog iets goed te maken. Het zijn trouwens altijd wel leuke wedstrijden. We kennen ze al jaren. Ik denk dat als we ons niveau halen, de punten voor ons zullen zijn”, besluit Sinteur.

De 23-jarige Martijn Guijt is al van jongs af aan lid van DoCoS: ,,Ik ben ooit begonnen in de F7 en stroomde daarna steeds door, waarbij ik overigens niet steeds deel uitmaakte van een selectieteam. Het hoogtepunt dat ik in de jeugd meemaakte was het kampioenschap met de A2, tegenwoordig de JO 19/2. Dat was een prachtig jaar. De laatste vijf seizoenen zit ik bij de selectie. Ik ben een aanvaller en kan op alle posities in de voorhoede wel uit de voeten, al heb ik een voorkeur voor een plek als linksbuiten. Als rechtspoot kan ik dan lekker naar binnen komen en uithalen. Het is soms lastig om bij het maken van een actie op het juiste moment af te spelen. Dan heb je bijvoorbeeld één of twee mannetjes gepasseerd en wil je ook nog de derde voorbij. Zo’n beslissing neem je dan natuurlijk in een enkele seconde. Verder zit het met mijn instelling best goed. Ik ben een harde werker en doe er natuurlijk binnen de perken alles aan om te winnen. Ik kan slecht tegen verliezen.”

Wat dat laatste betreft had Guijt, in het dagelijks leven bezig aan zijn master geochemistry aan de Vrije Universiteit Amsterdam, het de laatste weken niet echt naar zijn zin: ,,We hebben tot nu toe lastige tegenstanders gehad. Ook afgelopen zaterdag weer. We verloren tegen FC Aalsmeer dan wel met slechts 0-1, maar we werden eerlijk gezegd op alle fronten afgetroefd. We hebben  nauwelijks kansen weten te creëren, al geldt dat eigenlijk ook voor Aalsmeer. Met onze trainer, Edwin Vurens, voeren we veel gesprekken over verbeterpunten. En als iemand bepaalde ideeën daarover heeft, kan hij ook altijd bij hem terecht. Wat we nu vooral nodig hebben is een flinke portie inzet. Als groep hebben we aan het begin van het seizoen aangegeven voor een plek in het linkerrijtje te gaan. Zeg maar bij de eerste vijf. Of dat realistisch is zal de komende tijd blijken. Eventueel moet dat bij de winterstop worden bijgesteld. Ik heb wel de indruk dat we een aantal minder sterke ploegen nog gaan ontmoeten. Hoe dan ook, we zijn pas net onderweg.”

Met zes punten uit zes potjes bezet DoCoS op dit moment de twaalfde plek. Die positie leidt aan het einde van de rit tot rechtstreekse degradatie. En dat is bepaald niet wat men bij de club wil. ,,DoCoS is een grote vereniging en het bestuur heeft wel de ambitie om vanuit de tweede klasse hogerop te komen. Of dat met de huidige selectie mogelijk is vraag ik me af. Het zou kunnen, hoor. Je weet maar nooit. De club doet er in elk geval wel alles aan. Zo doen we nu bijvoorbeeld op dinsdag onder leiding van Lars de Ridder, die trouwens ook in onze selectie zit, aan krachttraining. Tot nu toe heeft het nog geen vruchten afgeworpen, maar wie weet…. Hopelijk is dat zaterdag het geval. Vorig seizoen speelden we RCL  in Leiderdorp de eerste vijftien minuten helemaal weg. Binnen een kwartier was het 0-3, waarna het uiteindelijk 1-4 werd. Het zal nu een stuk lastiger worden. Maar met hard werken hoop ik in elk geval punten te pakken”, aldus Guijt.

Nick Verwoerd
Nick Verwoerd
Alphense trots, ex-docent, ervaren rot ook van Leidsch Dagblad, voorbeschouwingen en interviews, nickv@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read