woensdag, april 24, 2024
HomeZaterdagDerde klasseKrakerrr van de week: Lugdunum – FC Oegstgeest

Krakerrr van de week: Lugdunum – FC Oegstgeest

-

De keuze voor de Krakerrr van de Week is dit keer gevallen op een komend duel uit de derde klasse A. Zowel Lugdunum als FC Oegstgeest zijn voortvarend begonnen dit seizoen en treffen elkaar in speelronde zes in de Kikkerpolder.

Met elf punten uit de eerste vijf duels kent Lugdunum een uitstekende competitiestart. FC Oegstgeest, komend weekend op de Kikkerpolder de opponent, verzamelde tot nu toe één puntje minder. Om bovenin mee te blijven draaien lijkt winst voor beide teams noodzakelijk.

De 28-jarige Brian Thong is dit seizoen bij de thuisploeg een belangrijke schakel op het middenveld. Zijn schat aan ervaring bij diverse clubs komt de groenhemden goed van pas. ,,Ik ben ooit, toen ik acht of negen jaar was, begonnen bij Roda JC. We woonden destijds ook in Limburg. Op m’n dertiende heb ik daarna een transfer naar Feyenoord gemaakt. Nadat ik daar verder de hele jeugdopleiding had doorlopen, keerde ik terug naar Roda. Bij die club debuteerde ik in wat destijds de Jupiler League heette. Op m’n eenentwintigste ben ik toen door allerlei redenen gestopt met voetballen. Vanwege mijn studie ben ik daarna naar Leiden verhuisd. Op een gegeven ogenblik ben ik vervolgens via studiegenoten bij Football Factory beland. Ook liep ik via een zaakwaarnemer nog een week stage in Engeland bij Reading FC, dat uitkomt in de Championship, de op één na hoogste klasse. Ik wilde graag laten zien wat ik kon en naar mijn idee maakte ik ook een goede indruk. Jammer genoeg scheurde toen een bovenbeenspier af. Ik had me vooraf eigenlijk volledig overtraind. Einde verhaal. Via een jaartje Lugdunum belandde ik vervolgens bij FC Rijnvogels, in de hoofdklasse. Daar maakte ik twee coronajaren mee, waarna ik besloot om puur voor het plezier, de gezelligheid en de vrienden te kiezen. Dus keerde ik terug bij Lugdunum, dat is voor mij naast de deur.”

,,Het afgelopen seizoen hebben we alle zeilen moeten bijzetten om ons te handhaven”, gaat Thong verder. ,, We verloren drie van de eerste vier wedstrijden en hebben eigenlijk de hele tijd degradatievoetbal gespeeld. We zijn inmiddels als team wel gegroeid, volwassener geworden. Vorig jaar konden we vaak in de eerste helft goed meekomen, maar legden we het af in de tweede helft. Nu zie je dat we een resultaat over de streep kunnen trekken. We krijgen weinig doelpunten tegen en er wordt ook voor honderd procent geknokt om een resultaat te boeken. We mikken op een plaats bij de eerste vijf, met als het kan een periodetitel.“

Thong functioneert bij de Leidenaren veelal als centrale middenvelder: ,,Ik speel met de punt naar achteren, maar kan eventueel ook als centrale verdediger uit de voeten. Ik ben een technische speler, tactisch sterk, en verdeel het spel graag. Daarbij beschik ik over een goede trap. Mijn scorend vermogen houdt daarentegen niet over. Wel prettig overigens om met iemand als Tim de Cler te voetballen. Hij heeft nog altijd plezier in het spelletje en is voor ons heel belangrijk met zijn spelinzicht en positioneren. Hij viel afgelopen zaterdag uit en is voor komend weekend, denk ik, een twijfelgeval.”

De bij Eurofins in Leiden als medisch diagnostisch laborant werkzame Thong ziet de komende ontmoeting met de Oegstgeestse opponent vol vertrouwen tegemoet: ,,Het is leuk om tegen ze te spelen. Ik verwacht een open wedstrijd, met het nodige publiek. Het is belangrijk dat wij de drie punten pakken en dat geldt ook voor de wedstrijd erna, tegen koploper DWO. We zijn nu toch zo lekker op weg.”

Gijs Jansen, de doelman van FC Oegstgeest, eiste afgelopen zaterdag een hoofdrol voor zich op in het duel met Koudekerk. Mede door zijn reddingen klopte zijn team Koudekerk (2-0). De 22-jarige student facility management aan de Haagsche Hogeschool is bij de blauwgelen bezig aan zijn eerste jaar als vaste waarde onder de lat: ,,Ik woon nu in Katwijk, maar ik ben geboren en getogen in Oegstgeest. Vanaf de F’jes ben ik al lid van VV Oegstgeest en alhoewel ik wel kansen heb gehad om bij andere clubs te komen ben ik hier altijd gebleven. Al is de naam van de club door de fusie met UDO natuurlijk wel iets veranderd. Hoe dan ook, ik ben hier op mijn plek. De gezelligheid binnen de vereniging speelt daarbij zeker een rol. En dat ik nu voor het eerst de vaste keeper ben geworden van het eerste elftal maakt me heel blij. Als doelman heb ik wel de ambitie om nog verder te groeien. Daarom heb ik bijvoorbeeld in de grote vakantie gewoon door getraind en vooral aan mijn minder sterke punten gewerkt. Dat betreft dan met name het onderscheppen van hoge ballen qua positionering en timing. Daar heb ik zeker profijt van gehad. Het gaat me inmiddels best goed af. Verder voetbal ik als het kan graag mee, kom daarbij vaak ver uit mijn doel en kan zo diepe ballen onderscheppen. Op de lijn ben ik een standaard keeper qua reflexen.”

,,Als ik me nog verder kan ontwikkelen zou ik het misschien best wel hogerop willen proberen”, vervolgt Jansen. ,, Maar het is natuurlijk ook heel mooi zijn als we met de club in de tweede klasse zouden belanden. Dat moet toch binnen een paar jaar kunnen, zeker als de huidige spelersgroep behouden blijft en er wellicht nog enige versterkingen komen. Voor dit seizoen richten we ons voorlopig op een plek bij de eerste vijf, met in het achterhoofd de gedachte aan een periodetitel. Met tien punten uit vijf wedstrijden staan we er op dit moment niet slecht voor. Jammer dat we de eerste wedstrijd, uit bij DWO, verloren. Het werd 1-0, terwijl wij een aantal kansen niet benutten: een gebrek aan scorend vermogen. Maar dat is natuurlijk makkelijk praten voor mij als keeper.”

Foto uit de wedstrijd van j.l. zaterdag tegen Koudekerk (2-0), met dank aan Koudekerk

 

,,DWO moest het vooral van individuele kwaliteiten hebben. Wij van het collectief. We willen werken voor elkaar en maken daarbij veel vieze meters. We kunnen daarnaast goed voetballen en laten dat ook steeds vaker zien. Wel zouden we minder de lange bal moeten hanteren. Als we aanstaande zaterdag weten te winnen – en daar ga ik wel vanuit – doen we weer helemaal mee, verwacht ik. We hebben ook alle reden om voor de winst te gaan, want we hebben tegen Lugdunum nog iets recht te zetten. Vorig seizoen verloren we tweemaal van ze. Uit met 3-1 en thuis zelfs met 0-6. Dat was aan het einde van het seizoen en toen waren we er met de kop niet zo bij. Alle reden dus voor een revanche.”

Foto’s: Lugdunum (Jan van der Lubbe)

Foto’s Jansen (eerste twee van lichtenbeldfoto.nl)

Nick Verwoerd
Nick Verwoerd
Alphense trots, ex-docent, ervaren rot ook van Leidsch Dagblad, voorbeschouwingen en interviews, nickv@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read