donderdag, mei 19, 2022
HomeZaterdagDerde klasseVoorschoten’97 is de witte raaf van het zondagvoetbal

Voorschoten’97 is de witte raaf van het zondagvoetbal

-

De toekomst van het zondagvoetbal in de Leidse regio staat onder zware druk, nu steeds meer erkende zondagclubs kiezen voor de zaterdag als nieuwe speeldag. In het recente verleden maakten clubs als Warmunda, SJZ, Meerburg, Bernardus en MMO al de overstap naar de zaterdag, dit seizoen voegde Teylingen zich bij dit gezelschap en de komende voetbaljaargang verhuizen ook EMM’21, ASC, Stompwijk ’92, Foreholte en AVV Alphen naar de zaterdag. De clubs die, vooralsnog, nog wel voor de zondag kiezen worden daardoor geconfronteerd met het verdwijnen van de streekderby’s én langere reisafstanden. Is het dan alleen maar kommer en kwel op de zondag? Toch niet. Bij Voorschoten’97 is  een ander geluid te horen en is men juist positief over de toekomst van de zondagtak op Adegeest.

Bennie Hogewoning mag gerust een kind van de club worden genoemd. Behoudens een uitstapje van enkele seizoenen naar de jeugd van Sparta, speelt de 32-jarige Voorschotenaar al zijn hele voetballeven voor de geel-groenen. Hoe kijkt de verdediger naar de ontwikkelingen in het zondagvoetbal?

Hogewoning: ,,Aan de ene kant is het natuurlijk jammer dat je door het vertrek van veel zondagclubs naar de zaterdag niet meer de derby’s, zoals tegen clubs als Meerburg en SJZ, speelt, maar aan de andere speel ik nog met veel plezier op zondag en het wat verdere reizen neem ik maar op de koop toe. De laatste jaren speelden we al vaak tegen clubs uit de regio Rotterdam of Haarlem, wat dat betreft zal er voor ons niet zoveel gaan veranderen. We hebben een vaste aanhang die ons al jarenlang trouw volgt, dus op zondag is er nog voldoende bedrijvigheid op de club. Een overstap naar de zaterdag is voor ons natuurlijk ook geen optie omdat we bij Voorschoten’97 al een zaterdagtak hebben. Ik ben zelf juist optimistisch over de toekomst van het zondagvoetbal bij Voorschoten’97. De laatste seizoenen komen er weer jeugdspelers, zoals Ferenc Merczel en Justin Aschman, door en dat was een paar jaar geleden toch een stuk minder het geval. Het is ook mooi dat Bryan Hilders (nu nog SJZ, SN) volgend seizoen bij ons terugkeert, een speler met zijn kwaliteiten kunnen we altijd gebruiken. Mijn verwachting is dat ook het komende seizoen enkele talentvolle jeugdspelers van Voorschoten’97 voor de zondag zullen gaan kiezen. De zaterdagtak van ons speelt op eerste klasse niveau en het blijkt dat het voor jongeren toch lastig is om een directe stap naar de zaterdagselectie te maken. Als deze jeugdspelers  zich op de zondag goed ontwikkelen, dan zouden ze later alsnog de overstap naar de zaterdag kunnen maken. Zo blijven de jeugdspelers voor de vereniging behouden en dat is een win-win situatie voor de hele club.”

Vervolgend: ,,In de winterstop heeft onze trainer Denis Luhulima zijn contract verlengd en daar ben ik blij mee. Denis is een rustige man die goed kan uitleggen hoe hij wil voetballen en daarnaast is het ook nog een prima kerel. Het zou mooi zijn als we dit seizoen in de top-3 kunnen eindigen en wellicht kunnen meedoen om een periodetitel. Of er ik er aan denk om te stoppen met selectievoetbal ? Als het aan mij ligt voorlopig niet. Ik heb samen met mijn broer een hoveniersbedrijf en dat is fysiek best pittig, maar zolang ik mij fit voel blijf ik hier lekker op de zondag voetballen’’, aldus Hogewoning tot besluit.

Voorschoten’97 in cijfers:

Ranglijst: 8-17-16-10 (3e)

Thuis: 3-7-5-0 (6e)

Uit: 5-10-11-10 (1e)

Opmerkelijk: thuis drie keer de nul gehouden

Grootste zege: HWD (3-0)

Grootste nederlaag (en enige): Kethel Spaland (3-0)

Must Read