woensdag, april 24, 2024
HomeSV BernardusInterviews SV BernardusBernardus brengt MMO mokerslag toe

Bernardus brengt MMO mokerslag toe

-

Vierde klasse A (zaterdag)- Vroeger was MMO – Bernardus een klassieker. Twee dorpsclubs, die elkaar jaarlijks met huid en haar bestreden. Er bestond rivaliteit, er stond prestige op het spel. En de derde helft duurde veel langer dan de wedstrijd inclusief verlenging en strafschoppen. In die dagen trok de dorpsruzie honderden bezoekers. Hazerswoude-Rijndijk fietste toen massaal naar de Vlietkade. De strijd op leven en dood tussen Kraan, Van Goozen, Witteman aan de ene kant en Van Wetten, De Boer en De Roo aan de andere was altijd bezienswaardig. Met soms heel merkwaardige uitslagen zoals 10-1 en 9-2 in MMO’s voordeel zoals Bernard Kraan, icoon van MMO, nog altijd beweert. Geen Rijndijker die dat durft te beamen of tegen te spreken.

Die tijden zijn vervlogen. Voer voor nostalgie. Zaterdag voeren er in de anderhalf uur meer boten door de Does van en naar de Braassem dan er toeschouwers waren bij de zoveelste derby. De klassieker is geen klassieker meer maar een doodgewone competitiewedstrijd. In dit geval een kelderkraker omdat beide clubs groot gevaar lopen naar de vijfde klasse te duikelen.

Bernardus deed de beste zaken aan de Vlietkade. Na twee maanden behaalde het eindelijk weer eens een overwinning, 2-3. Een zwaarbevochten zege die bij de thuisclub als een mokerslag aan kwam en als bitter werd ervaren. ,,Omdat’’, zei de geblesseerde aanvoerder Thomas Bakker (gebroken rib), ,,omdat wij de overwinning verdienden. Wij waren echt de betere ploeg, maar verloren door persoonlijke fouten. Dit is zuur, verdomde zuur.’’

Bij MMO regeert dit seizoen de Wet van Murphy: alles wat fout kan gaan, gaat fout; alles wat tegen kan zitten, zit tegen. Trainer John van Berkel raakt er ontmoedigd van. ,,We voelen ons machteloos. Wat we ook doen, wat we ook proberen, we hebben constant ruzie met het blessurespook. Het is te bizar voor woorden, echt ongelooflijk’’, kijkt hij terug. ,,Na een fantastische voorbereiding is alles vanaf wedstrijd één mis gegaan. We zijn nog niet één wedstrijd compleet geweest. En dit was de zeventiende wedstrijd.’’

Tegen Bernardus kon Van Berkel geen beroep doen op zes basisspelers. En alsof de duvel ermee speelde: nummer zeven viel uit tijdens de warming up en nummer acht na 25 minuten. Op de bank zat één fitte speler, Marcel Zwetsloot, de reservekeeper van het derde elftal. Op 46-jarige leeftijd maakte hij zaterdag noodgedwongen zijn debuut als veldspeler in het eerste. Eerder in het seizoen stond hij een serie wedstrijden tussen de palen als vervanger van Albin van Wieringen na diens spierscheuring.

Diezelfde Van Wieringen stond aan de basis van de eerste goal van Bernardus. ,,Albin’’, beweerde Van Berkel, ,,is de beste keeper in de vierde klasse. Tegen Bernardus schrok hij op de rand van de zestien van een onverwachte stuit van de bal. Hij liet de bal uit zijn handen vallen en in een poging zijn fout te herstellen torpedeerde hij Sven de Boer.’’

Penalty en rode kaart, dat zijn de regels. Arbiter Van der Luijt was clement. Hij gaf een strafschop maar Van Wieringen geen kaart. Koen Schellingerhout schoot onberispelijk in, 0-1. ,,Dat was tegen het zere been’’, gaf Bakker toe ,,Tot dat moment was Bernardus nog niet gevaarlijk geweest en hadden wij twee mogelijkheden om zeep geholpen.’’ Niet echt om zeep geholpen: gestuit op doelman Luuc Enter van Bernardus die een voortreffelijke wedstrijd keepte.

Het chagrijn bij Bakker bereikte zes minuten later een hoogtepunt. Een klutsbal belandde toevallig voor de voeten van Schellingerhout (20) die prompt zijn tweede treffer noteerde, 0-2. Het betekende de elfde treffer in de competitie voor de van origine centrale verdediger die uit hoge nood omgeschoold werd tot spits. Binnen de minuut halveerde MMO de achterstand. Na een goed lopende aanval schoof Richard Ouwerkerk de steekpass van Jelle van Tol beheerst achter Enter, 1-2.

,,Die goal’’, aldus Bakker, ,,gaf ons in de rust in de kleedkamer de overtuiging dat wij gingen winnen. Wij voelden dat we de betere ploeg waren.’’ Ook trainer Van Berkel had dat gevoel. ,,Ik dacht dat we er over zouden vliegen. Er zat veel spirit, heel veel spirit in de ploeg.’’ Binnen twee minuten lag zijn droom, zijn hoop aan diggelen. Het hart van het centrum verkeek zich op een lange pass van Wesley van Tol waardoor Jeffrey van der Heiden met een lob Van Wieringen verschalkte, 1-3.

Daarna had Bernardus het duel moeten killen. In de omschakeling kwam Schellingerhout drie keer oog in oog met Van Wieringen. Drie keer faalde hij. ,,Ik had de 4-1 en 5-1 op de schoen’’, gaf de spits toe, ,,maar beide keren raakte ik de bal niet goed.’’ Trainer Ron Paling van Bernardus bleef rustig. ,,Ik zat niet in mijn rats’’, keek hij terug, ,,maar met 4-1 weet je dat de wedstrijd beslist is. Die goal hadden we echt moeten maken. Dat is het enige verwijt dat ik mijn ploeg kan maken.’’

MMO rook nog een kans, ging opportunistisch de lange bal spelen en bracht de defensie van Bernardus aan het wankelen. ,,Wij werden onrustig achterin’’, zag Paling, ,,omdat we vergaten te voetballen.’’ Door de toenemende druk ontstonden er barstjes in de afweer en in de blessuretijd verkleinde Zwetsloot de achterstand, 2-3. ,,Mijn eerste doelpunt in het eerste’’, lachte de oudste speler op het veld.

In de slotminuten ontstonden er nog hachelijke momenten voor het doel van Enter. ,,Deze wedstrijd moesten wij winnen’’, was Van Berkel reëel. ,,Door deze nederlaag zijn de overlevingskansen gering. De acceptatie van de naderende degradatie groeit binnen de selectie en de club.’’ Thomas Bakker weigerde over opgave te praten. ,,Wij blijven vechten. Het is zoals Cruijff zegt: het is elf tegen elf, en de bal is rond. We hebben nog zeven wedstrijden en kunnen nog 21 punten halen.’’

Toch voelde ook Bakker dat de twaalfde nederlaag het moreel van de ploeg geen goed deed. Op het zonnige, wildstille terras werd het twaalfde verlies na afloop met de ervaring van de routinier vlot verwerkt. Het biertje en sigaretje smaakten er niet minder om.

Bij Bernardus heerste opluchting. De ploeg passeerde LSVV’70 en steeg naar de tiende plaats. ,,We hebben SJC, Woubrugge en Roodenburg in het vizier’’, aldus Paling (55) die zijn contract met een jaar verlengde. ,,De sfeer in mijn groep is geweldig. De jongens gaan voor elkaar door het vuur. Ik heb het gevoel dat wij ons veilig gaan spelen.’’

MMO – Bernardus 2-3 (1-2). 36. Schellingerhout 0-1 (strafschop), 42. Schellingerhout 0-2, 43. Ouwerkerk 1-2, 47. Van der Heiden 1-3, 90+1. Zwetsloot 2-3.

MMO: Van Wieringen, Bax, Van der Star, Vlieger, Mickey van der Meer (46. Den Dubbelden), Zwaan, Overduin, Ouwerkerk, Tom Disseldorp, Van Tol, Jeffrey van der Meer (25. Zwetsloot).

Bernardus: Enter, De Jong, Vermeulen, Harkes, Rijnbeek, Van Tol, De Boer, Schakenbos, Van der Heiden, Schellingerhout, Straathof (20. Roozendaal/74. Van der Werf).

Redactie
Redactie
Leidenamateurvoetbal sinds 2010 de regionale voetbalsite redactie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read