HomeSJZInterviews SJZGretiger Bernardus wint van plichtmatig SJZ (plus podcasts en beeld)

Gretiger Bernardus wint van plichtmatig SJZ (plus podcasts en beeld)

-

Vierde klasse A (zaterdag)- Het blijven toch aparte affiches, wedstrijden tussen buurtgemeenten. In dit geval Hazerswoude tegen Zoeterwoude, oftewel Bernardus tegen SJZ. De heenwedstrijd was in een 2-2 gelijkspel geĆ«indigd, ook nu ontliepen de ploegen elkaar niet heel veel. De bezoekers hadden veruit het meeste balbezit, de beste kansen waren zeker in de tweede helft voor deĀ  thuisploeg.

Voor beide teams verschillende belangen, Ron Paling en de zijnen willen wegblijven bij de onderste drie waar het iedere week stuivertje wisselen is en de equipe van Arie van Duijn staat vast op de vierde plaats wat uiteindelijk recht geeft op nacompetitie. De Rijndijkers wonnen en stegen hierdoor naar plek acht, de Dorpers blijven vierde maar met de gehele top drie nog in het vooruitzicht is de marge naar het wisselvallige op de vijfde plaats staande Warmunda nog niet bijster groot.

Amper een paar minuten na het eerste fluitsignaal hadden de bezoekers al in ondertal kunnen staan, een dieptepass werd door keeper Gijs Brinks verkeerd ingeschat waardoor hij de bal buiten de 16-meter oppakte. Dit in het bijzijn van een speler van de gastheer, een rood kartonnetje had zomaar gekund maar het bleef slechts bij geel. De toegekende vrije schop van Koen Schellingerhout leverde niets op.

Het eerste gevaar voor de groen-witten kwam van Daan van Rijn, een repeterend feit was dat Luuk Enter de bal beroerde ten koste van een hoekschop. Even later kon dezelfde Van Rijn niet profiteren van geklungel achterin en zo bleef het vooralsnog doelpuntloos. SJZ mocht het spel maken, had achterin ook regelmatig een overtal en Bernardus probeerde vanuit de omschakeling voor gevaar te zorgen of een fout af te straffen. Na ongeveer een kwartier spelen stond de 1-0 op het door de klok teruglopende scorebord, slecht uitverdedigen bracht Rens Schakenbos in stelling en hij schoot het leder overtuigend in het vijandige doel.

Halverwege de eerste helft dacht Jeffrey van der Heiden de marge te verdubbelen. Het terechte vlagsignaal van een wisselspeler werd door de man van dienst overgenomen. Een goed uitgespeeld omschakelmoment had het verschil op twee kunnen brengen, Van der Heiden miste het overzicht en ging voor eigen succes. In de tegenaanval kon er een individuele actie van Marc Griffioen worden genoteerd, een reflex van Enter voorkwam de gelijkmaker. Vlak voor rust was de wedstrijd weer in evenwicht. Een goed uitgespeelde aanval over een aantal schijven kwam met wat geluk voor de voeten van Peter Wansink terecht en hij aarzelde niet en schoot de bal in het dak van het doel. Het offensief van de gasten werd beloond, de wedstrijd kon nog alle kanten op en een interessante tweede helft lag in het verschiet.

De tweede helft was nauwelijks een minuut oud of de oranje-witten stonden alweer op voorsprong. De uit een lager elftal gehaalde, en al een aantal weken meetrainende, oud selectiespeler Mark Roozendaal zette de aanval zelf op en via een voorzet van Schellingerhout kon de bal eenvoudig worden binnengelopen. Niet veel later mocht Wansink op randje buitenspel alleen op doelman Enter afgaan, zoals zo vaak deze middag was hij niet te passeren. Ook zijn collega aan de andere kant, Brinks, moest handelend optreden na een inzet van Schakenbos.

Halverwege de tweede helft werd, de volgend seizoen weer voor zijn oude cluppie Voorschotenā€™97 uitkomende, Bryan Hilders naar het front gestuurd. Plan B was in werking gezet. Opvallende aan dit plan was echter wel dat die lange bal er nauwelijks kwam, of niet aankwam, want alleen een spelhervatting kon nog wel eens voor gevaar zorgen maar de kopballen hieruit waren een makkelijke prooi voor de doelwachter. De ruimtes werden groter, een lang speelveld en de druk van de ploeg op achterstand werd steeds groter zonder echt gevaarlijk te worden. Er lopen bij de Zoeterwoudenaren toch zat voetballers met een creatieve brein en met voetbalgogme, maar zeker dat laatste is zaterdagmiddag niet waargenomen. De beste kansen waren uiteindelijk nog voor de Hazerswoudenaren, maar ook zij misten in de eindfase het overzicht en het zakelijke om de wedstrijd definitief in het slot te gooien.

In de ruim bemeten blessuretijd kregen de gasten nog een vrije trap op elf meter van het doel, maar deze inzet verdween via het lichaam van een tegenstander naast datzelfde doel. Vlak hierna het eindsignaal, vreugde bij de winnaars en gelatenheid bij de verliezers. Met twee overwinningen op rij doet Bernardus goede zaken in de strijd om lijfsbehoud van het vierdeklasserschap. De marge naar de veilige tiende plek is slechts twee punten maar de recente overwinningen geven in ieder geval vertrouwen voor de rest van het seizoen.

SJZ bevindt zicht in een soort van niemandsland, het gat naar de top drie is al 9 punten met een wedstrijd meer en de afstand naar het op plaats vijf staande Warmunda is zeven punten met een wedstrijd meer. Nacompetitie is het doel en heeft de ploeg zelf in hand, maar zo spelend als deze middag kon ook dat wel eens een lastig verhaal worden. Trainer Van Duijn wondt er na afloop ook geen doekjes om, dit is terug te beluisteren in een interview met onze collega van Studio Alphen (zie onder de karakteristieken).

Bernardus ā€“ SJZ 2-1 (1-1). 13. Schakenbos 1-0, 41. Wansink 1-1, 46. Roozendaal 2-1. Scheidsrechter: Ten Voorde.

Opstelling Bernardus : Enter, De Jong, Harkes, Rijnbeek, Van Tol, Vermeulen, De Boer (Roozendaal), Schakenbosch (Van der Werff), Schellingerhout (Van Seggelen), Oudshoorn (Verbeij), Van der Heiden.

Opstelling SJZ : Brinks, Van Hoorn (De Klerk), Versteegen, Hilders, Plooij, Hensing, Rietkerken, De Goede, Wansink, Griffioen, Van Rijn.

Interviews van Peter Fase van Studio Alphen met achtereenvolgens Luuk Enter, Ron Paling en Arie van Duijn (podcast):