zaterdag, april 20, 2024
HomeVijfde klasseFootball FactoryKrakerrr van de week: Football Factory – Woubrugge

Krakerrr van de week: Football Factory – Woubrugge

-

In de vierde klasse A is de spanning in de onderste regionen te snijden. Door de invoering volgend seizoen van de vijfde klasse is er sprake van een versterkte degradatie, die drie teams zal treffen. Football Factory en Woubrugge zouden op dit moment de pineut zijn (zo ook MMO). Komende zaterdag ontmoeten beide ploegen elkaar in Leiden. Phaedon den Broeder (FF) en Woubrugge-speler Bas Gorter kijken vooruit.

Een blik op de stand maakt duidelijk dat nog zes ploegen in aanmerking komen voor het afdalen naar de kelder van het zaterdagvoetbal. Naast hekkensluiter MMO (19 duels -13 punten), Football Factory (18 – 13) en Woubrugge (19 – 17) zijn dat LSVV’70, Roodenburg en Bernardus. Het verschil tussen MMO en het op plek acht bivakkerende Bernardus bedraagt met nog vijf of zes wedstrijden te gaan zes punten. Veel is dus nog mogelijk.

,,Football Factory eindigde de voorbije competities steeds als laatste met maar weinig punten, dus eigenlijk draaien we voor ons doen een prima seizoen”, vertelt de 27-jarige Den Broeder. ,, Alleen is het nu niet goed genoeg. Er is ons veel aan gelegen om in de vierde klasse te blijven. We hebben nog zes wedstrijden te gaan en het wordt dus tijd dat we de nodige punten gaan binnenhalen. Het wordt spannend. We speelden in het begin van deze competitie best wel sterk, alleen behaalden we weinig punten. Pas na een flink aantal wedstrijden wonnen we een keer, tegen Roodenburg. Dat smaakte naar meer, maar er volgde jammer genoeg weer een mindere periode. Na de winterstop verloren we opnieuw een paar maal en toen boekten we opeens  twee overwinningen. Eén ervan was de winst in de studentenkraker tegen LSVV’70. Superblij daarmee. De laatste drie potjes stonden we weer met lege handen. Dat was onder andere tegen Teylingen en Koudekerk. Die zijn te sterk voor ons. Tegen de meeste andere ploegen zijn we zeker niet kansloos. Vaak zijn we aan elkaar gewaagd. Ligt het allemaal dicht bij elkaar. Ook wij kunnen best een goede pot spelen. ”

De meestal als voorstopper acterende Den Broeder maakt nog niet zo lang deel uit van de Leidse studentenploeg: ,,Ik ben opgegroeid in Luxemburg. Daar speelde ik in de jeugd bij Sandweiler II. Eén keer acteerde  ik er in het eerste elftal. Dat was op het tweede niveau daar. Ik ben redelijk snel, stevig in de duels en kan daarnaast een aardig balletje trappen. Enfin, voor mijn studie ben ik op een gegeven ogenblik naar Nederland gekomen. Aan de Haagse Hogeschool volg ik de opleiding Europese Studies, die ik deze zomer hoop af te ronden. Ik woon ook in Den Haag en belandde daar bij de Haagse Football Factory. Daar heb ik drie jaar gespeeld voordat Pieter van Schie mij wist over te halen om in Leiden te komen voetballen. Ze hebben nu zelfs een fiets voor mij geregeld om van het station naar het veld te komen.”

,,We hebben bij onze club weliswaar een grote selectie en Pieter weet altijd wel weer een student hier of daar vandaan te toveren, maar feit is dat we steeds met afzeggers en geblesseerde spelers te maken hebben”, vervolgt Den Broeder. ,,Met dat laatste wordt elke club gaandeweg het seizoen natuurlijk wel geconfronteerd, maar bij ons bestaat de vaste kern slechts uit zo’n tien tot vijftien man. Daarmee moeten we het zien te redden. We hebben nu nog zes wedstrijden voor de boeg en dat zijn voor ons allemaal finales. Daarbij zal het kwartje onze kant op moeten vallen, willen we niet de dupe worden. We zullen het geluk ook moeten afdwingen.”

Dat laatste zal dan voor het eerst dienen te geschieden in de confrontatie met Woubrugge. ,,Ik kan me van de uitwedstrijd niet veel meer herinneren. Ik denk dat we voordeel moeten halen uit het feit dat we thuis spelen, alhoewel onze resultaten in eigen huis tot nu toe tegenvielen. Het wordt de hoogste tijd dat we dat eens weten om te draaien. Daar gaan we dus voor”, aldus Den Broeder.

Bij opponent Woubrugge is de 28-jarige Gorter bezig aan zijn vijfde jaargang in de selectie: ,,Ik woon nu al vijf jaar in Alphen aan den Rijn, maar ik ben geboren en getogen in Woubrugge. Vanaf mijn jeugd heb ik dan ook steeds bij onze club in het dorp gespeeld. Op een gegeven moment heb ik vanwege werkzaamheden op zaterdag moeten afhaken, maar toen dat niet meer het geval was ben ik meteen weer gaan voetballen. In het verleden speelde ik meestal voorin, maar dit seizoen heb ik langzamerhand wel op allerlei posities gespeeld. We hebben nu eenmaal een vrij krappe selectie en we kampen dit seizoen nogal vaak met blessures. Het is elke week weer puzzelen. Door die personele problemen word ik de laatste tijd in de achterhoede opgesteld. Het maakt mij niet zoveel uit, hoor. Als ik maar speel. Ik ben blijkbaar makkelijk in elke linie in te passen. Een nadeel van al die blessures is wel dat je met elkaar lastig in een bepaald ritme komt. Het is zo moeilijk om ergens naar toe te werken.”

,,Daar komt nog bij”, vertelt Gorter verder, ,,dat we het geluk de laatste tijd niet echt aan onze zijde hebben. Alhoewel we voldoende kansen creëren zit het in de afwerking niet mee. Op cruciale momenten verzuimen we de wedstrijd te beslissen. Dat was afgelopen zaterdag tegen MMO ook het geval. We kwamen al vroeg op voorsprong en lieten daarna de kansen om 2-0 te maken onbenut. Via een balletje binnenkant paal werd het toen 1-1 en daarna sloop er onrust in ons spel. Door een communicatiefoutje achterin verloren we uiteindelijk die pot. Zonde! Toch ben ik nog wel hoopvol gestemd, hoor. We trainen goed en ik vind dat we het spelletje de laatste tijd wel weer aardig hebben opgepakt. Onze doelstelling dit jaar was om een plek bij de eerste zes te bemachtigen. Dat zit er nu natuurlijk niet in. Jammer genoeg zijn we langzamerhand afgedaald en moeten we strijden om ons te handhaven. Ik denk ook niet dat wij in de vijfde klasse thuishoren. We hebben het tegen de top drie van onze competitie lastig gehad, maar in de overige wedstrijden konden we in het algemeen goed meekomen en waren we zeker niet zwakker.”

De als service-adviseur bij Maas Autogroep in Nieuwkoop werkzame Gorter is in het team van coach Barry Buntsma een van de oudere spelers: ,,We hebben een jonge groep. De laatste tijd zijn er ook nog eens verschillende spelers van Onder 19 bijgekomen. Ik zie het dan ook als mijn taak om qua beleving het een en ander op hen over te brengen. Als speler moet ik het zelf vooral van strijdlust hebben. Ik ben geen sierlijke middenvelder of zo, maar ik stroop de mouwen op en sta mijn mannetje.”

Voor wat de komende ontmoeting met Football Factory betreft toont de routinier zich optimistisch: ,,Thuis hebben we door een laat doelpunt met 3-2 gewonnen, maar we hebben het altijd lastig tegen ze. Onlangs speelden we een prima tweede helft tegen SJC en de eerste helft tegen MMO mocht er ook zijn. Als we komende zaterdag die prestaties beide nu eens kunnen evenaren zit het wel goed. We hebben tot nu toe pas twee uitwedstrijden gewonnen. Hopelijk wordt dit dan de derde.”

Nick Verwoerd
Nick Verwoerd
Alphense trots, ex-docent, ervaren rot ook van Leidsch Dagblad, voorbeschouwingen en interviews, nickv@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read