woensdag, april 24, 2024
HomeVijfde klasseFootball FactoryVoorbeschouwing vierde klasse A, zaterdag 16 april

Voorbeschouwing vierde klasse A, zaterdag 16 april

-

MMO-Bernardus

Het belang van deze wedstrijd kan voor beide clubs moeilijk onderschat worden. MMO is rode lantaarndrager met slechts negen punten. De afstand tot de nummer voorlaatst is vier punten en naar een plek die geen degradatie betekent zelfs vijf punten. Verlies zou voor de ploeg uit Hoogmade afdalen naar het vijfde niveau bijna onvermijdelijk maken (ook gezien resterend programma). Het degradatiespook waart rond aan de Vlietkade. Zeker, de ploeg heeft in ernstige mate te maken gehad met blessures en ander personeel malheur, maar welke trainer werd daar niet mee geconfronteerd? Misschien is het voor Met Moeite Opgericht te vroeg om te spreken van de wedstrijd van het jaar, maar dat de belangen enorm zijn is duidelijk. Het zelfde geldt, zij het in iets mindere mate voor Bernardus. De ploeg staat elfde op vier punten van MMO, maar heeft een wedstrijd minder gespeeld. Vrij ademhalen is er niet bij voor Ron Paling en zijn selectie. Woubrugge en LSVV’70 staan op slechts een enkel puntje en bij een overwinning kan Bernardus over hen heen wippen. De club verkeert echter niet in goeden doen: de laatste vier wedstijden gingen verloren en men moest dertien tegendoelpunten incasseren. Tactisch staan de trainers voor interessante keuzes: vanuit een gesloten verdediging gaan voor zekerheid en de counter of juist met veel druk vooruit de aanval zoeken. Zaterdag zijn de belangen groot in Hoogmade.

SJC-Meerburg

Na het verlies tegen Teylingen heeft Meerburg de draad weer opgepakt. De periodetitel was een fraai hoogtepunt, maar aan de einder zou nog wat mooiers kunnen liggen. Waarom zou Meerburg geen kampioen kunnen worden? SJC lijkt in een dal te zitten en haalde slecht twee gelijke spelen uit de laatste drie wedstrijden. Meerburg moet in staat worden geacht de Noordwijkers te verslaan als de ploeg van Jelle Korbee en Ronald van Delft de vorm kan continueren. Dat geldt zeker voor scherpschutter Max van Steen die al 25 keer het doel trof. De puntspeler ontbrak in de gewonnen wedstrijd tegen LSVV’70 (3-1). SJC scoorde in totaal 27 keer. Op papier lijkt het pleit al beslecht, maar de realiteit op het veld pakt wel eens anders uit. De bezoekers favoriet noemen zaterdag is een open deur intrappen.

SJZ-Kickers’69

De thuisploeg staat vierde met een gelijk aantal punten als Koudekerk dat echter twee wedstrijden minder heeft gespeeld. De vierde klasse A lijkt met Meerburg, Teylingen en Koudekerk een top drie te hebben, op gepaste afstand gevolgd door SJZ dat op zijn beurt weer tien punten los staat van nummer vijf. Niets meer te winnen of verliezen voor de Zoeterwoudenaren zou je zeggen. Dat kon echter wel eens tegen het zere been zijn van Arie van Duijn en zijn mannen die dit seizoen zeker niet gaan uitbollen. De trainer verwacht, niet ten onrechte, dat zijn ploeg nog een prijs kan pakken met een hoge klassering. Kickers’69 heeft zich los geworsteld van de onderste regionen en neemt nu een middenpositie in. De 0-3 zege enkele weken geleden bij Warmunda was knap te noemen en het is dus oppassen geblazen voor SJZ. De heenwedstrijd was met 1-3 een prooi voor de ploeg uit Zoeterwoude, dat ook zaterdag graag het zoet der overwinning zou smaken.

Woubrugge-Roodenburg

De Leidenaren maken de laatste tijd een keurig rijtje van: winst, verlies, winst, verlies, winst. De statisticus zal voor de wedstrijd van zaterdag dus een nederlaag incalculeren. Roodenburg zal daar echter volkomen maling aan hebben en naar Woubrugge gaan om daar de drie punten op te halen. De ploeg voetbalde in de eerste deel van de competitie goed, maar haalde weinig punten. Sinds de komst van Marvin Bok wordt er nu ook gescoord en gewonnen. Mocht dat laatste weer lukken, dan kan de club uit Noord zich voorlopig als veilig beschouwen. Een degradatieplek behoort dan voorlopig tot het verleden. Woubrugge beleeft zorglijke tijden. Een plekje in de middenmoot lijkt verder weg dan ooit. De laatste zege dateert van 20 november toen Kickers’69 verslagen werd. Daarna bleef het bij een paar gelijke spelen. De alarmbel luidt bij de dorpsclub die nu toch echt in de gevarenzone is beland. De punten moeten nu toch echt gepakt worden. De meest realistische optie is die te ontfutselen aan ploegen aan de onderkant van de ranglijst. Roodenburg is zo’n ploeg. De mannen van Barry Buntsma weet wat hen te doen staat.

Teylingen-Football Factory

Door de zege van dinsdagavond op Koudekerk en een eerdere overwinning op Meerburg bevestigde Teylingen nog maar eens dat het kampioenskandidaat nummer een is. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Football Factory zaterdag de eerste ploeg is die de thuisploeg beentje kan lichten, daarvoor is de kwaliteit van de brigade van Rob Jonkman eenvoudig te groot. De Factorianen zijn zeker niet meer het lelijke eendje van de vierde klasse, maar zijn ook dit jaar in de onderste regionen terug te vinden. De Leidenaren zullen boven zichzelf moeten uitsteken om het Teylingen moeilijk te maken. De ploeg heeft echter al eerder verrast, een 3-5 zege bij Bernardus, en hoopt ook nu op een positieve manier uit de slof te schieten. Teylingen is aan het aftellen en kijkt naar de enig overgebleven concurrent Meerburg om te zien of deze club een misstap maakt. Het kampioenschap lonkt.

Warmunda-Koudekerk

De 1-2 nederlaag tegen Teylingen deed pijn bij Koudekerk. Er was wel degelijk hoop om na een geweldige serie de titelhouders van de eerste periode de voet dwars te kunnen zetten. De titelambities zijn vaarwel gezegd en nu is alle hoop gevestigd op de tweede periode. Daarvoor zijn nog heel veel wedstrijden te spelen en er zal dus ook heel veel gewonnen moeten worden, te beginnen van Warmunda. Na drie verliespartijen won de ploeg weer eens: Football Factory werd met 1-2 verslagen. Of dat het begin is van een periode van herstel zal zaterdag blijken. Hoopvol voor de thuisploeg is wel het feit dat de selectie eindelijk weer enigszins completer voor de dag kan komen. Dat geeft Barry van Rijn en Remco Breuer aanzienlijk meer mogelijkheden. De ploeg staat nu hoog in de middenmoot en daar hoort Warmunda ook thuis is de mening binnen de vereniging. Herpakt Koudekerk zich of is het Warmunda dat de opgaande lijn vasthoudt?

LSVV’70 kan paaseieren gaan zoeken..

Ruud Fraij
Ruud Fraij
Verslaggeving sinds 2012. Ex-docent. Humorist. Werkte ook voor ZZ Leiden, tegenwoordig breed inzetbaar, LAV is zijn passie geworden, ruud@leidenamateurvoetbal.nl. Af en toe een reisje, niets mis mee. Af en toe terrasje, ook prima!

Must Read