woensdag, april 24, 2024
HomeDerde klasseASCUitermate effectief ASC wint typische 0-0 wedstrijd (plus nababbel)

Uitermate effectief ASC wint typische 0-0 wedstrijd (plus nababbel)

-

Tweede klasse D (zaterdag) – In de oude situatie waren veel ploegen rond deze tijd van het jaar al uitgespeeld. Door de verscherpte degradatieregeling is het in deze klasse vooral onderin nog spannend. De Ajax Sport Combinatie bevond zich voor zaterdagmiddag op een rechtstreekse degradatieplek en winst tegen het zo goed als gedegradeerde RVC’33 was noodzakelijk. Rond de klok van 17.00 uur kon er een aantal conclusies worden getrokken: een slechte wedstrijd werd met minimaal verschil gewonnen, de thuisploeg stijgt hierdoor twee plekken op de ranglijst en de tegenstander is officieel gedegradeerd.

Onder bijna ideale omstandigheden (de staat van het veld zorgt voor de ‘bijna’ in deze) werd er even na drie uur afgetrapt. De grootste kans van de wedstrijd diende zich al na een paar minuten aan. De naar Meerburg terugkerende Jesse Jasperse mocht alleen op doelman Stefan van der Meer afgaan maar laatstgenoemde kwam als winnaar uit de strijd.

Een sleutelmoment vond trainer Jesper Neuteboom na afloop. ,,Als die kans er in gaat dan sta je na een paar minuten al op voorsprong en wordt het wel iets makkelijker voor ons.” Het spel was in de beginfase, maar dat gold eigenlijk ook voor de gehele wedstrijd, onrustig. Het eerdergenoemde veld maakte combineren haast onmogelijk echter mag je van spelers in de tweede klasse wel verwachten dat ze bal in ieder geval een paar keer naar de juiste kleur passen. Na een halfuur spelen, volgde de eerste echte grote mogelijkheid voor de bezoekers. Luuk van Leeuwen had een prima actie over de rechterkant in huis en een dito voorzet, maar Mark Sluijs mikte veel te hoog. In blessuretijd dacht de gastheer op voorsprong te komen, de assistent scheidsrechter van de Reeuwijkers dacht hier terecht anders over en stak hier letterlijk zijn stokje voor.

De eerste fase van het tweede bedrijf was optisch gezien voor de bezoekers, er zat meer opbouw in en de spelers vonden elkaar net iets makkelijker. ,,Dat is ook wel ons spelletje, wij geven de tegenstander ruimte om te voetballen en vangen ze op eigen helft op waardoor het lijkt alsof zij makkelijker combineren maar wij hebben vandaag niet heel veel weggegeven”, aldus Neuteboom.

Halverwege de eerste helft werd Jasperse gewisseld voor Timme van Rooyen en schoof Jelle Schouten door naar ’tien’ en dit bleek later de sleutel tot succes te zijn. Het initiatief kwam wat meer bij de thuisploeg te liggen en nauwelijks een paar minuten later kwam het scorebord in beweging. Na de beste aanval van de wedstrijd kwam de bal via Alex Iliopoulos bij aanvoerder Sean Goebel terecht en zijn voorzet vanaf de achterlijn kwam op rand zestien meter bij Schouten terecht en hij schoot beheerst binnen. De gewenste voorsprong met nog ruim een kwartier, deze kwam ook niet meer in gevaar.

Doelman Max van Wijk moest nog een keer handelend optreden. Hij verdween na een flinke duw uiteindelijk nog een keer in het doel met een opstootje als gevolg maar de uitstekend leidende man in het geel bestrafte de aanstichter met een gele prent en zo ging de wedstrijd de absolute eindfase in. Het gedegradeerde RVC’33 kreeg nog een kans, maar deze inzet verdween over het doel en daarmee was de overwinning een feit voor de Oegstgeestenaren.

De winnende trainer was na afloop opgelucht. ,,Het zit ons dan eindelijk ook een keer mee, we scoren nu eenmaal moeilijk maar weten ook dat onze achterhoede niet snel bezwijkt. Gezien de andere uitslagen doen we naast onze winst ook nog hele goede zaken en dat geeft vertrouwen voor de overige wedstrijden.” Neuteboom vertrekt na dit seizoen bij ASC, een nieuwe club als eindverantwoordelijke is er bewust niet. ,,Ik heb me opgegeven voor TC1 / UEFA A en ben hiervoor aangenomen en alle focus is hierop. Naast het feit dat ik een aantal dagen naar Zeist moet en vanuit hier met een groep ook elkaars trainingen dien te bezoeken moet ik ook stage gaan lopen bij een divisieclub met wedstrijden en trainingen als verplicht onderdeel. Eindverantwoordelijke zijn is dan geen optie want ik mis dan ook gewoon teveel.”

Naast de officiële opening was dit voor uw verslaggever de eerste keer dat ASC werd aangedaan en er een thuiswedstrijd werd bezocht. Ondanks de slechte wedstrijd een meer dan uitstekende middag op sportpark Overveer met al haar faciliteiten. Na de wedstrijd was het ook nog erg gezellig in het clubhuis, met onder andere Har Meijer, ASC icoon, en de sympathieke Leendert de Goeij. Deze vereniging hoort thuis in de tweede klasse en door deze winst is er een grote stap gezet in afwenden van rechtstreekse degradatie. Over twee weken opnieuw een cruciale wedstrijd, in Leiden wacht dan DoCoS.

ASC – RVC’33 1-0 (0-0) 77. Schouten 1-0.

Opstelling ASC : Bakker, Van Bergen, Goebel, Schouten (Bakx), Van Zandwijk, Iliopoulos, Bertels, Van Wijk, Jasperse (Van Rooyen), Schellingerhout, Dalenoord.

Opstelling RVC’33 : Van der Meer, Van der Werf, D. Gabriels, Oudijk, Blanken, Van Leeuwen, Zantinge (S. Sluijs), J. Gabriels, Stolwijk, M. Sluijs, Booy (Van Egmond).

Beluister hier het vraaggesprek van Arie Koeman met Jelle Schouten.