zaterdag, juli 20, 2024
HomeMeerburgInterviews MeerburgDe klapperrr van de week: Meerburg- FC Rijnland

De klapperrr van de week: Meerburg- FC Rijnland

-

De weerbureaus zijn het volledig met elkaar eens: vorst, sneeuw en ijs troef vanaf vrijdag. De kans op afgelasting lijkt nu al levensgroot. Of dat ook voor het voetbal op kunstgras zal gelden is niet te voorspellen: ligt er daadwerkelijk sneeuw? Is sneeuw te verwijderen van een kunstgrasveld? Wil men dat ook? De onzekerheid is groot. Mocht het allemaal meevallen, dan wacht de liefhebber een smakelijke pot: Meerburg- FC Rijnland. De ploeg uit Zoeterwoude is de trotse koploper en zal ook op die plaats het seizoen willen beëindigen. FC Rijnland is misschien wel de revelatie van het seizoen. Wie had verwacht dat de nieuwkomer op de zesde plaats zou staan? De laatste nederlaag van de ploeg van Paul Pikaar dateert van 11 oktober. Het is dus een team om rekening mee te houden.

Aanvaller Joop Oomen geniet ook met volle teugen van het seizoen. ,,Dit had toch niemand verwacht? Natuurlijk, je hoopt dat je redelijk kan meedraaien als je in een klasse hoger komt te spelen, maar nu staan we op een zesde plaats. Eerlijk is eerlijk, het zit wel mee soms. Vorig seizoen was dat toch minder. Neem nou onze laatste wedstrijd tegen ASC. Dat is een goed voetballende ploeg, maar wij scoren op de juiste momenten en gaan met een 4-1 overwinning van het veld.”

FC Rijnland - SJZ_8339_301115

Kijkend naar de uitslagen valt de 5-1 zege op het toch niet kinderachtige SJZ op. ,,Het klopt als je zegt dat we ze van de mat speelden; toch was het voor mij niet het hoogtepunt van het seizoen tot dusver. Voor mij waren alle zeges een prestatie om op terug te kijken. Of de nieuwe trainer Paul Pikaar met de successen te maken heeft? Zeker, ik vind hem een uitstekende trainer. Ook heeft hij zijn mondje bij zich en kan je op je plaats zetten als dat nodig is. Dat is ook wat we nodig hebben in onze groep. Niets ten nadele van Ronald Mink, dat blijft een gouden gozer en een echte Rijnland man.” Een prachtig vermeldenswaardig moment tijdens de Zijlcup eind december, waar Mink zijn laatste wedstrijd had gecoacht voor Leidsche Boys. De spelers van Rijnland hesen de glunderende Mink op de schouders.

Oomen vreest Meerburg niet: ,,Ik reken op een mooie wedstrijd en waarom zouden wij niet minimaal een punt kunnen weghalen daar? Het zou zo maar kunnen. Tuurlijk, ze staan bovenaan, dat wil niet zeggen dat ze niet te kloppen zijn. Zij hebben ook zwakke wedstrijden gespeeld. Dat het weer winters is maakt me niet uit; ik ben geen mooi weervoetballer. Regen, wind, sneeuw, er gewoon in kleunen ligt me wel. Meerburg speelt een verzorgd spelletje. Ik denk dat dit ons wel ligt. Ik kijk er naar uit om zondag weer tegen de bal te mogen trappen.”

Mark van Diemen van opponent Meerburg blijft ook koeltje bij de eventueel ijzige omstandigheden: ,,Iedereen die ons terrein kent weet dat het kan spoken. Tegen WVC maakte een storm normaal voetbal vrijwel onmogelijk, we hebben in enorme hagelbuien gespeeld (waar de schrijver dezes middenin stond, red.) en in slagregens. Laat die sneeuw en kou maar komen, we zijn het gewend. We kennen onze kracht en laten ons niet van de wijs brengen door de weersomstandigheden.”

Gevraagd naar de kracht van Meerburg antwoordt Van Diemen: ,,We zijn volwassen geworden. Dat uit zich op verschillende manieren. Bewustwording bijvoorbeeld. De groep voelt dat het moet en het kan dit jaar. Promotie zijn we eerder wel mis gelopen; dit jaar niet. Als het even niet goed gaat staan er mensen in het team op die ons over een dood moment heen helpen. Waar vroeger de koppies gingen hangen bij een achterstand is dat nu niet het geval. We weten dat we gaan scoren en de tegenstander verslaan.”

Dat scorend vermogen bij Meerburg is iets waar menig trainer jaloers op is. Van Diemen brengt toch wat nuances aan: ,,Zeker, we hebben killers in ons team. Joep van Vuren maakte dit seizoen zijn honderdste goal en vlak ook Yoeri van der Voort en Mats van der Poel niet uit. Onderschat het verdedigende aspect echter niet. Het begint allemaal achterin. Je moet ze toch tegenhouden. Lukt dat niet dan krijg je de doelpunten om je oren en van opbouw is geen sprake. Wij zijn een team en doen het met z’n allen. Er heerst een gezonde concurrentie en ook daar zie je die volwassenheid.”

Mark van Diemen Meerburg

De groei van Meerburg uit zich wellicht ook in het feit dat ook slechte wedstrijden, zoals tegen ASC, gewonnen worden. Gevraagd naar de match tegen de komende Leidse opponent antwoordt Van Diemen: ,,Alle respect voor FC Rijnland. Ze doen het boven verwachting. Als wij vanaf de eerste minuut druk zetten zal ook FC Rijnland er aan moeten geloven.”

De verdediger kent geen twijfels als het gaat om wie er kampioen wordt: ,,Wij.”  ,,We staan nu al los en het gaat er de rest van het seizoen om welk team de minste punten zal laten liggen. Dat is Meerburg. Alphen won in Zoeterwoude van ons met 2-5 en dat geeft wellicht het idee dat we weggespeeld zijn. Het verlies was echter zo onnodig. Wij zijn de betere ploeg, daar ben ik van overtuigd. Aan het eind van het seizoen staan we nog steeds bovenaan kan ik je zeggen.”

Het lijkt bij voorbaat een interessante ontmoeting te worden. Duimen dat het niet afgelast wordt is het parool.

Ruud Fraij
Ruud Fraij
Verslaggeving sinds 2012. Ex-docent. Humorist. Werkte ook voor ZZ Leiden, tegenwoordig breed inzetbaar, LAV is zijn passie geworden, ruud@leidenamateurvoetbal.nl. Af en toe een reisje, niets mis mee. Af en toe terrasje, ook prima!

Must Read