Afgelopen zondag voetbalden teams van politieke partijen tegen elkaar en er was een formatie van de Leidse media vertegenwoordigd. Op initiatief van (vooral) Sleutelstad en LeidenAmateurVoetbal werd bij Lugdunum gestreden om de felbegeerde eerste Politiek071-Cup.
CDA, D66, PvdA, VVD, GroenLinks en SP brachten in de partijkleuren uitgedoste politici binnen de lijnen. Het journaille bleek onder aanvoering van Loman Leefmans een pittige tegenstander. Ondanks een bescheiden publiciteit vooraf bleek er veel belangstelling voor het toernooi. Langs de lijn werden de gelegenheidsvoetballers luid aangemoedigd en na fraaie vrije trappen en messcherpe hoekschoppen uitbundig toegejuicht.
Technisch vaardig
Bij D66 speelden sportwethouder Paul Dirkse en Eric Krijgsman; het tweetal ontpopte zich als razendsnelle voorwaartsen, die in de afwerking lat en paal op hun weg naar het net vonden. Met Yvonne van Delft en Ashley North had GroenLinks twee technisch vaardige, linksbenige spelers, die de tegenstanders voortdurend in hun val lieten lopen. Julius Terpstra (CDA) kreeg de aanvoerdersband om, toen de juist op stoom komende Joost Bleijie, lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart, voor nog belangrijker werk werd weggeroepen. Terpstra is een vaste kracht bij Football Factory.
Een opvallende vrije rol was weggelegd voor PvdA-er Martijn Otten, de sociaal-democraat liet zijn tegenstanders alle hoeken van het veld zien. Dat de SP met Ton Rovers en Thomas van Halm op links excelleerden, wekte geen verbazing.
De VVD had Juliette Gillissen de taak van coach gegeven. Een sterke zet, het raadslid had haar team met de nodige heldere tactische verrassingen het veld ingestuurd.
Het team van de Leidse media speelde gedegen. Geen wonder, aanvoerder Loman Leefmans had doorgewinterde voetballers bij elkaar gebracht. Namen? Gabriëla de la Rie, Tess van Kooperen, Sven Brandenburg, Maarten Mulder, Hans Stauttener, Sem Nazloomian en de razendsnelle en balvaardige Reanne van Kleef. Langs de lijn was het Chris de Waard die het team aanwijzingen gaf; hij haalde het beste uit de pennenridders.
Sport verbroedert
De olympische gedachte vierde hoogtij deze middag. ‘Niet het winnen, maar het meedoen’ werd alle eer aangedaan. Toen Sem Nazloomian, namens Leiden Amateur Voetballer als pinchhitter ingezet, door een zweepslag werd getroffen, werd deze topper door de politici richting medische staf begeleid.
De uitslag door velen als ‘bijzaak’ getypeerd, zorgde toch voor het nodige enthousiasme en blijdschap.
CDA en D66 behaalden beiden 13 punten. Het betere doelgemiddelde bracht de christen-democraten de eerste plaats, een beker én de wisselbeker (met wel heel grote oren).
Op de derde plaatste eindigde de PvdA, gevolgd door het Persteam (Sleutelstad, LeidenAmateurVoetbal, Leidsch Dagblad), VVD, GroenLinks en SP.
Julius Terpstra (CDA) en Marc Newsome (PvdA) vertolkten de gevoelens van spelers, partijgenoten en publiek, toen zij zeer waarderende woorden spraken over het initiatief, de opzet en het verloop van het toernooi. Terpstra: ,,Wij kijken terug op een leuk en sportief toernooi. Vandaag is weer gebleken, dat sport bindt en verbroedert.”
Marc Newsome hield het op: ,,Wat was het buiten koud én toch ook warm. Een paradox? Helemaal niet.” Hij roemde de strategische leiding van Abdelhaq Jermouni, coach en kandidaat nummer 4 bij de gemeenteraadsverkiezingen.
Zowel Terpstra en Newsome namen de gelegenheid te baat iets te vertellen over de sportparagraaf in hun partijprogramma.
,,Bewaar dat voor straks”, werd er dringend verzocht. En zo geschiedde. Tijdens de nazit gingen de aanwezigen in gesprek – hier en daar zelfs in debat. Over de opknapbeurt die accomodaties verdienen, over de aanleg van kunstgrasvelden voor voetbal- en hockeyclubs en de rugbyers van DIOK.
En sportwethouder (tevens lijsttrekker op 21 maart) Paul Dirkse? De D66-voorman luisterde aandachtig, keek ernstig en mompelde: ,,De spieren, hè, je voelt het wel dat een dagje ouder wordt en lang niet hebt gevoetbald. Er werd knap gevoetbald.”
Foto’s: J.P.Kranenburg