donderdag, juli 18, 2024
HomeValken '68Interviews Valken’68Realiteitszin en vertrouwen bij Valken'68 trainer Derek van der Plas

Realiteitszin en vertrouwen bij Valken’68 trainer Derek van der Plas

-

Daags na de verloren wedstrijd tegen VOC (1-4) is Valken’68 trainer Derek van der Plas duidelijk in zijn analyse. ,,Ik had er pal na de wedstrijd al vrede mee en dat is nu niet anders. Natuurlijk hadden we graag de finale gespeeld, maar je moet wel altijd realistisch blijven. De wedstrijd had anders kunnen lopen wanneer we op 1-0 zouden zijn gekomen, en die grote kans daarop kregen we, maar na de 0-1 waren we het kwijt en maakten zij het verschil mede door fouten bij ons. We hebben het niveau van de vierde divisie nog niet, maar kunnen daar op termijn wel komen. Daar gaan we komend seizoen weer alles aan doen. Roepen ga ik niets, maar we zijn niet voor niets tweede geworden in het reguliere seizoen.”

Van der Pas had genoten van de avond. ,,Valken’68 heeft zichzelf op de kaart gezet. Misschien een beetje afgekeken van Quick Boys, rondom Quick Boys tegen NAC voor de beker was er ook van alles georganiseerd, maar het was erg druk en gezellig. Ik heb die drukte als speler vaker meegemaakt op Nieuw- Zuid, maar niet als trainer van Valken’68. Het is voor ons allemaal een mooie ervaring geweest en daar mogen we best trots op zijn.”

Terug naar de wedstrijd zelf. ,,In de eerste helft hebben we nauwelijks iets weggegeven en stonden we compact. Het vreemde doelpunt waar de 0-1 uitkwam, was onnodig. We waren in die situatie paniekerig en onrustig en zo kwamen we achter de feiten aan te lopen. In de fase daarna hielden we de ruimtes niet klein meer en daar profiteerden zij van. Puur omdat er ook wat spelers bij VOC ballen die het vermogen hebben om een wedstrijd open te breken of om nog dat extraatje toe te voegen. Wanneer je wel op 1-0 was gekomen, had het zomaar anders kunnen lopen. Dan weet je je gesteund door een voorsprong en kan er compact gespeeld blijven worden. Maar goed, als telt niet en we hebben verdiend verloren.”

Valken’68 toonde wel aan dat het niet makkelijk scoort dit seizoen. ,,Dat heeft ons vaker genekt. Dat is niet als verwijt bedoeld, maar als een constatering. Voor komend seizoen hebben we er twee vleugelaanvallers bij en iedereen gaat zijn kansen krijgen aan het front. Een echte centrumspits ligt niet voor het oprapen. De club is een bepaalde weg ingeslagen en dan moet je ook niet willen om daar opeens een andere draai aan te geven. We hebben vertrouwen in de groep die er straks staat. Kijk, was het gelukt om in de vierde divisie terecht te komen dan was het noodzakelijk geweest om breder te worden. Op dat niveau speelt je immers ook veel meer wedstrijden.”

De oefenmeester gaf aan dat er even teleurstelling was na afloop, maar dat berusting daar vlot achteraan kwam. ,,Zo stond iedereen er wel in en dat is goed. We zijn ver gekomen en we hebben dit seizoen duidelijke progressie geboekt. Daar verandert deze wedstrijd niets aan. Het is zeker een mooie avond geworden met veel publiek. Ome Jaap (doelend op voorzitter Janssen, red.) zal tevreden zijn.”

Voor Valken’68 zit het seizoen er nog niet op. ,,We nemen nu wat rust. Als we zaterdag hadden moeten spelen, stonden we vanavond weer op het trainingsveld. Nu pakken we nog twee trainingen mee volgende week op weg naar de finale van de Sportiff LAV Cup. Daar heeft iedereen zin in en wellicht kunnen we het seizoen toch afsluiten met een prijs. Het toernooi leeft steeds meer en als speler moet je willen om elke prijs te pakken. We zijn ook blij met die extra wedstrijd want zo duurt de periode tot aan de herstart straks ook korter.”

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read