donderdag, juli 25, 2024
HomeRCLInterviews RCLAlphia deelt geen genadeklap uit en moet winst aan RCL laten

Alphia deelt geen genadeklap uit en moet winst aan RCL laten

-

Tweede klasse D (zaterdag)- Een standbeeld voor Rodney Beij in het leven roepen ging te ver, maar gratis drank was zaterdag wel het minste voor de doelman van RCL. Hij voorkwam tegen Alphia met een geweldige reactie de vierde nederlaag op rij van RCL. De zwarte piet ging naar Jake van Rijn van Alphia. De invaller stormde na een afgeslagen corner alleen op Beij af. Rechts van hem sprintte Ralph Zeilstra mee. Die zelfde Zeilstra had Alphia vier minuten eerder fortuinlijk op 0-1 gebracht. RCL was even murw en rijp voor de knock-out. Zeilstra stond vogelvrij voor een leeg doel maar Van Rijn ging voor zijn eigen kans en schoot tegen de uitgelopen Beij aan.

Langs de zijlijn kreunde zijn trainer Marcel Vondeling (40) van ellende. ,,Weg 0-2. Weg overwinning. Weg drie broodnodige punten.’’ Door de misser werd RCL als het ware gereanimeerd. De thuisploeg ging met herwonnen geloof op een goede afloop op zoek naar de gelijkmaker. Vond die in de 72e minuut door een subtiel wippertje van Jayden Daleman (1-1) en voelde dat er meer in zat. ,,Na die 1-1 was er maar één ploeg die deze wedstrijd ging winnen’’, vertelde Hein van Heek (57), de trainer van RCL. ,,En dat waren wij.’’ Acht minuten voor het einde rondde Roy Weenink een knappe aanval af, 2-1, en in blessuretijd stelde Daleman met zijn tweede goal de overwinning veilig, 3-1.

Er werd nog net geen polonaise gelopen bij RCL maar de opluchting was voel- en zichtbaar. Het spookbeeld van de nacompetitie was door de driepunter voor even naar de achtergrond verdrongen. Veilig is de Racing Club, de trots van Leiderdorp, nog niet, maar de marge is vergroot tot vier punten met nog drie wedstrijden op de kalender: de aanstaande kampioen Aalsmeer en Legmeervogels uit, het reeds gedegradeerde TAVV thuis.

,,Er zijn geen gemakkelijke wedstrijden in de tweede klasse D’’, bromde Van Heek. ,,Dit is een bizarre competitie. Toen wij in december tegen Alphia speelden en met 1-0 verloren, stond Aphia bovenaan en wij tweede. Zaterdag begonnen we als achtste en negende aan de return.’’

Beide clubs maakten een vrije val door. RCL haalde uit de laatste vijf wedstrijden slechts vier punten, Alphia uit de laatste zes twee. Door de zege kroop RCL naar de zesde plaats, met twee punten achterstand op de nummer drie ESTO. En vier voor op Alphia en ASC die de negende plaats delen en met die klassering veroordeeld zijn tot de nacompetitie. ,,We zijn er nog niet maar we hebben een gezonde buffer’’, stelde Van Heek opgelucht vast.

Van Heek gaf onomwonden toe dat zijn ploeg ontsnapt was aan de nederlaag. ,,Beij heeft ons gered. Hij hield ons met die knappe redding in de wedstrijd. Bij 0-2 was het over en sluiten geweest.’’ Maar de trainer was vooral in zijn Leiderdorpse nopjes met de veerkracht van zijn spelers. ,,Daar hebben we dinsdagavond na de training indringend met elkaar over gesproken. Dat we bij een achterstand niet direct de koppies laten hangen  maar blijven vertrouwen houden op een positief resultaat. Dat heb ik tegen Alphia terug gezien.’’ Vurig pleitbezorger van die aanpak was Robin Brasker. De energieke aanvoerder ging voorop in de strijd en haalde als een van de weinigen een aanvaardbaar niveau.

,,Goed voetbal was op deze hobbelige grasmat nauwelijks mogelijk’’, vond Brasker. ,,Dat compenseerden wij door onze ziel en zaligheid in de wedstrijd te leggen. We waren ons bewust van het belang van dit duel, wisten dat we absoluut niet mochten verliezen.’’  In de eerste helft was RCL dominant zonder veel kansen te ontwikkelen. Roy Weenink zag een schot via de paal terug caramboleren in het veld en tussen de 25e en 30e minuut dwong de thuisclub vijf hoekschoppen op rij af waaruit verwarrende situaties voor het doel van Alphia ontstonden maar niet resulteerden in doelpunten.

Na de pauze was er meer sprake van evenwicht. En was daar het sleutelmoment van Van Rijn. ,,Ik zag Zeilstra niet’’, stamelde hij na afloop. Vondeling twijfelde aan die uitleg. ,,Hij is toch niet blind?’’ De trainer zag in de actie van zijn spits een gebrek aan kwaliteit. ,,Door zijn domme besluit lijden we een onnozele nederlaag.’’

RCL won door toedoen van Rodney Bey. En Jayden Daleman. Hij is met zijn 18 jaar de benjamin van de ploeg en in de winterstop overgekomen van Alphense Boys. Hij maakte twee goals en had één assist. ,,Mijn eerste goals op de Bloemerd’’, lachte hij.

Bij RCL ontbrak Tommy Sinteur die zich op krukken voortbeweegt. De middenvelder heeft de kruisbanden in de rechterknie gescheurd. Op 17 mei wordt een MRI gemaakt om eventuele schade aan meniscus en kraakbeen te onderzoeken. Op 1 juni krijgt hij de uitslag en informatie over het vervolgtraject. Een operatie is onafwendbaar. Hij verwacht volgend seizoen ook niet meer in actie te komen. De blessure ontstond op de training. Het curieuze was dat hij die training zou overslaan omdat hij een verstandkies zou laten trekken. Toen die ingreep werd uitgesteld, meldde hij zich alsnog. Op die avond kwam hij in botsing met een medespeler met de ingrijpende blessure als gevolg.

RCL – Alphia 3-1 (0-0). 57. Zeilstra 0-1, 72. Daleman 1-1, 82. Weenink 2-1, 90+3. Daleman 3-1.

RCL: Beij, Kroon, Van Overloop, Robin Brasker, De la Mar, Verdel, Weenink, Schouten, Daleman, Pascal Brasker, Van Heusden (74. Bor).

Alphia: Vet, Oliveira (87. Flippo), Buijnink, Duurham, Egberts (73. Blokland), Klerks, Hazenbroek, Bek, De Bruin (73. Fennich), Kok (55. Van Rijn), Zeilstra.

Foto’s: Jan van der Lubbe (later volgt nog een fotoreportage)

Must Read