zondag, juli 21, 2024
HomeZaterdagDerde klasseVan afscheid tot nieuw leven; van GHC tot Lugdunum en FC Rijnland

Van afscheid tot nieuw leven; van GHC tot Lugdunum en FC Rijnland

-

Sinds enkele weken is er een samenwerkingsverband tussen onze redactie en die van het Leidsch Dagblad. Op woensdag staat het Leidse voetbal centraal en elke week worden een of meerdere clubs uitgelicht om uiteenlopende redenen. Dit keer was onze crew aanwezig bij het definitieve afscheid van GHC en de feestfestiviteiten bij Lugdunum. En met GHC werd er uiteraard een verband getrokken naar FC Rijnland, de club waar een groot deel van de GHC’ers onderdak vond. Hierbij het artikel uit het LD van 21 september.

dsc05741-small

Afgelopen vrijdagavond werd het licht definitief uitgedaan in de kantine van GHC. Terwijl bestuursleden nog volop in de weer zijn met de gemeente om de financiën af te ronden, werden de leden en andere belangstellenden voor de laatste keer opgetrommeld om het glas te heffen op een afgesloten periode. Het was daarbij vooral de bedoeling om Dick Barnhoorn en zijn gezin in de schijnwerpers te zetten na 38 jaren van besturen bij eerst De Sleutels en later fusieclub GHC.

dsc05787-small

De erevoorzitter kreeg warme woorden over zich heen van onder meer voormalig ‘sportburgemeester’ Jan Duivesteijn en Phil Verstraaten, net als Barnhoorn een ‘meubelstuk’, maar dan bij Lugdunum. Barnhoorn was zichtbaar aangedaan. ,,We hebben heel veel beleefd met zijn allen hier. Natuurlijk stond het voetbal voorop, maar daar omheen hebben we lief en leed gedeeld. Dit is voor mij dan ook een avond met een lach en een traan. Het is doodzonde dat GHC niet meer bestaat, maar gelukkig heeft een groot deel van de club onderdak gevonden bij de vrienden van FC Rijnland. Ik zal daar ook zeker mijn gezicht gaan laten zien. Had ik van tevoren geweten dat het zo zou aflopen dan had ik de hamer nog niet neergelegd, maar gedane zaken nemen geen keer.” Het hoofdveld van GHC ziet er ondertussen niet meer uit en de tribune staat er verlaten bij. Het roept herinneringen op aan de Wageningse Berg of De Lange Leegte in Veendam, clubs uit lang vervlogen tijden. De Groene Hart Combinatie is nu ook verleden tijd.

dsc05796-small

Terwijl de Vlietclub de eerste afvaller is binnen het Leidse voetbal wordt twee dagen later juist uitbundig stil gestaan bij het opkalefateren van het hoofdveld van Lugdunum. De knollentuin is vervangen door een fraaie kunstgrasmat en dat willen de kikkers weten ook. Er wordt uitgepakt met een dag van vermaak, waarbij onder meer Oud-Lugdunum en Oud-Roodenburg nog eenmaal de degens kruisen. Ook zijn er oud-internationals opgetrommeld om de meer dan succesvolle happening luister bij te zetten. Zo komen, om er wat namen uit te pikken, onder meer Joop Tegelaar, Martin van Kins, Gijs Collé, Daan Kooimans (allen kikkers), Frans van de Wetering, Ronald Jansen, Richard Klein, Glenn Helder en Patrick Heijmans (ex-Roodenburgers) binnen de lijnen. En wat te denken van een ander team met (ex)profs zoals Houssin Bezzai, John Verschoor, Tim de Cler en Randy Wolters.

Woordvoerder Gerrit du Prie: ,,Het werd een groot feest met grote publieke belangstelling. Naast de wedstrijden ’s middags stond eerder op de dag de jeugd centraal en na het voetbal was er ruimte voor zanger Wesley Klein en de gebruikelijke nababbel. Lugdunum leeft weer volop. Prachtig toch?” Grotere verschillen zijn nauwelijks denkbaar zo binnen een paar dagen. GHC, voor wat betreft de hoofdmacht, enkele jaren achtereen de hoogst spelende club op zaterdag in Leiden is niet meer. Lugdunum daarentegen bouwt weer aan de toekomst. Desalniettemin stond er afgelopen vrijdag bij menig GHC’er weer kleur op de wangen. Meerdere keren was hoorbaar dat er een warm bad klaar stond bij FC Rijnland, een club waar nu ook weer wordt gerekend op een toekomst met perspectief.

dsc05777-small

Foto’s: met dank aan Bram Pater.

In volgorde: Dick Barnhoorn, Phil Verstraaten, Jan Duivesteijn en een mooi gebaar naar Barnhoorn toe met enkele hightlights afkomstig van zijn favoriete club met onder meer Dick Kuijt.

Van het feest van Lugdunum werden al talloze foto’s geplaatst.

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read