zondag, juli 21, 2024
HomeZaterdagVierde klasseKrakerrr van de week: Meerburg – SJZ

Krakerrr van de week: Meerburg – SJZ

-

Ook deze week weer een Krakerrr van de Week. Uiteraard kwamen er meer wedstrijden voor in aanmerking, maar deze komen sowieso voorbij in de voorbeschouwingen, podcast van LAV en via een extra interview. Geen ‘LAV club’ komt immers tekort qua aandacht. Deze week viel de keuze op de clash in Zoeterwoude in de vierde klasse A.

Aan het einde van het vorig seizoen tekenden Meerburg en SJZ voor het meest doelpuntrijke duel van de gehele jaargang. In een knotsgek potje werd het 7-4. Komend weekend staat de burenruzie opnieuw op het programma. Of het dan opnieuw tot een doelpuntenfestival komt is zeer de vraag. Lars Barthen, spits bij Meerburg, en SJZ-middenvelder Joey Vink hebben er in elk geval zin in.

Voor beide teams verloopt het seizoen tot nu toe minder dan gewenst. Meerburg, in de voorbije jaargang lang strijdend voor de titel, bevindt zich met vijftien punten uit twaalf wedstrijden op de achtste plek, net onder SJZ. De groenwitten – vorig seizoen vierde –  behaalden eveneens vijftien punten, maar deden dat met één potje minder. De ontmoeting met Kickers’69 werd afgelopen weekend vanwege de mist immers gestaakt. De Zoeterwoudenaren leidden op dat moment, zeven minuten na de pauze, met 2-1. Bij een zege zouden zij zich bovenaan het klassement van de tweede periode hebben genesteld. In die strijd kan Meerburg zich voorlopig niet mengen. De withemden behaalden uit de laatste vier duels slechts vier punten.

,,We hebben ongeveer dezelfde selectie als vorig jaar, dus is het teleurstellend hoe we er nu voor staan. Maar er zijn redenen voor”, vertelt de 22-jarige Barthen. ,,Als je kijkt naar het aantal veelal langdurige blessures waar we mee te maken hebben gehad is dat heel hoog. Zo waren bijvoorbeeld Sem Overduin, Max Glasbeek en Tom Klumperman lange tijd niet inzetbaar. Er zijn wedstrijden geweest, waarbij een heel elftal langs de kant stond. Dan moesten er spelers van de Onder 18 doorschuiven naar de Onder 23 en vanuit dat team werd ons elftal dan aangevuld. Gelukkig stroomt de ziekenboeg nu langzamerhand leeg. Dat kunnen we op dit moment heel goed gebruiken. Verder heeft het ons in een aantal wedstrijden ook niet echt mee gezeten en verloren we door pech. Maar goed, we zijn pas halverwege het seizoen. We moeten nu alles op alles zetten om toch nog een prijs te pakken. Voorlopig denk ik daarbij aan een periodetitel.”

De in Leiderdorp geboren en getogen Barthen speelt al van jongs af aan bij Meerburg. ,,Toen ik vier was heeft mijn vader me lid gemaakt. Ik weet nog goed dat we destijds op zondagochtend een soort toernooitje speelden om de cup met de grote oren, die van de Champions League. En die wonnen we. Ook kan ik me het kampioenschap met de F7 nog herinneren. Dat was een groot feest. Daarna heb ik steeds in selectieteams gespeeld, zonder veel te winnen. Maar gezellig was het wel. Met de A-jeugd volgde pas weer een kampioenschap en daarna belandde ik dus bij de senioren. Dat vond ik een grote stap. Daar viel voor mij als klein knaapje nog veel te leren.”

Inmiddels is Barthen een vaste waarde in het team van de na dit seizoen vertrekkende Jelle Korbee. ,,Ik heb met hem een goede band en dat geldt volgens mij wel voor alle spelers. Natuurlijk vallen de prestaties tegen, maar toch kwam de mededeling van zijn aanstaande vertrek voor ons als een schok. We willen er ook alles aan doen om met hem in het restant van het seizoen goed te presteren. Een opvolger is nog niet bekend en wie weet bestaat er alsnog de optie te verlengen.”

Barthen, afgestudeerd bewegingstechnoloog en zich nu in die materie verder verdiepend aan de Technische Universiteit Delft, is in het keurkorps van Korbee meestal voorin te vinden. ,,Ik sta geregeld rechtsbuiten, maar soms ook wel rechtsachter. Dan ben ik een aanvallend ingestelde back, een soort Dumfries. Ik ben snel en heb in de loop der jaren veel op mijn techniek geoefend. Verder beschik ik ook wel over voetbalgogme, denk ik. Helaas ben ik wel vaak geblesseerd. Ze noemen mij hier niet voor niets de “man van glas”.

Op dit moment is Barthen echter fit: ,,We spelen thuis en dit is voor ons de pot van het jaar. Die moeten we absoluut winnen. Daar zullen we alles voor geven. De vereniging organiseert na afloop ook nog eens een apres-ski party: een extra motivatie om voor de winst te gaan.”

Voor Zoeterwoudenaar Joey Vink heeft de komende derby een bijzondere betekenis: ,,Ik heb als toeschouwer regelmatig langs de kant gestaan en nu is het dan de eerste keer dat ik binnen de lijnen sta. Als jochie ben ik weliswaar begonnen te voetballen bij SJZ, maar op mijn twaalfde ben ik in de jeugdopleiding van Alphense Boys beland. Daar heb ik vijf jaar gespeeld. Toen maakte ik de overstap naar FC Lisse. Ik speelde er twee seizoenen in de A-jeugd, waarna ik werd opgenomen in de seniorenselectie. Mede door blessures is het me niet gelukt om een contract te krijgen. Ik ben er bijvoorbeeld bijna een jaar uit geweest doordat ik tweemaal een flinke knieblessure opliep. Hoe dan ook, het leek me het beste om een stap terug te doen en weer lekker aan voetballen toe te komen bij mijn ouwe cluppie, met nog veel bekenden. En dat ondanks de interesse die verschillende clubs uit de eerste en tweede klasse toonden.”

,,Het was in het begin weer even wennen, maar inmiddels heb ik wel mijn draai gevonden. Ik ben dan ook wel redelijk tevreden over hoe het momenteel gaat, al had ik wel meer moeten scoren. Ik heb er tot nu toe zes gemaakt, de goal van afgelopen weekend meegeteld. Als die wedstrijd wordt uitgespeeld en we onze voorsprong kunnen vasthouden, komen we bovenaan te staan in de tweede periode. En op de ranglijst stijgen we dan naar plek zes, op zes punten van het leidende Zevenhoven. En die krijgen we nog thuis. Er is dus nog veel mogelijk. Ons probleem tot nu toe is dat we erg wisselvallig presteren. Zo speelden we bijvoorbeeld BSC’68 – toen koploper – met 5-1 van de mat, nadat we de week ervoor met 2-1 bij het bijna onderaan staande Woubrugge hadden verloren. Tegen de teams die laag staan lijkt er bij ons snel wat gemakzucht in te sluipen. We passen ons spel dan blijkbaar te veel aan bij dat van de tegenstander. En dat zou niet moeten. Zelf sta ik op ’tien’. Ik moet de ruimte die een wegtrekkende spits veroorzaakt benutten, in de gaten duiken en er in andere situaties mede voor zorgen dat wij op het middenveld een overtal-situatie krijgen.”

In het dagelijks leven is de 22-jarige Vink werkzaam bij dakbedekkingsbedrijf Verkuylen in Leiden. ,,Ik ben eigenlijk loodgieter, maar we doen min of meer van alles. We houden ons bijvoorbeeld ook bezig met elektra en centrale verwarming. Maar op dit moment ben ik als dakdekker bezig.”

Met zijn club zou hij ook graag eens een stapje omhoog willen maken. ,,Aan het begin van het seizoen hebben we er met onze trainer, Arie van Duijn, over gesproken. Een plek bij de top-vier was ons doel, zodat we in elk geval nacompetitie zouden gaan spelen. We zijn de laatste tijd wat dat betreft op de goede weg. Een overwinning op Meerburg – de leukste wedstrijd van het seizoen – zou dus goed uitkomen. Ik reken op 0-2 voor ons en ik heb het idee dat ik ze allebei scoor”, besluit Vink lachend.

Note redactie; eerste foto uit duel in seizoen 21-22, daarna drie keer achtereen Lars Barthen en twee keer Joey Vink. Met dank aan Hennie Muller en Jan van der Lubbe.

 

Nick Verwoerd
Nick Verwoerd
Alphense trots, ex-docent, ervaren rot ook van Leidsch Dagblad, voorbeschouwingen en interviews, nickv@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read